TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Indisponibil
Disponibilitate: Indisponibil
Anunţă-mă când este disponibil!
Suntem ONLINE! Discută cu noi aici. Adaugă la wishlist

Antologia poeziei româneşti la zid

Ion Barbu
Volumul este rezultatul unui experiment artistic prin care ziduri coscovite au fost inscriptionate cu versuri din poezia romana contemporana (Ileana...
Vezi mai multe detalii
ISBN: 973-46-0267-5
EAN-16: 973460267
Dimensiuni: 21x21 cm
Tip copertă: Paperback brosat

MAI MULTE DESPRE CARTE

Volumul este rezultatul unui experiment artistic prin care ziduri coscovite au fost inscriptionate cu versuri din poezia romana contemporana (Ileana Malancioiu, Nora Iuga, Nichita Stanescu, Ruxandra Cesereanu, Dan Stanciu, Serban Foarta, Robert Serban, Marta Petreu, Iolanda Malamen, Gellu Naum, Gabriela Melinescu, Ana Blandiana, Florin Iaru, Mariana Codrut, Leonid Dimov) in timpul unei „tabere de noapte”. A fost realizat in si pentru un mic oras monoindustrial, Petrila, total lipsit de edificii si/sau manifestari culturale, initiativa dorindu-se o alternativa de viata la starea de muribund a unei localitati amenintate in viitorul apropiat de inchiderea celei mai importante surse de subzistenta, mina. Menirea proiectului a fost de a le oferi, intr-o maniera sui-generis, poezie locuitorilor sai, dar si de a crea un capital simbolic alternativ. Pe scurt, un oras al carbunelui si al poeziei.

Antologia include 150 de fotografii cu graffiti, citeva pagini ale unora dintre poetii ale caror versuri au fost inscriptionate pe pereti, ecourile stirnite in presa si un capitol dedicat „auto-denunturilor” si povestirii experientei participantilor la experiment.

Muzica de pe CD este compusa si interpretata de Ilie Stepan.

Ediţie îngrijită de: Ion Barbu
Lectură (audiobook): Ilie Stepan
Data apariției: 2006
Editura: Polirom
Pagini: 224
Limba: Română
Hârtie: 80g/m
Cuvinte cheie:
literatură română, experiment artistic, poezie contemporană, Petrila, graffiti, auto-denunţuri
  • Ion Barbu - Ediţie îngrijită de
    Ion Barbu (n. 1953), unul dintre cei mai cunoscuți caricaturiști, a participat la peste 150 de expoziții de caricatură, primind 23 de premii. Are rubrici permanente de caricatură în cotidianul Ziua și săptamânalele Academia Cațavencu și Dilema Veche; colaborator al Suplimentului de cultură. A coordonat volumele Antologia poeziei românești la zid (2006) și Colonia rîsa-plînsa (2006), ambele apărute la Editura Polirom....
    AFLĂ MAI MULTE
    Vezi toate cărţile

Opinii Editoriale

septembrie 2006, Tabu - Jean-Lorin Sterian
"Pentru ca Sibiul a fost declarat in 2007 capitala culturala a Europei, Ion Barbu si prietenii sai declara Petrila anului 2006 drept Periferia Culturala a Europei. In cinstirea acestei proclamatii, un numar impresionant de ziduri au fost acoperite cu versuri apartinind poetilor autohtoni. Versurile au fost fotografiate si astfel s-a nascut acest album care combina vizualul cu literatura si ironia cu gravul. Albumul este insotit si de un CD ilustrat de muzica lui Ilie Stepan, astfel incit sinestezia este totala. Manifestarea culturala initiata de Ion Barbu a avut doua consecinte: aceasta superba aparitie editoriala si o convocare a artistului la politia orasului."
septembrie 2006, Tomis - Ştefania Cosovei
"Arta murala, pop-art, graffiti in stare pura – gestul lui Ion Barbu & comp. ramine viu intre copertele cartii din care – culmea – lipsesc oamenii orasului alungati parca de cenusiul din jur. Si de reactia autoritatilor care au ordonat reprimarea gestului artistic de teama unei sintagme precum «Oras de rezerva» ori «Atentie miine rau». O carte spectacol despre un gest si o atitudine fata de Poezie."
februarie 2007, Dilemateca - Simona Sora
"In utopica Petrila pe care a creat-o Ion Barbu prin simpla sa prezenta acolo, prin Festivalul «Om rau» (aflat, din lipsa de fonduri, la al doilea parastas) sau prin Antologia poeziei romanesti la zid (intre altele), ar trebui sa fie posibil si urmatorul gest: fiecare locuitor al orasului sa cumpere aceasta antologie de poezie romaneasca, s-o priveasca precum o poza de familie cu poet si s-o rasfoiasca uneori ca pe o arma impotriva tembelizarii."
5 decembrie 2006, Ziua - Bedros Horasangian
"Desenele care i-au creat faima sint doar fata jucaus-ironica a unui mucalit atras de etica pitita intre faldurile unor zimbete triste. Desenele inocente si puritatea stilistica din lucrarile copiilor girate de profesorul lor sint pline de candoare si poezie. Antologia poeziei romanesti la zid, care a scos din amorteala o urbe saracita de tranzitia la capitalism, plina de cenusiul cotidian, este o bucurie a libertatii spiritului in fata prostiei scortos patriotic asumate."
Dana IONESCU, 26 octombrie 2006, Cultura
Dana IONESCU, 26 octombrie 2006, CulturaAlbumul consemneaza cu umor duios sau/si dezarmant noul spatiu pe care l-au adus la Petrila idealistii de inceput de secol XXI strinsi de Ion Barbu pentru a work in progress, sa spunem, caci o definitie mai cuprinzatoare nu imi vine in minte. Antologia poeziei romanesti la zid este doar una dintre cele patru componente ale mai amplului proiect «Petrila. Periferia culturala Europeana». Ordinea inca socialista a lucrurilor la Petrila, «tara trista, plina de umor», se vede in instantaneele cuprinse in Antologia..., dupa stiinta mea singular in cultura romana.

Opinia cititorilor

comments powered by Disqus