TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Indisponibil
Disponibilitate: Indisponibil
Anunţă-mă când este disponibil!
Suntem ONLINE! Discută cu noi aici. Adaugă la wishlist

Cortina de ceaţă

Mircea Mihăieş, Vladimir Tismăneanu
Colecții/Serii: Duplex
Volumul constituie a patra secventa a dialogurilor purtate de cei doi bine-cunoscuti analisti ai fenomenului politic si social din Romania. Dupa...
Vezi mai multe detalii
ISBN: 978-973-46-0908-6
Dimensiuni: 13x20 cm
Tip copertă: Paperback brosat

MAI MULTE DESPRE CARTE

Volumul constituie a patra secventa a dialogurilor purtate de cei doi bine-cunoscuti analisti ai fenomenului politic si social din Romania. Dupa Balul mascat, Incet, spre Europa si Schelete in dulap, acest nou demers se constituie in una dintre cele mai originale incercari de a intelege istoria Romaniei de dupa caderea regimului ceausist. Un loc central il ocupa analiza perioadei postiliesciene si a convulsiilor politice suscitate de condamnarea oficiala a doctrinei comuniste in Romania. Adaugindu-se celor sapte sute de pagini de analiza anterioare, volumul rotunjeste o intreprindere masiva, poate cea mai buna analiza a dilemelor Romaniei in drumul sau spre Europa.

„Cred ca in urmatorii trei-patru ani – sau poate chiar mai mult – se va configura tot mai clar o actiune de recuperare a memoriei si de opozitie deschisa, cit se poate de lipsita de ambiguitati, in raport cu tendintele negationiste si revizioniste care au explodat furibund in sedinta Parlamentului din 18 decembrie 2006. S-a initiat in sfirsit un veritabil dialog public despre catastrofa comunista, s-a produs asumarea unui trecut traumatic si o deschidere spre o purificare a constiintei publice care a fost prea mult aminata.” (Vladimir Tismaneanu)

„Imaginea Romaniei in lume a fost puternic zdruncinata si nu cred ca se va reface prea curind. Toate aceste lucruri le datoram setei de putere, urii, resentimentului unui grup de personaje care vin din directii relativ diferite, dar sint ghidate de acelasi tip de ambitii. Pentru acestia, modernitatea este un dusman personal, iar a fi european inseamna doar oportunitati suplimentare de a deturna banii publici.” (Mircea Mihaies)

Autor: Mircea Mihăieş, Vladimir Tismăneanu
Data apariției: 2007
Editura: Polirom
Pagini: 312
Limba: Română
Hârtie: 80g/m
Cuvinte cheie:
dialoguri, politică, România post-comunistă, analiză politică, perioada postiliescieană, istorie recentă
 • Vladimir Tismăneanu
  Autor
  Mircea Mihăieş Mircea Mihăieş - Autor
  Mircea Mihăieş (n. 1 ianuarie 1954) este profesor de studii americane şi britanice la Universitatea de Vest din Timişoara, redactor-şef al revistei Orizont şi viceşpreşedinte al Institutului Cultural Român. Volume publicate: De veghe în...
  AFLĂ MAI MULTE
  Vezi toate cărţile
 • Mircea Mihăieş
  Autor
  Vladimir Tismăneanu Vladimir Tismăneanu - Autor
  Vladimir Tismăneanu (n. 4 iulie 1951, Braşov), este profesor de ştiinţe politice la University of Maryland (College Park), directorul Centrului pentru Studierea Societăţilor Postcomuniste al acestei universităţi, editorul revistei trimestriale East...
  AFLĂ MAI MULTE
  Vezi toate cărţile

Opinii Editoriale

septembrie 2008, Contrafort - Oleg Bernaz
"Conceputa sub forma unui dialog, paginile acestui volum ne vorbesc despre realitatea politica din Romania ultimelor doua decenii, asezata sub lentila prezentului. Cu pasi marunti, dar siguri, analizele autorilor incearca sa ne ofere un peisaj al politicii romanesti ce se afla in continua schimbare. Tonul este deseori alert, se lucreaza la rece, astfel incit nu trebuie sa ne miram atunci cind citim, chiar de la inceput, afirmatii ce au forta unor sentinte."
28 martie 2008, România literară - Sorin Lavric
"O carte care se citeste usor si cu placere, in paginile careia cititorul poate vedea cum doi oameni pot discuta politica fara sa caute sa multumeasca pe toata lumea, bunaoara impartind note de buna purtare sau gudurindu-se abil pe linga puternicii zilei."
19-25 ianurie 2008, Suplimentul de cultură - Costi Rogozanu
"Poate cea mai amuzanta, utila si surprinzatoare maniera de a sonda legaturile profunde din elita politica a tranzitiei este jocul genealogic (si identificarea relatiilor si legaturilor dintre familii) in care intra cu delicii Vladimir Tismaneanu de cite ori i se da ocazia. Sint lucruri pe care putini le stiu si pe care istoricul le fotografiaza si le pune cap la cap cu maxima agilitate. Cortina de ceata m-a intrigat, m-a informat, m-a facut sa rid. Cred ca e de ajuns pentru o carte de dialoguri relaxate."
18 ianuarie 2008, România literară - Tudorel Urian
"Cortina de ceata are un pronuntat caracter polemic, cei doi fiind adesea nevoiti sa raspunda la atacurile la care au fost supusi. Pe de alta parte, pina la ultimele alegeri, taberele politice erau clar delimitate si, practic, asumate de toata lumea. Acum, totul sta sub semnul penumbrei, complicitatile, vizibile in actiunea politica, sint rejectate cu tifna in declaratiile celor in cauza, dar niciodata contrazise de fapte, o tesatura transpartinica si opaca, conceputa in laboratoarele unor oligarhi si promovata de mari trusturi de presa tinde sa acopere molatec o tara abia intrata in Uniunea Europeana."

Opinia cititorilor