TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Indisponibil
Disponibilitate: Indisponibil
Anunţă-mă când este disponibil!
Suntem ONLINE! Discută cu noi aici. Adaugă la wishlist

Corupţia şi formele sale. Bogăţie, putere şi democraţie

Michael Johnston
Colecții/Serii: Plural
Coruptia e o amenintare pentru democratie si pentru dezvoltarea economica. Fraudarea alegerilor, influenta grupurilor de interese politice si...
Vezi mai multe detalii
ISBN: 978-973-46-0446-3
Dimensiuni: 14,5x22,5 cm
Tip copertă: Paperback

MAI MULTE DESPRE CARTE

Coruptia e o amenintare pentru democratie si pentru dezvoltarea economica. Fraudarea alegerilor, influenta grupurilor de interese politice si economice, mita, nepotismul, abuzurile patronatului sint marile provocari ale societatii actuale, carora trebuie sa le faca fata nu doar tarile in curs de dezvoltare, ci si cele bogate. Din SUA, Japonia si Germania pina in Coreea, Botswana, Rusia, Filipine, China sau Indonezia, coruptia influenteaza si este generata de schimburile de bogatie si putere, de forta sau slabiciunea institutiilor statului si ale societatii civile. Diferentele privind ponderea acestor factori, sustine Michael Johnston, duc la aparitia a patru tipuri de coruptie: pietele de influenta, cartelurile de elite, oligarhii si clanurile, precum si mogulii oficiali. Pe baza datelor statistice si a studiilor de caz, autorul analizeaza in amanunt manifestarile coruptiei si problemele de dezvoltare din diferite tari, evidentiind modurile in care masurile reformiste ar trebui aplicate sau ajustate si insistind asupra importantei pe care o are „democratizarea profunda”.

Cuprins extins:
Bogatia si puterea si coruptia
Cadrul international: puterea si consensul si politicile
Participarea
institutiile si sindroamele coruptiei
Pietele de influenta: influenta de inchiriat. decizii de vinzare
Cartelurile de elite: cum sa-ti cumperi prieteni si sa-i guvernezi pe oameni
Oligarhii si clanurile: noi facem parte din familie voi nu
Mogulii oficiali: du-te si stringe pe cineva cu usa
De la analiza la reforma
Autor: Michael Johnston
Traducător: Silvia Chirilă
Data apariției: 2007
Editura: Polirom
Titlu original: Syndromes of Corruption: Wealth, Power, and Democracy
Pagini: 336
Limba: Română
Hârtie: 80g/m
Cuvinte cheie:
politică, corupţie, democraţie, dezvoltare economică, fraudarea alegerilor, mită, nepotism, oligarhi
  • Michael Johnston - Autor
    Michael Johnston este profesor de stiinte politice si directorul Departamentului de Stiinte Sociale al Colgate University, SUA. A mai publicat: Political Corruption and Public Policy in America (Brooks-Cole, 1982); Fraud, Waste and Abuse in Government (Institute for the Study of Human Issues, 1986); Political Corruption: A Handbook (coautor, Transaction Publishers, 1989); Political Corruption: Concepts and Contexts (coautor, Transaction Publishers, 2002); Civil...
    AFLĂ MAI MULTE
    Vezi toate cărţile

Opinii Editoriale

aprilie 2007, Dilemateca - Magdalena Boiangiu
"Toti fura, spune mai peste tot poporul care se simte tras pe sfoara, dar, dupa ce citesc cartea lui Johnston, realizeaza ca nu fura toti la fel, ceea ce imbunatateste calitatea sforii."
Omul care aduce cartea”, 23 martie 2007, la PRO TV - Dan C. Mihăilescu
"Este o carte care te umple de amaraciune, pur si simplu iti arata cam ceea ce noi banuiam cam de mult."
16 aprilie 2007, Săptămâna financiară - Lucia Verona
"In colectia Plural M a Editurii Polirom a aparut foarte interesantul volum Coruptia si formele sale. Bogatie, putere si democratie de Michael Johnston, in traducerea Silviei Chirila. La cit se scrie in presa noastra despre coruptie si anticoruptie, s-ar zice ca nu avem nimic nou de aflat in domeniu, dar lucrurile nu stau chiar asa, mai avem ce invata. Coruptia este o amenintare pentru democratie si pentru dezvoltarea economica si se manifesta nu doar in tarile in curs de dezvoltare, ci si in cele bogate. Cartea profesorului american merge chiar la radacina fenomenului, gasind, in functie de schimburile de bogatie si putere, de forta sau slabiciunea institutiilor statului, patru tipuri de coruptie: pietele de influenta, cartelurile de elite, oligarhii (parca am mai auzit cuvintul!) si clanurile, precum si mogulii oficiali. Oamenii politici si ziaristii vor constata ca lectura acestui volum este deosebit de utila."

Opinia cititorilor