TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Scripturile gnostice de la Nag Hammadi HE-ELP-SGDLNH-13-P-001
Scripturile gnostice de la Nag Hammadi
Vezi
galerie

Scripturile gnostice de la Nag Hammadi

de Elaine Pagels

Titlu apărut în colecția Manuscris la Herald

Id: #225817

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
 

Descriere produs

În decembrie 1945, un țăran arab a făcut o descoperire arheologică uimitoare în Egiptul de Sus. Acesta a recunoscut mai târziu că unele texte s-au pierdut - arse sau aruncate. Dar ce a rămas este uimitor: vreo cincizeci și două de texte din primele secole ale erei creștine - inclusiv o culegere de evanghelii creștine timpurii, necunoscute până atunci. Pe lângă Evanghelia lui Toma și Evanghelia lui Filip, descoperirea includea Evanghelia Adevărului și Evanghelia către Egipteni, care se prezenta drept „[cartea sacră] a Marelui [Spirit] Nevăzut“. Un alt grup de texte constă din scrieri atribuite adepților lui Isus, precum Cartea secretă a lui IacobApocalipsa lui PavelScrisoarea lui Petru către Filip și Apocalipsa lui Petru.

 

Toate acestea erau traduceri copte, făcute cu aproximativ 1 500 de ani în urmă, după manuscrise și mai vechi. Împreună cu volumul Evanghelii gnostice din colecția Manuscris, care conține traducerea textelor mai sus menționate, cartea Scripturile gnostice de la Nag Hammadi ne oferă o imagine despre complexitatea mișcării creștine timpurii și ridică întrebări fundamentale pentru oricine e interesat de istoria civilizației noastre: Cine a făcut selecția surselor specifice care alcătuiesc canonul bisericesc și de ce au fost excluse și interzise ca fiind erezie celelalte texte? Ce le făcea să fie atât de periculoase?
 
 
Elaine Pagels a obținut un doctorat de la Universitatea Harvard, a condus Departamentele de Studii Religioase la Barnard College și Columbia University și a fost profesor de religie la Princeton University.
 
 
În Scripturile gnostice de la Nag Hammadi, ea arată modul cum formele gnostice de creștinism au interacționat în primele patru secole ale erei noastre cu ortodoxia și ce ne spune această dinamică despre originile creștinismului de azi. Studiind și comparând textele de la Nag Hammadi cu surse cunoscute de peste 1 000 de ani din tradiția ortodoxă, autoarea arată cum religia și politica s-au suprapus în dezvoltarea creștinismului, cum implicațiile politice ale unor doctrine ortodoxe precum învierea trupurilor și concepțiile gnostice despre Înviere au presupus implicații contrare din punctul de vedere al organizării sociale.
extinde
 

Detalii produs

Autor: Elaine Pagels

Traducător: Walter Radu Fotescu

Data apariției: august 2020

Titlu original: The Gnostic Gospels

ISBN: 9789731118352

Copertă: Paperback

Număr pagini: 288

Limbă: Română

Dimensiuni: 13x20 cm

Hârtie: 80g/m

Editura: Herald

Teme: creștinism

 

Opinii editoriale

Prima carte majoră și savant scrisă despre gnosticism, care fructifică descoperirea, din 1945, a textelor creștine gnostice de la Nag Hammadi, în Egipt.

The New York Times Book Review

Un studiu concis și elegant din punct de vedere intelectual... Economia cu care [Pagels] evocă lumea creștinismului primar este uimitoare.

The New Yorker

[Pagels] scrie cu instinctele unui romancier, erudiția unui savant și cu priceperea de a evidenția semnificațiile, care lipsesc multor autori.

Chicago Tribune

Pagels expune principiile [gnosticismului] cu mare claritate și concizie... Modul în care ea evocă lumea Părinților Bisericii este impresionant.

The Boston Globe
Elaine Pagels
Elaine Pagels
Autor

După ce a obţinut doctoratul la Universitatea Harvard în 1970, Elaine Pagels (n....

vezi autor