TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Indisponibil
Disponibilitate: Indisponibil
Anunţă-mă când este disponibil!
Suntem ONLINE! Discută cu noi aici. Adaugă la wishlist

Dumnezeu se uită la noi cu binoclul

Emil Brumaru
Colecții/Serii: Suplimentul de cultura
Volumul reuneste textele publicate de Emil Brumaru in rubrica sa din Suplimentul de cultura, de la primul numar pina la inceputul anului...
Vezi mai multe detalii
ISBN: 973-46-0308-6
Dimensiuni: 13x20 cm
Tip copertă: Paperback brosat

MAI MULTE DESPRE CARTE

Volumul reuneste textele publicate de Emil Brumaru in rubrica sa din Suplimentul de cultura, de la primul numar pina la inceputul anului 2006.

„Mi-am dat seama ca trebuie sa aleg neaparat ori una, ori alta… Ori viata pe hirtie, adica scrisul pina cad in bot, ori viata traita, cu fericirile si nenorocirile ei, cu amestecatura ei inevitabila, fermecatoare… Imbatrinind, vitalitatea iti scade, nu ai ce face, e-o faza obligatorie, nu are rost sa te minti. Si atunci iti ramine scrisul, cit mai ai putere si pentru figura asta, ca te lasa balamalele si aici… si-atunci, traiesti cu adevarat, probabil, doar cind scrii, adica la maxima ta posibilitate de a te bucura, de a realiza ca existi. Restul e un terci, un ghiveci destul de necalugaresc, cu inaltari si prabusiri neasteptate… Scriind poti ordona, traind esti la cheremul unui soi de hazard, de tavaleala prin principiile, credintele, obiceiurile sau capriciile altuia, altora… Intrebarea e una mai grava! Ce te faci cind te indragostesti, cind depinzi cu masochista placere de celalalt, cind te lasi minuit, condus, nu mai conteaza decit ce-i vrea muschiul? Ei? N-ai imbobinat-o? Culmea este ca tocmai asta caut: «inrobirea», «adorarea», «divinizarea»!!! Nu-s ipocrit!” (Emil Brumaru)

Cuprins extins:
Camera dreptunghiulara (indicatii de regie)
Amintiri indecente
Pagina cu ciuperci colorate
Ma gindesc la falnicul ibric..
Siropanda. Telenovela pentru Serban Foarta
Ingerii n-au blenoragie!
Pantofi cu decolteu la glezna
A fost deocamdata ca niciodata (Poveste pentru Absurdica)
Ingerul cu insulete (Videoclip pentru Suflik)
Legitimati de tipurituri tricolotarde
Improvizatii pentru Johnny Raducanu
Dincolo de „marfa” si de „naspa”...
Scuza-ma
scuza-ma...
Tiv de cintec
Dus cu troica-n labirint...
Atipind cu nasul in fustele Grusenkai
O poveste hazlie
Si sunind dinsa la torcofon...
Cu cracii spargind candelabre de cristal
I am sorry
Cheltuit pe oboseli marunte
Da’ tu cu cine tii?
Castanele au inca ghimpi
Cei cinci muschetari
Alter Blego
Nu se mai facea!
Vai de cafelele mele!
Poetul la masa de lucru
Ce ne facem cu Ivanov?
Incest
Ultima razbunare a contelui de Monte-Cristo
Impotriva baronului von Munchhausen
Hadalimba-limba
Corbul elastic si divin
Mugete tandre la furnica mareata
Rabelais ma-ncurajeaza
Prin leusteanul nostru moale
In desis de f’uturi desi
Data apariției: 2006
Editura: Polirom
Titlu original: Dumnezeu se uită la noi cu binoclul
Pagini: 232
Limba: Română
Hârtie: 120g/m
Cuvinte cheie:
literatură română, publicistică, eseu, comentarii, suplimentul de cultură, cultură, articole
  • Emil Brumaru Emil Brumaru - Autor
    Emil Brumaru unul dintre cei mai importanţi poeţi români contemporani, s-a născut la 1 ianuarie 1939 în comuna Bahmutea (Mihailovca), judeţul Tighina, Basarabia (azi în Republica Moldova). După studii la Şcoala medie nr. 1 „Mihail...
    AFLĂ MAI MULTE
    Vezi toate cărţile

Opinii Editoriale

noiembrie 2007, Cuvântul - Valentin Derevelean
"Desprins dintr-o alta lume, o lume in care contesele infasurate in matasuri regale fac promenade lungi si licentioase de-a lungul literaturii; mai degraba, figura fictiva, virtuala, extramundana decit boem palpabil – Brumaru isi apropie involuntar portretul unui personaj de poveste, nabadaios si mare conducator de «zapauci nostalgici». Brumaru e un personaj care-si depaseste strengareste rolul, devenind poet al iubirilor casnice, mic prozator de nostalgii patriarhale, eseist prin corespondenta si mare critic al feminitatii slave. Toate acestea le face intr-un mod care frizeaza autenticitatea, incurca pudibonzii si descurajeaza critica de biblioteci academice."
23 iunie 2006, Adevărul - Marius Vasileanu
"Dinamica si simpatica revista Suplimentul de cultura beneficiaza acum de o colectie speciala in cadrul editurii Polirom, colectie in care sint adunate in volum articolele unor colaboratori. Cartea cu titlul Dumnezeu se uita la noi cu binoclul, a lui Emil Brumaru, personalitate nonconformista a poeziei romanesti contemporane, este o buna lectura pentru vacanta. Scrierea sa se dovedeste a fi – si in articole, nu numai in vers – ludica, fireasca, ilustrata cu problematizari traite, iar nu scornite."
14 iulie 2006, România literară - Alex Ştefănescu
"Publicate recent sub forma de volum, textele aparute de-a lungul timpului la rubrica Dumnezeu se uita la noi cu binoclul se recitesc cu placere, fara sa produca acea senzatie de termen de garantie depasit pe care o produc articolele din presa ale altor scriitori. Tot ce scrie Emil Brumaru (probabil si adresele din agenda sa) se transforma in literatura. Si nu in orice fel de literatura, ci una constienta de ea insasi, decisa sa valorifice toate libertatile pe care le are. (...) Ni se pare ceva de la sine inteles si firesc ca exista Emil Brumaru in literatura romana. Frumusetea textelor lui nu mai mira aproape pe nimeni, ba unora le provoaca chiar o usoara plictiseala (si ii determina sa repete mecanic formula «un mare poet minor»). De fapt, existenta poetului – a acestui extraordinar poet, in vremuri cu totul nefavorabile poeziei – este senzationala si aproape neverosimila. Ea ar trebui sa ne uimeasca mai mult decit eventuala prezenta la Iasi a unui extraterestru."
11 iulie 2013, SemneBune.ro - Arnoux May
"Erotismul, exotismul, dar si cele doua toposuri fundamentale (interiorul domestic si microcosmosul natural) din poezia lui Brumaru sint prezente si in aceste articole de presa. Fie ca vorbim de personaje mai vechi sau mai noi (Siropanda si Antitero de exemplu), de biografia poetului sau de lirismul erotic (pornografic pe alocuri), stilul publicistic nu reprezinta decit o conventie pentru poetul microspatiului domestic. Majoritatea articolelor pot fi citite in cheia poemului rococo… Prospetimea textului sau merge pina in punctul in care se intilneste cu limbajul de messenger. Nici acest limbaj nu ramine nebrumarizat. Plin de umor si de dezinvoltura, Brumaru se transforma in hobbit. Ca printr-o vraja, sau… doar printr-un click."

Opinia cititorilor

comments powered by Disqus