TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Indisponibil
Disponibilitate: Indisponibil
Anunţă-mă când este disponibil!
Suntem ONLINE! Discută cu noi aici. Adaugă la wishlist

Apropieri

Ion Vianu
Colecții/Serii: Ego-Grafii
Ion Vianu scrie despre carti mai mult sau mai putin celebre, mari muzicieni si capodopere cinematografice, purtindu-ne intr-un fascinant periplu prin...
Vezi mai multe detalii
ISBN: 978-973-46-2259-7
Dimensiuni: 12x18,5 cm
Tip copertă: Paperback brosat

MAI MULTE DESPRE CARTE

Ion Vianu scrie despre carti mai mult sau mai putin celebre, mari muzicieni si capodopere cinematografice, purtindu-ne intr-un fascinant periplu prin lumea literara si artistica, prin realitatea cotidiana, dar si prin meandrele psihicului uman.

Cuprins extins:
Despre imbatranire si batranete
Iluzii. dezamagiri. regrete
Apocalipsa ratata
Romania fara Freud
Vointa de putere si ura
E.M. Cioran despre roman
Ce nu trebuie sa gandesti fata in fata cu o femeie
Nenorocirea de-a fi boier. fericirea
Iubirea ultimului filosof
Cum scria Nabokov
Si totusi Nietzsche a plans
O femeie exceptionala: Cornelia Pillat
O iubire platonica: Sanda Stolojan – Constantin Noica
Sentimentul oceanic
Soljenitin
dreptul la utopie
Umanitati cu repetitie
Data apariției: 2011
Editura: Polirom
Pagini: 320
Limba: Română
Hârtie: 80g/m
Cuvinte cheie:
publicitică, eseuri, mari muzicieni, capodopere cinematografice, personalitaţi literare, artişi portrete
  • Ion Vianu - Autor
    Ion Vianu (n. 1934, Bucuresti) a urmat studii de filologie clasica, iar ulterior medicina. Dupa ce a emigrat, in 1977, a publicat in strainatate articole si studii privind istoria si filosofia psihiatriei si s-a distins ca unul dintre colaboratorii constanti ai postului de radio Europa Libera. Volume publicate: Introducere in psihoterapie (1975), Stil si persoana (1975; volum distins cu Premiul Uniunii Scriitorilor), Amintiri in dialog. Memorii (in colaborare cu...
    AFLĂ MAI MULTE
    Vezi toate cărţile

