TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Indisponibil
Disponibilitate: Indisponibil
Anunţă-mă când este disponibil!
Suntem ONLINE! Discută cu noi aici. Adaugă la wishlist

Procesul decizional în Uniunea Europeană

Iordan Gheorghe Bărbulescu
Colecții/Serii: Collegium
Cunoasterea institutiilor si a mecanismelor Uniunii Europene a devenit o necesitate pentru fiecare cetatean european. Lucrarea exprima o viziune...
Vezi mai multe detalii
ISBN: 978-973-46-0846-1
Dimensiuni: 16x23,5 cm
Tip copertă: Hardcover

MAI MULTE DESPRE CARTE

Cunoasterea institutiilor si a mecanismelor Uniunii Europene a devenit o necesitate pentru fiecare cetatean european. Lucrarea exprima o viziune riguroasa, sintetica asupra fenomenului integrarii Comunitatilor si Uniunii Europene si mai ales asupra mecanismelor decizionale in UE. Pornind de la premisa ca Uniunea Europeana este un construct politic ce depaseste exclusivismul cooperarii prin exercitarea in comun a suveranitatilor nationale in mai toate sectoarele vietii economico-sociale, autorul abordeaza vasta problematica a procesului decizional din perspectiva stiintelor politice, dar utilizeaza in acelasi timp, acolo unde este cazul, instrumente specifice stiintelor juridice sau economice. Adresata profesionistilor care activeaza in administratia europeana si nationala (centrala si locala), studentilor de la Stiinte Politice, Relatii Internationale, Studii Europene, dar si celor de la Drept sau ASE, lucrarea este deopotriva utila oamenilor de afaceri sau cetatenilor interesati de modul de operare al institutiilor comunitare.

Lucrarea este structurata pe 14 capitole impartite in trei parti: partea I (capitolele I-IV), intitulata „Uniunea Europeana”, prezinta procesul de integrare europeana de la origini pina in prezent (obiectivele CE/UE, metoda, actorii, dimensiunile procesului, competentele si sistemul normativ al CE/UE).
Partea a II-a (capitolele V-XI), intitulata „Institutii si proces decisional”, analizeaza exhaustiv sistemul institutional al CE/UE prin prezentarea sistemului in ansamblul sau si, mai apoi, a fiecarei institutii in parte (Consiliul, Comisia, Curtea de Justitie, Curtea de Conturi, BCE, CES, CR si Agentiile). Analiza acestora se refera atit la arhitectura institutionala, cit mai ales la procesul decizional, relevind pe larg relatiile interinstitutionale.
In fine, partea a III-a (capitolele XII-XIV), „Consolidare institutionala si decizionala”, analizeaza institutiile si sistemul decizional al UE din perspectiva reformelor din perioada 2000-2009, inclusiv a Tratatelor de la Lisabona.

Cuprins extins:
Integrarea europeana vazuta in procesualitatea sa
Obiectivele. actorii. metoda si natura procesului
Competente
Sistemul normativ
Sistemul institutional (Parlamentul European
Consiliul Uniunii
Comisia Europeana
Curtea de Justitie
Alte institutii. Organisme auxiliare)
Relatiile interinstitutionale si procesul decizional (elaborarea propunerilor legislative si decizia
dialogul clasic Comisie-Consiliu
avizele institutionale
COREPER
deliberarile Consiliului
cooperarea
codecizia)
Consolidarea institutionala si decizionala prin reformele realizate cu ocazia Conventiei privind viitorul Europei
Tratatul de instituire a unei Constitutii pentru Europa
Tratatul de la Lisabona (2007)
Data apariției: 2008
Editura: Polirom
Pagini: 520
Limba: Română
Hârtie: 80g/m
Cuvinte cheie:
Politică, politologie, mecanisme decizionale, integrare europeană, UE, administraţia europeană, Relaţii Internaţionale
  • Iordan Gheorghe Bărbulescu - Autor
    Iordan Gheorghe Bărbulescu (n. 1952) este conferentiar universitar, doctor in Stiinte Politice si Sociologie, decan al Departamentului de Relatii Internationale si Integrare Europeana din cadrul Scolii Nationale de Studii Politice si Administrative. Se numara printre putinii care au avut sansa de a lucra, in ultimii 18 ani, exclusiv in domeniul Afacerilor Europene, atit la nivelul administratiei centrale romanesti (diplomat in cadrul Ministerului Afacerilor...
    AFLĂ MAI MULTE
    Vezi toate cărţile

Opinii Editoriale

noiembrie 2008, Idei în Dialog - Andrada-Maria Albescu
"Abordarea propusa in acest volum este inovativa prin aceea ca reuseste sa patrunda in profunzimea temei analizate cu ajutorul unui instrument teoretic specific stiintelor politice, completat de unul juridic si de elemente economice. Tehnica utilizata denota rigurozitatea si argumentatia solida."
Iordan Gheorghe Bărbulescu
"Aceasta carte apare dupa ce, la Lisabona, s-a semnat, in decembrie 2007, un nou Tratat al UE, punind-se, probabil, capat crizei declansate prin referendumurile din 2005. Criza ratificarii Tratatului Constitutional, timpul de reflectie pe care UE si l-a luat, revenirea la masa negocierilor, noua propunere de tratat si, in fine, noul tratat m-au obligat sa modific, din mers, lucrarea. Acum, ceea ce parea la un moment dat un dezavantaj, lucrarea iesind pe piata cu o mare intârziere, devine un avantaj, deoarece ne-a permis sa analizam si ceea ce ne asteapta pina la noua reforma a UE, care nu poate fi realizata inainte de 4-5 ani, deci sa avem un tablou complet al institutiilor si deciziilor UE pina la orizontul anilor 2012-2013."

Opinia cititorilor