TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Indisponibil
Disponibilitate: Indisponibil
Anunţă-mă când este disponibil!
Suntem ONLINE! Discută cu noi aici. Adaugă la wishlist

Viitorul libertăţii. Publicistică din ţară şi din exil (1944-1963)

Mihail Fărcăşanu
Volum aparut sub egida Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc Volumul contine o selectie de articole...
Vezi mai multe detalii
ISBN: 978-973-46-3546-7
Dimensiuni: 13,5x20 cm
Tip copertă: Paperback brosat

MAI MULTE DESPRE CARTE

Volum aparut sub egida Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc

Volumul contine o selectie de articole publicate de Mihail Farcasanu in decursul a aproape 20 de ani, din 1944 pina in 1963, reprezentind un pretios document de epoca prin marturiile unei personalitati direct implicate, in calitatea sa de fruntas al PNL, in numeroase evenimente de prima importanta din tara si apoi din exil. Daca publicistica din exil acopera perioada cea mai intinsa, din 1948 pina in 1963, poate si mai interesanta este publicistica din tara, reprezentata in principal de editorialele din ziarul Viitorul. Addenda cuprinde eseul Libertate si existenta din 1942 – o piatra de hotar in evolutia jurnalistica si politica a autorului –, precum si un mic fragment de roman.

Cuprins extins:
Schita biografica
Cotidianul liberal Viitorul. 1944-1945
Lupta pentru cauza Romaniei in presa exilului. 1948-1958
Momentul Berna si revoltele din tarile Europei de Est. 1955-1957
Ultimii ani ai ziarului Romanul. 1957-1963
O publicatie americana: Freedom or War?. 1957-1959
Autor: Mihail Fărcăşanu
Ediţie îngrijită de: Pia Bader Fărcăşanu
Prefaţator: Dinu Zamfirescu
Data apariției: 2013
Editura: Polirom
Pagini: 360
Limba: Română
Hârtie: 80g/m
Cuvinte cheie:
memorii, publicistică, exil, disidenţă, comunism, editoriale, viitorul, fragment de roman, libertate şi esenţă
 • Dinu Zamfirescu
  Prefaţator
  Mihail Fărcăşanu - Autor
  Mihail Farcasanu (1907-1987), jurist, politician, publicist si scriitor. Presedinte al Tineretului National Liberal din 1940 pina in 1946, cind fuge din tara. In 1946 a publicat sub pseudonim un roman, Frunzele nu mai sint aceleasi, precum si volumul Scrisori catre tineretul roman, interzis la scurt timp dupa aparitie. In 1950 este numit primul director al Departamentului Romanesc la Radio Europa Libera.  
  AFLĂ MAI MULTE
  Vezi toate cărţile
 • Mihail Fărcăşanu
  Autor
  Dinu Zamfirescu - Prefaţator
  Dinu Zamfirescu a fost detinut politic, figura marcanta a exilului romanesc dupa plecarea din tara in 1975, autor a numeroase articole si studii publicate in presa exilului romanesc (BIRE, Lupta, Dialog, Curierul Romanesc). A fost corespondentul la Paris al postului de radio BBC, sectia romana, timp de 14 ani. Initiator, impreuna cu Radu Campeanu, al primei Asociatii a Fostilor Detinuti Politici din Romania, cu sediul la Paris. Membru in Biroul...
  AFLĂ MAI MULTE
  Vezi toate cărţile

Opinii Editoriale

Daniel Barbu
"Contemporan cu prabusirea primelor regimuri democratice, dar si cu ascensiunea si decaderea celor totalitare, Mihail Farcasanu a intrupat, cu tragica excelenta, mai toate virtutile, paradoxurile si dilemele liberalismului national romanesc de ieri si de azi: distinctie personala, consistenta intelectuala, talent jurnalistic, vocatie literara, forta reflexiva, angajament democratic neconditionat, tarie de caracter, eclectism filozofic, apetit pentru risc, curiozitate fata de experientele noi, fie ele personale sau sociale, indrazneala a gindirii, disponibilitate de a merge impotriva curentului, dispret pentru compromis, resemnare si negociere a valorilor, incredere in sine, simt al traditiei, dezgust fata de fanatism, prostie ori lipsa de curaj, eleganta a scriiturii si stralucire a verbului, individualism temperat de instinct national, intoleranta fata de orice forma de autoritarism, pasiune ingemanata pentru echitate si pentru libertate. Viata i-a fost frinta in doua parti egale. Prima jumatate si-a consacrat-o, cu egala stralucire, stiintei politice si Partidului National-Liberal. A doua si-a petrecut-o in «refugiu», cum isi numea exilul de patru decenii, incercind prin vorba si fapta sa-si tina impreuna compatriotii, atit pe cei ramasi captivi in tara, cit si pe cei din lumea libera. In toate situatiile, a fost animat de acelasi comandament: «Ideile trebuie traite».” 

Opinia cititorilor