TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Indisponibil
Disponibilitate: Indisponibil
Anunţă-mă când este disponibil!
Suntem ONLINE! Discută cu noi aici. Adaugă la wishlist

Despre Clovni: Dictatorul şi Artistul

Norman Manea
Colecții/Serii: Ego-Grafii
ISBN: 973-681-964-7
EAN-16: 973681964
Dimensiuni: 12x18,5 cm
Tip copertă: Paperback brosat

MAI MULTE DESPRE CARTE

Data apariției: 2005
Editura: Polirom
Pagini: 344
Limba: Română
Hârtie: 80g/m
Cuvinte cheie:
literatură română, România, comunism, disidență, scriitor, Putere
  • Norman Manea Norman Manea - Autor
    Norman Manea (n. 1936), unul dintre cei mai apreciati prozatori si eseisti romani, profesor de literatura europeana si „writer in residence” la Bard College, New York. De la debutul din 1966 si pina in 1986, cind a plecat din tara, a publicat 10 volume,...
    AFLĂ MAI MULTE
    Vezi toate cărţile

Opinii Editoriale

22 iulie 2011, Observator cultural nr. 584 - Paul Bailey
"Cred ca eseurile din volumul Despre clovni a lui Norman Manea vor fi, de un inestimabil beneficiu pentru generatiile de romani in dificilele timpuri care vor veni. Aceasta carte de un neindurator umor spune definitiv ceea ce, probabil, trebuie spus insistent, mai ales cind privim la uluitoarea dubla efigie cu Colonelul Gadaffi si Robert Mugabe in fata suporterilor hipnotizati. Tiranii sint dementi, farsa mai curind decit comedie. Ei nu sint ca Sir John Falstaff cu cingatorea sa ampla si cu inima generoasa. Sint manechine, roboti, improscind clisee si opinii preluate, de un dracesc status quo."
1 decembrie 2005, Observator cultural - Paul Cernat
"In Despre Clovni: Dictatorul si Artistul intilnim o intreaga tipologie, o «distributie» felliniana in Marele Circ national: Clovnul Alb, Clovnul Tiran, August Prostul «pagubosul»… A tour de role, Clovnul poate fi calau si victima, ticalos si sublim. In textul lui Norman Manea strategia mastilor nu camufleaza, ci dezvaluie, demasca strategiile manipularii. Ar fi de remarcat in acest sens faptul ca, sub dictatura, prozatorul a adoptat masca fictiunii, iar in libertate a optat pentru nonfictiune. Ceea ce ne propune este, in mod esential, o pedagogie a onestitatii radicale, nu doar o «anatomie a mistificarii»."
Matei Călinescu
„Desi eseurile lui Manea au ca subiect Romania, ele ilustreaza chestiuni care nu se limiteaza la aceasta tara. Multe dintre observatiile sale ii vor interesa pe cei care cerceteaza Europa de Est moderna, pe cei preocupati de comunism si de institutiile sale... Atit «Felix culpa», cit si celelalte eseuri din Despre Clovni sint argumentate strins, atent si – chiar in polemica – scrise calm, gindit si provocind gindirea. Atentia acordata nuantelor si complexitatii, iscusita minuire a detaliului si calitatile narative ne reamintesc ca autorul este si un excelent prozator.” 
The New Republic
„Ce se poate obtine prin incrucisarea dintre un lagar si un circ, prin imbinarea celui mai adinc sens al spaimei cu cel mai profund sens al absurdului, fara speranta de a le mai separa vreodata? Se obtine aceasta anomalie unica, simbol al totalitarismului est-european care a fost Romania sub Ceausescu... In Despre Clovni, Manea analizeaza putinele optiuni ramase intr-un loc ca Romania, sub un om precum Ceausescu... Situatia individului cedindu-si gindurile si emotiile unei protectii iluzorii a crezului colectiv este tema recurenta a patrunzatoarelor eseuri ale lui Manea. Ca prozator, el trateaza acelasi subiect in termenii concreti ai experientei individuale – experienta unei vieti careia Iasi-a fost dat sa cuprinda anii Holocaustului si anii prabusirii comunismului, cu interminabilele decenii Ceausescu dintre.” 

Opinia cititorilor