TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Departe de trunchi HU-ANS-DDTDFD-15-N-001
Vezi
galerie

Departe de trunchi

de Andrew Solomon

Id: #241652

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
Douăsprezece feluri de dragoste. Părinți, copii și căutarea identității
 

Descriere produs

Bestseller New York Times


După bestesellerul Demonul amiezii, Andrew Solomon revine pe scena publicistică americană cu o carte dedicată familiei şi problemelor sale. Potrivit autorului, esenţa condiţiei noastre rezidă în caracterul de excepţie al fiinţei umane, în ceea ce ne diferenţiază pe unii de ceilalţi, unindu-ne în acelaşi timp. Familiile despre care scrie psihiatrul american se confruntă cu probleme precum surditatea, nanismul, sindromul Down, autismul, schizofrenia, cu problema copiilor afectaţi de dizabilităţi de tot soiul, a celor superdotaţi, născuţi în urma unui viol sau delincvenţi, a celor care aleg să-şi schimbe genul. Toate acestea pot duce la izolarea oamenilor, când nu de-a dreptul la excluderea lor din societate. Investigând însă un mare număr de familii afectate de asemenea probleme, şi neocolind nici o clipă caracterul dramatic al situaţiilor cu care se confruntă, Solomon arată că de foarte multe ori dragostea înfrânge prejudecăţile, ducând la întărirea legăturilor în cadrul familiei şi al comunităţilor create prin mişcări de solidaritate orizontală.

 

„Timp de mulţi ani, identitatea mea principală a fost cea de istoric al tristeţii. Imaginile disperării sunt admirate de cei mai mulţi, iar pustiirea sufletească completă este în general considerată o răsfrângere a integrităţii autorului. Dar când am încercat să scriu despre fericire, am avut revelaţia inversă, respectiv că nu poţi scrie despre ea fără să pari superfcial.


Scriitorul realist William Dean Howells i-a scris la un moment dat lui Edith Wharton că «publicul american îşi doreşte tot timpul o tragedie cu final fericit». Implicaţia acestei observaţii era că nu putem digera imaginea regelui Lear, umblând nebun pe dealuri, fără posibilitatea izbăvirii la orizont. Eu aş vrea să ofer o interpretare diferită. Aş zice că ne stă din ce în ce mai mult în fire să căutăm transformarea. Oamenii afectează adesea o fericire pe care n-o simt; oamenii a căror nevroză s-a transformat în nefericire nu sunt doar nefericiţi, ci şi convinşi că au eşuat. Partea vitală a acestei înclinaţii spre lumină este însă convingerea de nezdruncinat că dezastrele îşi găsesc până la urmă rezolvarea, că tragediile sunt adesea doar o fază, nu şi sfârşitul jocului.


Cartea de faţă caută să scoată la lumină nobleţea ascunsă sub ponegrirea lui Howells. Se bazează pe o idee şi mai optimistă chiar, respectiv că finalurile fericite ale tragediilor au o demnitate mai presus de cea a finalurilor fericite ale comediilor, că nu numai transcend sentimentalismul la care face Howells aluzie, ci chiar oferă o satisfacţie mai preţioasă decât una necălită prin suferinţă. Aşa cum crestele zimţate ale Alpilor sunt sublime pentru romantic, la fel este şi bucuria aceasta neobişnuită pentru caracterul acestor familii: aproape imposibilă, teribilă şi teribil de frumoasă.” (Andrew SOLOMON)

extinde
 

Detalii produs

Autor: Andrew Solomon

Traducător: Ioana Miruna Voiculescu

Data apariției: octombrie 2015

Titlu original: Far From the Tree

ISBN: 978-973-50-4967-6

Copertă: Paperback brosat

Număr pagini: 892

Limbă: Română

Dimensiuni: 15x22,5 cm

Hârtie: 80g/m

Editura: Humanitas

Teme: identitate, conflict, copilărie, fericire

 

Opinii editoriale

„O evocare strălucitoare şi plină de căldură a familiei, rezistenţei, modestiei, descumpănirii, loialităţii, diferenţei şi dragostei… O carte care ar trebui citită de toată lumea.”

Elizabeth GILBERT

„Cercetător original al comportamentului omenesc, Andrew Solomon a scris o istorie intelectuală care pune bazele concepţiei secolului XXI despre drepturile omului în perspectivă psihologică, extinzând drepturile inalienabile ale persoanei umane de la rasă şi religie la acceptarea oamenilor pe temeiul identităţii lor. El ne vorbeşte despre o experienţă educaţională fără egal privitoare la grupurile identitare din societatea noastră, o experienţă plină de sensibilitate, empatie şi inteligenţă. Citindu-i cartea, descoperim totodată redefinirea şi restructurarea relaţiilor din familiile cu copii marcaţi de diferenţă, indiferent de natura şi amploarea acestora. Lectura cărţii Departe de trunchi deschide orizonturi nebănuite.”

Eric KANDEL

„Un miracol de precizie, de luciditate și în ciuda dimensiunilor, de concizie... O carte care ne schimbă imaginea despre propria specie.”

Tanguy Chouard

"Departe de trunchi începe cu un studiu despre parinții care cresc copii cu dificultăți, sfârșind prin a da seama de ceea ce înseamnă să fii om.”

Emma Brockes-The Guardian
Andrew Solomon
Andrew Solomon
Autor

Născut la 30 octombrie 1963, este un scriitor pe politică, cultură și psihologie...

vezi autor