TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Indisponibil
Disponibilitate: Indisponibil
Anunţă-mă când este disponibil!
Suntem ONLINE! Discută cu noi aici. Adaugă la wishlist

Naşterea. Istorii trăite

Mihaela Miroiu, Otilia Dragomir
Colecții/Serii: Ego-Grafii
Douazeci de femei, de virste si profesii diferite, au curajul sa ne ofere marturia celor mai zguduitoare si mai intime momente din viata, in care...
Vezi mai multe detalii
ISBN: 978-973-46-1646-6
Dimensiuni: 12x18,5 cm
Tip copertă: Paperback brosat

MAI MULTE DESPRE CARTE

Douazeci de femei, de virste si profesii diferite, au curajul sa ne ofere marturia celor mai zguduitoare si mai intime momente din viata, in care si-au adus pe lume copiii. Povestirile lor incep din clipa in care au aflat ca vor fi mame sau chiar din cea in care si-au propus sa fie mame si se incheie cu sfirsitul lauziei sau cu intarcarea pruncului. Momentele de fericire paradiziaca alterneaza, de exemplu, cu oroarea maternitatilor romanesti (pentru contrast, exista si citeva povesti din maternitatile de „dincolo“), uneori chiar mai greu de suportat decit durerile travaliului. Punctul culminant in toate aceste istorii de agonie si extaz: prima intilnire „afara“ cu cea sau cel care noua luni a fost carne din carnea lor.
Nasterea. Istorii traite este o carte unica si necesara despre un subiect ramas pina nu demult tabu.

Coordonator: Mihaela Miroiu, Otilia Dragomir
Data apariției: 2010
Editura: Polirom
Pagini: 376
Limba: Română
Hârtie: 80g/m
Cuvinte cheie:
publicitică, interviuri, poveşti de viaţă, maternitate, maternităţile româneşti, travaliu, lăuzie
 • Otilia Dragomir
  Coordonator
  Mihaela Miroiu Mihaela Miroiu - Coordonator
  Mihaela Miroiu este profesoară universitară de Științe Politice la Școala Națională de Studii Politice și Administrative, București. Este inițiatoare a studiilor feministe și studiilor de gen în România (1994), a primului masterat de studii de...
  AFLĂ MAI MULTE
  Vezi toate cărţile
 • Mihaela Miroiu
  Coordonator
  Otilia Dragomir - Coordonator
  Otilia Dragomir a fost cercetatoare la Institutul „Iorgu Iordan“ al Academiei Romane, apoi lector univ. dr. la Facultatea de Stiinte Politice, SNSPA, MA in studii de gen, SNSPA, specialista in analiza discursului si studii de gen, membra fondatoare a Centrului de Studii de Gen FILIA. Titulara a cursurilor de introducere in studii de gen si limbaj, gen si putere in cadrul masteratului de studii de gen, SNSPA. La Editura Polirom a mai publicat Lexicon...
  AFLĂ MAI MULTE
  Vezi toate cărţile

Recenzii

Vlad Zver Vlad Zver Naşterea. Istorii trăite Ne-am obişnuit să vedem lumea prin prisma istoriei marcate de războaie, morţi şi conflicte. Există, cred eu, şi o altă fereastră către societatea în care trăim sau în care au trăit părinţii noştri – o fereastră din dreptul căreia putem reconstrui mersul lucurilor pornind de la naştere, de la copii şi de la iubirea pe care lumea le-o rezervă. Mihaela Miroiu şi Otilia Dragomir şi-au adunat prietenele ca să-şi povestească cele mai intime,mai amuzante sau mai dificile momente ale naşterii. Din comunism şi până în zilele noastre, în România sau în străinătate, politica, societatea, cultura...
Vezi mai mult

Opinii Editoriale

nr. 10, Apostrof - Ion Bogdan Lefter
"Extraordinara, teribila, entuziasmanta aparitie editoriala: Nasterea. Istorii traite, culegere de marturii semnate de douazeci de doamne despre momentele in care si-au adus pe lume copiii. [...] Drept care cartea intreaga e nu doar interesanta, ci si pasionanta la lectura, foarte amuzanta ici-colo, atunci cind ironia si autoironia sint la ele acasa, emotionanta peste tot, uneori profund emotionanta. Nu putine sint paginile de literatura de cea mai buna calitate. Fiindca, dincolo de proiectul de cercetare socio-umana de la care operatiunea a pornit, avem de-a face - nu-i asa? – cu o scriere memorialistica tematica, tematizata."
mai 2010, Dilema Veche, nr. 325 - Simona Sora
"Daca vom dori sa aflam, peste 100 de ani, cum se nastea in Romania sfirsitului de secol XX si inceputului de secol XXI, Nasterea. Istorii traiteva fi o sursa inestimabila. Vom putea rememora, cu usurare, pacalelile (sau, cine stie, acuratetea) „ceasului biologic“, evolutia scorurilor (primite de mama si copil) la nastere, spitalele insalubre, doctorii impostori si spertari. Daca citesti insa azi acest cutremurator dosar de marturii, si locuiesti (inca) in Romania, intelegi imediat ca nasterea unui copil aici este, inainte de orice, o loterie care trebuie musai aranjata din vreme." Nasterea e o carte cu efect intirziat si oarecum regresiv. Cind tocmai te intrebi „la ce bun?“ te trezesti amintindu-ti lucruri uitate, vag patetice si strictamente private despre... nastere.
3 martie 2010, Gândul - Mihaela Miroiu
"De obicei, aceste experiente trec drept lucruri care se pot povesti in gineceu, in spatiul privat, femeile nu vorbesc despre ele in spatiul public, le considera prea intime. [...] Sint povesti de agonie si extaz, de suferinta si fericire. Nu exista moment al implinirii mai mare pentru o femeie decit sarcina asumata si vederea copilului dupa nastere. Tatii s-au schimbat mult cu timpul. Daca pe vremuri se imbatau pulbere dupa ce aflau ca au un copil, acum stau la nastere alaturi de mama. Si nu doar atit: umbla cu ecografia copilului in buzunar si o arata cunoscutilor si pregatesc cum se cuvine venirea acasa a copilului."
18 februarie 2010, Observator cultural - Iulia Popovici
I"De ce e, totusi, aceasta carte frumoasa? Nu doar pentru ca, inevitabil, orice carte scrisa de mame pentru copiii lor e o declaratie de iubire si de biruinta a vietii, ci si pentru ca e o alcatuire de texte inteligente, in general lipsite de inefabil siropos. Pentru un prim pas spre detabuizarea feminitatii, exercitiul e, chiar daca limitat, fabulos."
12 martie 2010, Suplimentul de cultură - Elena Vlădăreanu
"Nici una dintre cele de mai sus nu este scriitoare. Ce le leaga insa pe aceste femei si pe alte inca 11 este experienta maternitatii. Toate au scris despre sarcina-nastere-lauzie. Fara metafore, pe alocuri abrupt, dar niciodata rece. Un volum in primul rind adevarat, sau mai bine zis «trait», care poate fi vazut si ca o incizie prin ultimii 50 de ani si prin modalitatile in care se naste si se nastea in România. De la nasterea neasistata, in cimp, fara medic, cel mult cu moasa, la aparatele performante, ecografii 3D, asistarea tatalui la nastere. Mai mult, este vorba aici si despre evolut ia «maternitatii» ca subiect: nu mai este un tabu, uneori are parte de supraexpunere mediatica – vezi cazul «sarcinii VIP» –, dar continua sa fie cea mai intima experienta a unei femei."

Opinia cititorilor