TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Indisponibil
Disponibilitate: Indisponibil
Anunţă-mă când este disponibil!
Suntem ONLINE! Discută cu noi aici. Adaugă la wishlist

Freud. Amurgul unui idol

Michel Onfray
«Psihanaliza este acea maladie al cărei leac pretinde că este.» (Karl KRAUS, citat de Michel Onfray în Post-scriptum...
Vezi mai multe detalii
ISBN: 978-973-50-2944-9
Dimensiuni: 13x20 cm
Tip copertă: Paperback

Freud. Amurgul unui idol

MAI MULTE DESPRE CARTE

«Psihanaliza este acea maladie al cărei leac pretinde că este.» (Karl KRAUS, citat de Michel Onfray în Post-scriptum la Amurgul)

Michel Onfray este profesor la Universitatea Populară din Caen, înfiinţată de el însuşi ca alternativă la învăţământul oficial. Că un profesor de filozofie se apucă să demonteze un mit al timpului nostru nu e un lucru nou. Filozofii au făcut asta dintotdeauna. Faptul însă că mitul vizat de el este cel construit în jurul întemeietorului psihanalizei, adică al unei discipline ce se vrea pur ştiinţifică, este mai puţin obişnuit. 
Dar Onfray este dispus să-şi asume toate riscurile ce decurg din încălcarea unui domeniu rezervat, arătând că tocmai caracterul ştiinţific al psihanalizei este problematic. De-a lungul a aproape cinci sute de pagini, autorul supune unei radiografii necruţătoare viaţa şi opera lui Sigmund Freud, neeludând nici aspectele vieţii sale de familie, nici avatarurile carierei sale profesionale, nici relaţia furtunoasă cu discipolii sau atitudinea faţă de gravele probleme politice ale vremii sale.
Portretul care prinde contur la capătul acestor pagini va contraria, poate; va genera – şi a şi generat – reacţii ulcerate. Sigur e însă ca nimeni dintre cei preocupaţi astăzi de ştiinţele umaniste nu va rămâne indiferent.

Autor: Michel Onfray
Traducător: Emanoil Marcu, Vlad Russo
Data apariției: 2011
Editura: Humanitas
Titlu original: Le crepuscule d'une idole
Pagini: 464
Limba: Română
Hârtie: 120g/m
Cuvinte cheie:
psihanaliza,biografie,filosofie
  • Michel Onfray - Autor
    Michel Onfray (n. 1959), filosof si eseist, sustine cursuri la Universite Populaire din Caen, al carei fondator este. Dintre volumele publicate, amintim: Le ventre des philosophes. Critique de la raison dietetique (Grasset, 1989; trad. rom. Pantecele filosofilor. Critica ratiunii dietetice, Nemira, 2000); Cynismes. Portrait du philosophe en chien (Grasset, 1990); La Sculpture de Soi. La morale esthetique (Grasset, 1991, Prix Medicis); La Raison gourmande....
    AFLĂ MAI MULTE
    Vezi toate cărţile

Recenzii

Vlad Zver Vlad Zver Freud. Amurgul unui idol Cărțile se ecranizează. Dar o carte care pare că se inspiră dintr-un film cum se cheamă? Filmul trecut în paginile unei cărți ce identitate are? Cum se scrie această acțiune? Dar discuția asta cred că am să o las pentru o altă ocazie. Între timp, vreau să vă povestesc despre cum Michel Onfray a transcris filmul Ju-On (The Grudge – varianta japoneză), punând în scenă supărarea pe care o are pe Freud. Înarmat cu un ciocan imens și greoi, pe care se vede de la o poștă ștanța Made by Nietszche, Onfray ia la testat picioarele lui Freud și ale științei căreia îi e considerat tată și mamă. Nu umblă...
Vezi mai mult

Opinia cititorilor