TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Indisponibil
Disponibilitate: Indisponibil
Anunţă-mă când este disponibil!
Suntem ONLINE! Discută cu noi aici. Adaugă la wishlist

Dumnezeu: o amăgire

Richard Dawkins
Om de ştiinţă, Profesor de Înţelegere Publică a Ştiinţei la Universitatea Oxford între 1995 şi 2008 — şi cel mai cunoscut...
Vezi mai multe detalii
ISBN: 978-606-588-320-8
Dimensiuni: 17,2×23,5 cm
Tip copertă: Paperback

Dumnezeu: o amăgire

MAI MULTE DESPRE CARTE

Om de ştiinţă, Profesor de Înţelegere Publică a Ştiinţei la Universitatea Oxford între 1995 şi 2008 — şi cel mai cunoscut dintre ateii lumii —, Richard Dawkins afirmă lipsa de raţionalitate a credinţei în Dumnezeu şi răul grav pe care-l poate face religia impusă cu forţa. 

Riguros şi, pe alocuri, amuzant, Dawkins îl cercetează pe Dumnezeu în toate formele, de la tiranul crud şi răzbunător, obsedat de ascultare, din Vechiul Testament, până la Ceasornicarul Celest, mai benign dar la fel de ilogic, susţinut de unii gânditori din perioada Iluminismului. 

El respinge argumentele majore în favoarea religiei şi demonstrează improbabilitatea absolută a existenţei unei fiinţe supreme. Arată cum ajunge religia să declanşeze războaie, să aţâţe bigotismul şi să le afecteze minţile copiilor, sprijinindu-şi propriile argumente cu dovezi din trecut şi de azi.

Dumnezeu: o amăgire este o convingătoare pledoarie în favoarea ideii că nu este numai greşit, ci şi periculos ca religia în general şi credinţa în orice religie în special să conducă viaţa omului şi a societăţii, ateismul prilejuind o apreciere mai limpede şi mai autentică, a minunilor universului, decât ar putea orice religie să ofere vreodată.

În această carte, intitulată Himera credinţei în Dumnezeu într-o primă ediţie românească (2007), Dawkins argumentează faptul că un asemenea creator „aproape cu certitudine“ nu există şi că orice credinţă întemeiată religios este o „idee fixă greşită“ şi amăgitoare. Ea s-a vândut în peste două milioane de exemplare în limba engleză şi a fost tradusă în 31 de limbi.

Autor: Richard Dawkins
Traducător: Victor Godeanu
Data apariției: 2012
Editura: Curtea Veche
Titlu original: The God Delusion
Pagini: 320
Limba: Română
Hârtie: 80g/m
Cuvinte cheie:
bestseller, credinţă, mit, contemporaneitate, ştiinţă, contradicţie, ateism

Recenzii

ANDREI Andrei Chirilă Dumnezeu o amăgire Știința ca noua religie Înclinația naturală face ca, puși în fața unei probleme precum apariția vieții pe Pământ, să ne proiectăm un creator inteligent, o ființă atotputernică capabilă să creeze viață din nimic. Dawkins susține însă că...
Vezi mai mult
Iulia Avram Iulia Avram Dumnezeu o amăgire Așa cum zicea unul dintre librarii noștri, cititorii lui Richard Dawkins se împart invariabil în două categorii: cel ce-i „urmează” crezul (despre non-crez) și cei care nu-l suportă. De altfel, s-a scris și o contracarte cu numele Dawkins: o...
Vezi mai mult

Opinii Editoriale

Matt Ridley
"Ah, atât de revigorant este, după ce o viaţă întreagă ţi s-a spus că virtutea stă în credinţă, spiritualitate şi superstiţii, să citeşti o asemenea carte, ca un sunet de goarnă al adevărului! E totuna cu o gură de aer proaspăt."
Julian Barnes
"Această carte lui Richard Dawkins ar trebui să fie citită de oricine, de la primul ateu până la ultimul călugăr. Dacă raţionalismul ei nemilos nu te face militant la un moment dat, înseamnă că n-ai viaţă-n tine."
Philip Pullman
"Dawkins îi loveşte cu toată forţa raţiunii pe acei lideri şi formatori de opinie religioşi de astăzi, care aprobă orice formă de violenţă în numele religiei lor, indiferent care ar fi ea, le demolează încercările caraghioase de a demonstra existenţa lui Dumnezeu, le combate pretenţiile arogante că numai pe religie se poate întemeia moralitatea sau că textele lor sfinte ar trebui luate ad litteram drept adevăr."
The Guardian
"În Dumnezeu: o amăgire (The God Delusion), Dawkins vine cu o cercetare dintre cele mai originale: de ce religia nu numai că a supravieţuit atât de mult după revoluţia ştiinţifică, dar pune la cale o revenire la nivel global, de proporţii terifiante? El a produs şi un concept, memul, echivalentul genei la nivel social, mijlocul prin care ideile se răspândesc şi se transmit generaţiilor succesive. Ca un adevărat darwinist, Dawkins caută să înţeleagă, în primul rând, ce este atât de benefic în religie, încât o ajută să supravieţuiască."

Opinia cititorilor