TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Psihologia poporului român 978-973-46-5478-9
Vezi
galerie

Psihologia poporului român

de Daniel David

Id: #234463

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
Profilul psihologic al românilor într-o monografie cognitiv-experimentală
 

Descriere produs

O carte care sintetizează cea mai amplă cercetare de psihologia poporului român din ultimul veac, cercetare derulată între anii 2005 și 2015, și oferă un profil psihologic al românilor ce contrazice nu de puține ori bine-cunoscutele clișee care circulă despre acesta.


Lucrarea oferă o bază de date și o sinteză a literaturii de specialitate la zi, din care fiecare poate selecta doar partea ce îl interesează, în scopuri practice și/sau de cercetare. Dincolo de inventarierea acestor clișee și în special a autostereotipurilor relevante pentru percepția de sine a românilor, autorul analizează și cauzele lor și, mai important, realizează un profil psihologic bazat pe trăsăturile reale ale românilor și alte două profiluri: potențialul nostru sau ce am putea fi și modelele care ne ghidează sau ce am vrea să fim. 

 

Modelul cultural ideal al românilor, «cum vrem să fim», este identificabil în proiecţia noastră psihologică, «cum credem că sîntem». Vestea bună este că, deşi românii se cred aşa cum nu sînt, totuşi se cred aşa cum ar putea să fie! Aşadar, aş spune că proiecţia noastră nu reprezintă o iluzie pozitivă, ci un optimism realist. De aceea, în cazul românilor există şanse foarte mari de dezvoltare şi evoluţie în direcţia unui model psihocultural ideal, şanse care pot creşte prin acţiuni psihoculturale înţelepte şi hotărîte. Cetăţenii români din diverse zone ale ţării au un fundament psihocultural comun mai important decît elementele ce îi diferenţiază, fundament pe care putem construi un viitor comun, în care aceste elemente diferenţiatoare să-şi găsească însă locul şi să contribuie la o unitate în diversitate. Utilizarea rezultatelor monografiei în logica unui patriotism modern trebuie să ducă la promovarea şi utilizarea punctelor tari şi la recunoaşterea şi corectarea constructivă a punctelor mai puţin tari, evitîndu-se astfel atît extremele patriotarde, cît şi cele defăimătoare, la fel de necredibile şi cu aceleaşi consecinţe negative asupra respectului şi a statutului internaţional al românilor şi asupra progresului lor. Dacă ar fi să rezum esenţa monografiei, aş menţiona ca virtuţi ale românilor potenţialul intelectual (de inteligenţă şi creativitate) şi competitivitatea, iar ca atribute psihologice de îmbunătăţit încrederea scăzută în oameni, care duce la o lipsă de cooperare pentru acţiuni colective în beneficiul comun, şi tendinţa de distorsionare a realităţii prin exagerarea atît a pozitivului (prin emoţionalitatea ridicată), cît şi a negativului (prin scepticism sau cinism). Dacă am redobîndi încrederea în oameni şi am reduce exagerările în evaluările pe care le facem, atunci am realiza acţiuni colective în beneficiul tuturor, în cadrul cărora ne-am putea valorifica la maximum potenţialul foarte bun pe care îl avem ca popor.” - Daniel David

extinde
 

Detalii produs

Autor: Daniel David

Data apariției: august 2015

ISBN: 978-973-46-5478-9

Copertă: Hardcover

Număr pagini: 400

Limbă: Română

Dimensiuni: 16x23,5 cm

Hârtie: 80g/m

Editura: Polirom

Teme: societate

 

Opinii editoriale

Astfel de cercetări despre caracterul naţional şi relaţia acestuia cu atribute psihologice de bază sunt fundamentale pentru psihologia interculturală modernă.

Dr. Antonio Terracciano, Florida State University, autor al articolului „National Character Does Not Reflect Mean Personality Trait Levels in 49 Cultures”, Science, 2005
Daniel David
Daniel David
Autor

Daniel David este profesor Aaron T. Beck universitar doctor, directorul Internat...

vezi autor