TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Indisponibil
Disponibilitate: Indisponibil
Anunţă-mă când este disponibil!
Suntem ONLINE! Discută cu noi aici. Adaugă la wishlist

Poveşti din Cartierul Primăverii

Lavinia Betea
Colecții/Serii: Istoria timpului prezent
Poveşti despre  faţa domestică, umană şi blândă a puterii. Descendenţi ai  membrilor  de prim rang ai...
Vezi mai multe detalii
ISBN: 978-973-669-999-3
Dimensiuni: 13x20 cm
Tip copertă: Paperback brosat

Poveşti din Cartierul Primăverii

MAI MULTE DESPRE CARTE

Poveşti despre  faţa domestică, umană şi blândă a puterii. Descendenţi ai  membrilor  de prim rang ai nomenclaturii  comuniste îşi retrăiesc momente ale copilăriei  sau tinereţii, în preajma unor figuri pe care omul de rând nu le cunoaşte decât din portretele etalate la marile manifestaţii oficiale, sau din tribunele congreselor, sau din manualele de istorie recentă. Ele se numesc Gheorghiu-Dej, Ana Pauker, Pantelimon Bodnarenko, Paul Niculescu-Mizil. Văzuţi de aproape aceşti oameni sunt nişte taţi, unchi, mătuşi şi bunici ca toţi  taţii, unchii, mătuşile şi bunicile. Cu atât mai tulburător efectul asupra celui care le-a citit discursurile condamnând fără milă "duşmanul de clasă",sau chiar a suferit consecinţele acestui discurs.

Înţelegerea comunismului ca regim în care  crima se legitimează ideologic, iese confirmată din această lectură uimitoare şi utilă în cel mai înalt grad.

Proiectul Cartierului Primăverii s-a datorat Uzinei de Gaze şi Electricitate ca spaţiu destinat funcţionarilor săi. În vremea războiului, aici şi-au închiriat comuniştii ilegalişti mai multe case conspirative. După cucerirea puterii, Cartierul Primăverii a devenit sediul demnitarilor comunişti. Aflate în proprietatea Gospodăriei de Partid, antrepriză creată după model sovietic pentru satisfacerea tuturor trebuinţelor materiale ale „celor mai iubiţi fii ai poporului“, casele cu toate dotările corespunzătoare le erau repartizate deţinătorilor de funcţii în nomenclatura de partid. Locatarii din Cartierul Primăverii şi-au rânduit viaţa de familie, relaţiile şi trebuinţele după exemplul înaintaşilor de la Kremlin.

Pentru locatarii din Cartierul Primăverii toate au fost „speciale“: raţiile de alimente, policlinicile, spitalul, şcolile, paznicii, croitorii, magazinele, staţiunile de iarnă şi vară… Speciale sunt şi poveştile lor despre feţele nevăzute ale puterii.

Din inima cartierului nomenclaturii s-a reconfigurat, în 1989, cercul deciziei şi influenţei politice. Aceste poveşti de viaţă din Cartierul Primăverii constituie, în fapt, o miniatură a istoriei elitelor politice româneşti din ultimii 70 de ani.

Autor: Lavinia Betea
Coperta de: Tri Design S.R.L.
Data apariției: 2010
Editura: Curtea Veche
Pagini: 312
Limba: Română
Hârtie: 80g/m
Cuvinte cheie:
coimunism, nomenclatură, societate
  • Lavinia Betea - Autor
    Lavinia Betea este absolventă a Facultăţii de Istorie-Filozofie, secţia Filozofie-Istorie şi doctor în psihologie la Universitatea „Babeş-Bolyai“ din Cluj-Napoca. Actualmente, este profesor de psihologie socială şi politică la Universitatea „Aurel Vlaicu“ din Arad, şefa departamentului Istorie Recentă la Adevărul Holding şi redactor-şef al Revistei Internaţionale de Psihologie Politică Societală. Apariţii...
    AFLĂ MAI MULTE
    Vezi toate cărţile

Opinii Editoriale

ce-am-mai-citit.blogspot.ro
"E vorba de o colecţie de interviuri luate de autoare unor urmaşi ai înaltei nomenclaturi comuniste, cea care, îmburghezindu-se printr-o curioasă contaminare de la clasa pe care se străduia s-o extermine, s-a mutat în casele acesteia."

Opinia cititorilor

comments powered by Disqus