Opinii Editoriale

martie 2012, Apostrof, nr. 3 - Ovidiu Pecican
"In recentul lui volum de Apropieri, titlul valoreaza cit un manifest, iar continutul cit o croaziera. Cine ar fi crezut (…) ca in interiorul textelor de mare varietate pe care le adaposteste, voi da peste citeva comentarii pe teme – ori pretexte – dostoievskiene care valoreaza cit o exegeza intemeiata pe mari esafodaje de lecturi, developari si mereu reluate staruinte? Obisnuit sa isi psihanalizeze pacientii, doctorul Vianu paraseste, cind apuca sa scrie, obisnuintele medicale si se ingrijeste de propria analiza. Iar descoperirea lui este pretioasa pentru mine, fiindca ea atesta, negresit si total pe neasteptate, ca si lectura este un posibil vehicul catre intelegerea, eventual accederea la transcendenta."
8 noiembrie 2011, Revista 22 - Serenela Ghiţeanu
"Cea mai recenta aparitie editoriala semnata Ion Vianu, la Editura Polirom, se numeste Apropieri. Este o culegere de eseuri si note de lectura, texte inedite si asezate riguros in trei categorii: Eseuri in libertate, Psihanalitice si Portrete interioare. Cititorul poate naviga liber de la un text la altul, cu atit mai mult cu cit concizia acestora confera lecturii o dinamica agreabila. Genul eseistic, dificil si prin urmare tot mai putin cultivat la noi, este ideal pentru Ion Vianu, care raspunde tuturor exigentelor acestuia: de cultura temeinica, de gindire profunda si originala si de scriitura expresiva. Toate aceste texte se citesc cu placere, in primul rind, pentru ca au fost scrise cu placere. Transpare din ele relaxarea pe care o are un autor neconstrins de nimic atunci cind isi scrie textul. Fiind o delectare autentica, are privilegiul de a fi puternica prin insasi afirmarea ei, fara vreun efort si fara artificii. Cit despre stil, Ion Vianu reprezinta imbinarea dintre moralistul de tip francez, imperturbabil, si scriitorul de tip german, nelinistit filosofic. Un senior adevarat."
5 noiembrie 2011, Suplimentul de cultură, nr. 331 - Bogdan Romaniuc
"Mereu placuta este reintilnirea cu Ion Vianu si textele sale. De data aceasta intr-un volum de apropieri, o carte de eseuri si fragmente pe teme literare, istorice si filosofice. Apropieri cuprinde trei parti: Eseuri in libertate, Psihanalitice si Portrete interioare, ultima fiind si cea mai consistenta. Vianu scrie despre lumea literara si artistica, despre realitatea cotidiana, despre apropieri si departari, despre mersul lumii, despre referintele esentiale ale tineretii sale: medicina si psihanaliza. Demersul acestei carti este de fapt acela de „a sesiza proximitati acolo unde nu exista decit departari”: „Fie ca incerc sa renunt la iluzii pe care mi le-am facut despre mersul lumii, fie ca citesc, recitesc sau privesc opere literare, filmice, imaginea mintala care mi se impune este zoom-ul, apropierea”."
4 noiembrie 2011, Observator Cultural, nr. 599 - Daniel Cristea-Enache
"Volumul, cu un titlu bine gasit, se articuleaza din contributii anterioare, publicistice si eseistice, de format variabil. Stilul e ceremonios, distins, putin pedant, devitalizat, aici, in raport cu cel din Amor intellectualis, unde observam un scenariu narativ si o superioara epicitate. Din Apropieri este exclusa, cu obstinatie, orice referinta mai consistenta la sine. […] Ion Vianu nu vorbeste despre disidenta lui, reala, despre curajul sau din anii ’70, neimpartasit, despre traumele subiectului uman care este. Nu se pune in scena si nu se psihanalizeaza. Portretul lui Ion Vianu, unul de o rara distinctie si noblete (caci exista o noblete si fara blazon: cea a culturii), este umbrit in mod voit, pus intre paranteze, scos din discutie, exclus programatic din apropierile plurisemantice ale cartii."
28 octombrie 2011, România literară, nr. 43 - Cosmin Ciotloş
"…eseurile din partea a treia a cartii, toate dedicate unor probleme, in esenta, literare sint fara exceptie, extraordinare. Aceasta parte a treia se numeste, am aminat momentul cit am putut, Portrete interioare. Ale cui portrete interioare? Nu cumva ale autorului insusi?"
19 iulie 2012, Cultura - Constantin Coroiu
"Personajele, multe dintre ele istorice, despre care scrie Ion Vianu in capitolul „Portrete interioare” din volumul Apropieri (Editura Polirom, 2011) (...) sint fatalmente, inclusiv din punct de vedere moral, de staturi diferite. Pentru unele, ca Maria Cantacuzino-Enescu, am o admiratie moderata, pentru altele ca, de pilda, Emil Cioran, Grigore Gafencu, Cella Delavrancea sau G.M. Cantacuzino, una cu totul aparte. Schitind profilul lor, relevind o trasatura definitorie a personalitatii fiecaruia – de obicei plecind de la o scriere a celui evocat sau despre cel evocat, de la un fapt de viata deosebit trait de acesta, de la un jurnal sau o biografie etc. – Ion Vianu isi proiecteaza discret, dar nu mai putin expresiv, propriul portret, incit galeria sa de „portrete interioare” se converteste in cele din urma intr-un autoportret interior. In fond, vorbind despre altii, te autodefinesti. Spune-mi ce admiri, ca sa-ti spun cine esti!"
Ion Vianu
„Apropieri: titlul sugereaza o privire de aproape asupra unor subiecte din sfera literara, istorica sau a ideilor. In acelasi timp, Apropieri poate sa insemne demersul de a sesiza proximitati acolo unde aparent nu exista decit departari. Fie ca incerc sa renunt la iluzii pe care mi le-am facut despre mersul lumii (dintre care unele au fost crud dezmintite), fie ca citesc, recitesc sau privesc opere literare, filmice, imaginea mintala care mi se impune este zoom-ul, «apropierea». In fine, nu am pierdut referintele esentiale ale tineretii mele, medicina si psihanaliza, ca si in trecut in afara oricarei vederi dogmatice.” 

Opinia cititorilor