TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Cioran naiv şi sentimental PO-IOV-CIONIS-11-N-001
Cioran naiv şi sentimental
Vezi
galerie

Cioran naiv şi sentimental

de Ion Vartic

Titlu apărut în colecția Plural la Polirom

Id: #206375

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
 

Descriere produs

Eseul lui Ion Vartic e construit deopotriva pe opera lui Cioran si pe scrisorile din tinerete ale acestuia descoperite dupa 1989 – mai ales 12 scrisori catre Bucur Tincu din 1930-1933 –, pe cartile preferate inca din adolescenta si pe intilnirile autorului cu un Cioran aflat la virsta senectutii, in Paris, la inceputul anilor 1990. Emil Cioran al lui Ion Vartic este naiv si sentimental prin nostalgia locurilor natale si a Sibiului sau in relatia cu femeile (un intreg capitol e dedicat relatiei cu Sorana Topa), dar si, de multe ori, in existenta lui pariziana „de mansarda”, din Rue de l’Odeon. Nu lipsesc interesante comparatii cu colegii de generatie, Eliade, Ionesco etc.

extinde
 

Detalii produs

Autor: Ion Vartic

Data apariției: 2011

ISBN: 978-973-46-2195-8

Copertă: Paperback brosat

Număr pagini: 320

Limbă: Română

Dimensiuni: 14,5x22,5 cm

Hârtie: 80g/m

Editura: Polirom

Teme: iubire

 

Opinii editoriale

"Orientata radial, in toate directiile, cu un apetit interpretativ debordant pus intr-o proza de idei rafinata si captivanta, ghidata subteran de obsesii romantice, critica lui Ion Vartic tinde sa devina totala, iar polimorfismul ei are un caracter „artistic” marcat, afina gindirii lui Cioran, pe care-o fixeaza in formule intense (...).
O carte splendida a unui autor caruia nimic din ce-i cioranian nu-i e indiferent."

1 iunie 2012, România literară, nr. 22 - Paul Cernat

„Ion Vartic este campionul criticii detectivistice romanesti. Nu lucreaza cu scafa si mistria, ci cu lupa si penseta. Maestru al razuirii palim-psestelor, pasionat de psihanaliza, de tot ce tine de aburosul metafizic, capcanele fantasmelor si feericul nevropatiei, el este familiar cu Ibsen, Bulgakov, Thomas Mann, Kierkegaard, Hesse, Kafka, Musil, Ionesco, Beckett & Co. Forfotind cu sagacitate in biografia si maruntaiele gindirii celui pentru care filosofia nu era decit «le passe-temps d’une vipère elegiaque», Vartic descopera in fiinta lui Cioran «complexul lui Fiesco» (Romania: un fleac fata de pantheonul din vinele mele!), legaturi sufletesti cu anarhismul rus (inainte de hitlerism), captivante filiatii cu scrisorile din Berlin ale lui Mateiu Caragiale si afinitati cu fabuloasa lume a Romantismului. O incintare pentru initiati.” 

Dan C. Mihăilescu