TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Indisponibil
Disponibilitate: Indisponibil
Anunţă-mă când este disponibil!
Suntem ONLINE! Discută cu noi aici. Adaugă la wishlist

Nepreţuitele femei. Publicistică feministă

Mihaela Miroiu
Colecții/Serii: Ego. Publicistică
Volumul reprezinta o selectie de articole si interviuri care au fost publicate in revistele: AnaLize, 22, Observator cultural, Dilema Veche, Sfera...
Vezi mai multe detalii
ISBN: 973-46-0298-5
Dimensiuni: 12x18,5 cm
Tip copertă: Paperback brosat

MAI MULTE DESPRE CARTE

Volumul reprezinta o selectie de articole si interviuri care au fost publicate in revistele: AnaLize, 22, Observator cultural, Dilema Veche, Sfera politicii, Capitala, Contrapunct, Info Kappa si in cotidianul Curentul, si, potrivit autoarei, toate aceste articole si interviuri au fost publicate in contextul unui establishment cultural ostil feminismului. „Ostilitatea vine adesea din ignoranta, dar vine si din autoaparare.”

Cuprins extins:
Nascuti din femei si din culturi misogine
(De)formatorii de opinie
Piinea si cutitul
Despre feministe imaginare si copiile lor „esuate”
„Antifeministi
nu va speriati!”
Cum a devenit Mihaela MirAnA
„Feminismul face bine la sex-appeal”
„La noi
dupa 40 de ani nu mai esti femeie. Devii alta forma de «organizare a materiei»”
La portile feminismului politic
Nici Casandre
nici romantici
Politica omagiilor
Data apariției: 2006
Editura: Polirom
Pagini: 280
Limba: Română
Hârtie: 80g/m
Cuvinte cheie:
articole de presă, editoriale, interviuri, feminism, feminitate, societate contemporană, dilema veche, contrapunct, analize
  • Mihaela Miroiu Mihaela Miroiu - Autor
    Mihaela Miroiu este profesoară universitară de Științe Politice la Școala Națională de Studii Politice și Administrative, București. Este inițiatoare a studiilor feministe și studiilor de gen în România (1994), a primului masterat de studii de...
    AFLĂ MAI MULTE
    Vezi toate cărţile

Opinii Editoriale

octombrie 2006, aLtitudini - Oana Băluţă
"Cartea e provocatoare intelectual si plina de text-appeal, iar background-ul filosofic al autoarei, precum si activitatea teoretica desfasurata in domeniul stiintelor politice sint evidente. Insa, chiar daca autoarea face parte din mediul academic, prin utilizarea experientelor de viata personale, prin construirea a ceea ce eu am numit «povesti», mesajele sale pot sa ajunga si la «Maricica», cea care se afla inca intr-o mare singuratate politica si civica."
25 iulie 2006, Ziua - Bedros Horasangian
"Mihaela Miroiu ne ajuta sa intelegem mai bine ce si cum e cu femeile/feminismul pe lumea asta. Nu chiar in general, ci acum si aici, in Romania, in lumea din care, laolalta, facem parte cu totii. Pledoaria pentru o mai buna receptare a feminitatii, dincolo de «traditia» si «mostenirile» care fac din «feminism» o chestiune de «alteritate»/minoritate – cu toata majoritatea lor numerica si faptul ca, oricum, traiesc mai mult decit barbatii. Sapte ani in plus, in Romania. Mihaela Miroiu nu se plinge, nu se vaita, duce cu demnitate o cruce de militanta a unor bune intentii vizavi de prejudecatile cu care «barbatii», societatea in ansamblul ei, inca, mai judeca lumea «femeiasca». Sint texte pline de farmec, scrise cu aplomb si o buna documentare a subiectului, povesti si analize temeinice, fara a cadea in ridicolul patetismului militant sau al moftangismului strict academic. O intreaga umanitate, de ambe sexe, este abordata cu alt ochi decit o privim noi indeobste. Gresit de multe ori, fals si mistificator de si mai multe ori. Nepretuitele femei, chiar daca nu este «literatura», se poate citi ca o excelenta proza, talentul de story teller al autoarei fiind dublat de stiinta, decent exprimata, a educatoarei."
19 octombrie 2006, Observator cultural - Ovidiu Simonca
"Nepretuitele femei este un volum extrem de bine structurat: ne prezinta toate avatarurile prin care a trecut feminismul romanesc in ultimii treisprezece ani si contine principalele polemici care au insotit evolutia in acest domeniu. Mihaela Miroiu dispune de o calitate probabil esentiala: are umor, ceea ce-i permite sa fie lipsita de ranchiuni sau suparari inexplicabile. Umorul sau ii asigura o anumita detasare: nu scrie incrincenat si ofticos, nu ataca persoane, ci idei. Autoarea vrea, cu adevarat, sa se modifice conditia femeilor in Romania de azi. Nu e doar o declaratie de intentii, proclamata demagogic: e o stare de fapt, lupta continua cu discriminarile si dispretul fata de femei, in care Mihaela Miroiu e virful de lance: impunge bine si cu folos, dar si pareaza lovituri care de care mai multe si mai nastrusnice, mai grobiene si mai neargumentate."
Mihaela Miroiu în interviu cu Ovidiu Simonca, 19 octombrie 2006, Observator cultural - Mihaela Miroiu
"Exista un discurs feminist, care e academic. Acest academism se datoreaza, in primul rind, faptului ca sint oameni care prefera intii sa se instruiasca foarte bine si pe urma sa livreze cunoasterea in diferite doze. Ca sa ajungi la simplitate, trebuie sa stii foarte multe. Oamenii din zona feminismului au simtit nevoia sa cerceteze, sa studieze, sa produca – mai intii la nivel academic."
18 iulie 2006, revista 22 - Theodora-Eliza Văcărescu
"Volumul Mihaelei Miroiu este plin de oameni. Oameni – femei, oameni – barbati din zone temporale, geografice, culturale, politice, economice, sociale etc. din cele mai diferite. (...) Nepretuitele femei este o carte care le va fi de folos deopotriva oamenilor – femei si oamenilor – barbati. Ca istorie a devenirii unei femei, in sensul giromorfozelor, al amprentelor existential-formative lasate de femei in viata unei femei, cartea are un efect pe care l-as numi, daca nu as avea o oarecare rezerva fata de termen, initiatica. Contribuie la crearea sau mai curind la recunoasterea unui sentiment de suroritate."
13 iulie 2006, Observator Cultural - Bianca Burţa-Cernat
"Putine dintre intelectualele noastre au, ca Mihaela Miroiu, curajul de a se declara fatis feministe. Spun curaj pentru ca la noi, in plin secol XXI, feminista este stigmatizata, la fel ca acum mai bine de o suta de ani, ca faptura bizara, caricaturala, tarata fizic, complexata, resentimentara, minata in lupta de propriul esec existential. Unul din telurile articolelor semnate de Mihaela Miroiu este demontarea cu calm, relaxare si umor a stereotipurilor de felul acesta. Tonul intotdeauna supravegheat, moderat, de o mare civilitate biciuieste mai eficient decit un pamflet. Mihaela Miroiu este intotdeauna transanta, dar nu este niciodata virulenta. Nu vitupereaza, nu se pierde intr-o gesticulatie derizorie, ci explica de fiecare data cu tact, cu argumente. Pentru a convinge apeleaza la ratiune, in nici un caz la pasionalitatea opaca, inflamanta a auditoriului."

Opinia cititorilor

comments powered by Disqus