TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Indisponibil
Disponibilitate: Indisponibil
Anunţă-mă când este disponibil!
Suntem ONLINE! Discută cu noi aici. Adaugă la wishlist

De ce nu iau românii premiul Nobel

Alina Mungiu-Pippidi
Colecții/Serii: Ego. Publicistică
De ce rivnesc romanii la premiul Nobel fara sa il obtina? Raspunsurile Alinei Mungiu-Pippidi din aceasta antologie dezvolta o intreaga critica a...
Vezi mai multe detalii
ISBN: 978-973-46-2933-6
Dimensiuni: 12x18,5 cm
Tip copertă: Paperback brosat

MAI MULTE DESPRE CARTE

De ce rivnesc romanii la premiul Nobel fara sa il obtina? Raspunsurile Alinei Mungiu-Pippidi din aceasta antologie dezvolta o intreaga critica a societatii romanesti de azi, de la un sistem de educatie care si-a pierdut busola, la o fractura care a aparut intre merit si succes, fie ca e vorba de politica, mari averi sau profesii intelectuale. Plastic si elocvent, oscilind de la sarcasmul plin de umor la imagini a caror sensibilitate ne aduce lacrimi in ochi, stilul publicistic al Alinei Mungiu-Pippidi nu poate lasa pe nimeni indiferent si dezvaluie personaje ca Elisabeta Rizea, Monica Lovinescu, Vasile Paraschiv sau George Pruteanu, care ne apar stralucind intr-o lumina noua. Editorialele Alinei Mungiu-Pippidi au atras sute de mii de cititori si mii de comentatori dupa anul 2000. Volumul de fata ofera pentru prima data conceptia de la baza acestui succes de presa.

Data apariției: 2012
Editura: Polirom
Pagini: 352
Limba: Română
Hârtie: Cartonată
Cuvinte cheie:
publicistică, antologie, critică a societăţii româneşti, sistemul educaţional, sarcasm, Elisabeta Rizea, Monica Lovinescu, Vasile Paraschiv, Pruteanu,
  • Alina Mungiu-Pippidi - Autor
    Alina Mungiu-Pippidi (n. 1964), doctor in psihologie sociala al Universitatii din Iasi, este una dintre cele mai cunoscute voci ale societatii civile din Romania si o personalitate academica recunoscuta peste hotare, fiind de mai multe ori invitata sa conferentieze la universitati ca Harvard, Oxford, Stanford si European University Institute. In prezent este profesor de politici publice la Hertie School of Governance din Berlin, presedinte fondator al Societatii...
    AFLĂ MAI MULTE
    Vezi toate cărţile

Opinii Editoriale

nr. 642, 21 septembrie, Observator cultural - Cristina Manole
"In fata unei tari considerata la buza Orientului – unde totul e prizat à la légère (…) – si inaintea unui popor care a facut din descurcareala un modus vivendi, Alina Mungiu-Pippidi ia atitudine. Spune ceea ce are de spus, scrie raspicat, neted si limpede ceea ce e de spus. Oful autoarei, disipat in multe luari de pozitie, este neputinta societatii romanesti si a locuitorilor Romaniei de a se schimba. De a fi si de a trai si altfel decit au facut-o pina acum. De a-si asuma o modernitate si o postmodernitate care trec pe linga noi. De a ne integra, cu folos si rezultate benefice, pe durata lunga a viitoarei istorii europene. Are mereu dreptate, chiar daca putina lume este dispusa sa accepte lipsa de compromisuri si oferta de a trai in pas cu veacul propuse de Alina Mungiu-Pippidi."
noiembrie 2012, Observator cultural nr. 652 - Ovidiu Simonca
"Cartea scrisa de Alina Mungiu-Pippidi, De ce nu iau romanii Premiul Nobel, un titlu-metafora [...] aduce in atentie proasta selectie interna si strimba asezare a valorilor si a institutiilor, care, in majoritate, cultiva impostura si mediocritatea. In aceasta carte, Alina Mungiu-Pippidi pune diagnostice precise unei societati neevoluate, tributare unei stari de lucruri vicioase [...]."
22 ianuarie 2013, bookaholic.ro - Alina Purcaru
"Lucrul e si de toata lauda, dar si de mai mare tristetea, pentru ca subiectele ei, in perfect termen de garantie, urmaresc, in linii mari, puncte nevralgice ale politicului si socialului care ne rod incet si sigur: carentele din educatie, ascensiunea contravalorilor, clientelismul politic, imposibilitatea societatii civile de a presa mai ferm decizia politica, fatalmente tributara variilor interese de grup, situatia intelectualilor usor arondabili tot dupa interese, imposibilitatea actiunii colective, derapaje civice de tot felul. Pentru ca articolele au in continuare forta de a se sustine indiferent de conjunctura cotidiana care le-a provocat si pentru ca subiectele de care se ocupa (...) au pastrat nemodificat tonul de urgenta, ce scrie Alina Mungiu-Pippidi se citeste alert si interesat."
17 septembrie 2012, Caţavencii - Cristian Teodorescu
"Alina Mungiu-Pippidi isi recunoaste, cinstit, simpatiile si antipatiile si nu-si leaga tastatura de analist la gardul nimanui. Ii plac intelectualii angajati, nu si intelectualii cu angajament. Mai crede in societatea civila, cita a ramas neanexata politic. Nu-si face iluzii, dar continua sa aiba sperante. Adica nu se pronunta din postura analistului acrit, ci a medicului social, ca sa zic asa, care-si diagnosticheaza azi pacientul, cu nadejdea ca-l va vedea cindva vindecat. E optimista pe termen lung si sceptica pe moment. (...) Poti sa fii sau nu de acord cu Alina Mungiu-Pippidi, despre un subiect ori altul, dar asupra imaginii de ansamblu, chiar si daca n-ai chef, ii dai dreptate."
Daniel Dăianu
"Scrierile sale nu au cum sa nu te puna pe ginduri. Ea vorbeste despre viciile societatii romanesti, vorbeste despre impostura generala, vorbeste despre realitatea, moralitatea indoielnica a clasei politice, despre modul in care se structureaza un contract social intre cei care iau deciziile publice si cetateni.” 
Emil Hurezeanu
"Cred ca aceasta carte, si actiunile doamnei Mungiu-Pippidi sint un exemplu de ceea ce ar trebui sa faca intelectualii publici romani la nivelul dezbaterii, sa reinventeze dezbaterea si sa-si reinventeze participarea in dezbatere.” 

Opinia cititorilor