TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Indisponibil
Disponibilitate: Indisponibil
Anunţă-mă când este disponibil!
Suntem ONLINE! Discută cu noi aici. Adaugă la wishlist

Moartea samurailor ronini

Tamenaga Shunsui
Colecții/Serii: Scrieri iniţiatice
În Japonia, răzbunarea istorică a roninilor seniorului Asano Takumi-no-kami Naganori din timpul shogunatului lui Toku-ga-wa Tsunayoshi a dat...
Vezi mai multe detalii
ISBN: 978-973-111-133-9
Dimensiuni: 13x22 cm
Tip copertă: Paperback brosat

Moartea samurailor ronini

MAI MULTE DESPRE CARTE

În Japonia, răzbunarea istorică a roninilor seniorului Asano Takumi-no-kami Naganori din timpul shogunatului lui Toku-ga-wa Tsunayoshi a dat naştere unei adevărate materii narative, pe numele său Chushingura. Epopeea celor patruzeci şi şapte de ronini a făcut obiectul mai multor romane, a intrat în repertoriul teatrului de păpuşi tradiţional bunraku şi a teatrului-dans kabuki, a cunoscut numeroase producţii cinematografice şi ecranizări pentru televiziune, ceea ce face din Chushingura una dintre cele mai iubite şi vii poveşti japoneze.

Faptele istorice sunt următoarele: în anul 1701 shogunul îl însărcinează pe nobilul (daimyo) de Ako, Asano Naganori să se ocupe de primirea unor trimişi imperiali din Kyoto, în timp ce maestrul de ceremonii (kOke) al shogunului, pe nume Kira KOzuke-no-suke Yoshinaka, primeşte sarcina să-l îndrume în chestiuni de etichetă. În mod inexplicabil, chiar în ziua recepţiei din castelul din Yedo, daimyo de Ako îşi scoate sabia şi încearcă să-l ucidă pe Kira. După acest acces de furie, a cărui pricină se presupune că ar fi fost o insultă din partea maestrului de ceremonii, este condamnat la moarte prin seppuku, îi sunt confiscate domeniile, iar samuraii săi ajung ronini.

Întrucât nobilul Kira scăpase nepedepsit, la aproximativ doi ani după aceea, un grup de 47 de ronini care fuseseră în serviciul lui Asano, condus de Oishi Kuranosuke Yoshio, samurai de rang înalt din clanul de Ako, pătrund în casa maestrului de ceremonii şi-l execută, după care îi duc capul retezat la mormântul stăpânului lor. Apoi, toţi cei patruzeci şi şapte se predau autorităţilor, fiind condamnaţi la seppuku. La puţin timp după aceea, se supun pedepsei, luându-şi viaţa împreună, în aceeaşi zi.

În literatura japoneză, gesta Chushinguriei se declină în mai multe versiuni narative, iar cea prezentată în ediţia de faţă se bazează pe o versiune de secol XIX a romanului Iroha bunko de Tamenaga Shunsui.

Autor: Tamenaga Shunsui
Traducător: Gabriela Badea
Data apariției: 2009
Editura: Herald
Titlu original: Iroha bunko
Pagini: 256
Limba: Română
Hârtie: 80g/m
Cuvinte cheie:
japonia, samurai, ronini, roman istoric, shogun, nobili
  • Tamenaga Shunsui - Autor
      Tamenaga Shunsui (1790-1843) si-a facut debutul literar cu proza Fuzo kansen no tame ("Indemnarea femeilor pe calea virtutii"), dar a devenit cunoscut abia dupa aparitia romanului de moravuri Akegarasu nochi no maseyume ("Visare dupa cantecul cocosilor"). In 1832, publica Shunshoku umegoyomi ("Culorile primaverii, contemplarea prunelor"), urmata de Iroha bunko ("Biblioteca Iroha"), cea mai cunoscuta opera a sa. El este creatorul curentului literar...
    AFLĂ MAI MULTE
    Vezi toate cărţile

Opinia cititorilor

comments powered by Disqus