TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Indisponibil
Disponibilitate: Indisponibil
Anunţă-mă când este disponibil!
Suntem ONLINE! Discută cu noi aici. Adaugă la wishlist

Exerciţii de supravieţuire

Ileana Mălăncioiu
Colecții/Serii: Ego-Grafii
„Desi e compus din lucruri diferite, acest volum e mai unitar decit ar putea sa para la prima vedere. Fiindca eseurile plasate intre dialogurile...
Vezi mai multe detalii
ISBN: 978-973-46-1697-8
Dimensiuni: 12x18,5 cm
Tip copertă: Paperback

MAI MULTE DESPRE CARTE

„Desi e compus din lucruri diferite, acest volum e mai unitar decit ar putea sa para la prima vedere. Fiindca eseurile plasate intre dialogurile propriu-zise cuprind ades dialoguri interioare axate pe aceleasi idei si obsesii.Daca nu ar fi cartea mea si ar trebui sa ma pronunt cu privire la ea, as zice ca e un alt recurs la memorie decit cel realizat printr-o serie de convorbiri cu Daniel Cristea-Enache si publicat la Polirom in 2003. Diferenta fata de acela sta in faptul ca intrebarile nu mai sint puse de un singur interlocutor, ci de mai multi, iar asta face ca lucrurile sa fie privite din perspective diferite si intimplarile relatate sa se succeada uneori ca intr-un roman polifonic cu personaje reale.”  (Ileana Malancioiu)
Data apariției: 2010
Editura: Polirom
Pagini: 400
Limba: Română
Hârtie: 80g/m
Cuvinte cheie:
publicistică, eseu , memorii, jurnale, corespondenţă
  • Ileana Mălăncioiu - Autor
    Ileana Mălăncioiu (n. 23 ianuarie 1940, Godeni, Arges) este licentiata in filozofie a Universitatii din Bucuresti. A debutat in 1965, in revista Luceafarul. In 1975 si-a luat doctoratul cu o teza despre tragic. A fost redactor la Televiziunea Romana, la revista Arges, la Studioul Cinematografic Animafilm si la revista Viata Romaneasca. Dupa 1990, a fost redactor-sef adjunct laViata Romaneasca. Carti de poezie: Pasarea taiata, Editura...
    AFLĂ MAI MULTE
    Vezi toate cărţile

Opinii Editoriale

septembrie 2010, Luceafărul de dimineaţă - Dan Cristea
"Textele cuceresc nu prin diversitate, ci prin concentrare si redundanta obsesionala. Ileana Malancioiu raspunde mai intotdeauna cu propriile obsesii, cu propriile sfisieri, cu exemple concrete si experiente incercate pe cont propriu."
noiembrie 2010, Apostrof - Irina Petras
"O fisa de observatie plina de sugestii si de semne de intrebare. Nevoia de "ceva simplu si patrunzator" in excelentul interviu acordat Martei Petreu, e ceea ce ramine staruitor dupa lectura cartii: "Nu mi-am dorit, deci, niciodata sa fiu barbat. Am facut ce avema eu de facut. " Da. Ceva simplu si patrunzator."
Ileana Mălănciou în interviu cu Xavier Montoliu, iulie 2012, Apostrof, nr. 7 - Ileana Mălăncioiu
"Cei sapte ani de acasa nu stau doar la baza educatiei propriu-zise, ci si la a celei estetice. Pentru felul meu de a vedea lucrurile a contat faptul ca am petrecut acesti ani intre oameni simpli, dar cu o credinta puternica, pentru care lumea cealalta exista cu adevarat. In imaginatia mea de copil ea lua o forma concreta, foarte favorabila poeziei. (...) Nu am urmarit deci, cu premeditare, un anume proiect si poate a fost bine ca lucrurile pe care le-am facut au venit de la sine. Cu mintea de acum, cred ca ideal e sa pui semn de echivalenta intre existenta si poezia ta, iar proiectul tau spiritual sa evolueze odata cu tine. Chiar si spre sfirsitul vietii, cind, vrind-nevrind, incepi sa inlocuiesti exercitiile de supravietuire prin poezie cu cele de tacere, ca sa nu treci dincolo nepregatit pentru ce va urma."
19 august 2010, Ziarul de duminică - Stelian Ţurlea
"O carte in care au fost adunate eseurile scrise deupa aparitia volumului A vorbi intr-un pustiu, adica incepand cu 2003, interviurile acordate in aceasta perioada, conferinta despre vina tragica sustinuta la Teatrul National din Bucuresti. Majoritatea apar pentru prima oara in volum. „Ar mai fi de spus ca in poemul inedit de pe prima pagina e revelata iluzia trecerii firesti din lumea asta in cealalta si inapoi, care constituie una dintre obsesiile mele de totodeauna. Desi e compus din lucruri diferite, acest volum e mai unitar decit ar putea sa para la prima vedere.”"
14 octombrie 2011, Observator cultural, nr. 596 - Daniel Cristea-Enache
"Ileana Malancioiu […] e o constiinta vie si mereu asaltata de chestiunea suferintei; si un scriitor care nu poate, pur si simplu, sa scrie relaxa(n)t si hazos, fara complicatii torturante, fara probleme irezolvabile comunicate cu tot cu nodul lor incilcit gindirii cititorului. Ileana Malancioiu are un ucigator sarcasm polemic; (...) Insa umor nu are deloc: sau are, dar numai in viata de zi cu zi, nu si in scrisul de noapte cu noapte. Pentru ca umorul ar destinde si ar relativiza ceea ce, la acest mare poet contemporan, trebuie sa ramina tensionat si central. " […] La limita, o pot contrapune pe autoarea acestor foarte pregnante si autentice Exercitii de supravietuire unui mod romanesc de a fi: e grava fara sa fie bombastica, tragica fara retorism si vaicareala, atenta si sensibila la suferinta celuilalt, privind moral, iar nu tranzactional lumea si societatea in care traieste.
1-15 mai 2011, Tribuna, nr. 208 - Ion Vlad
"Interviuri si articole consacrate cartilor si oamenilor, confesiuni si interventii directe in contemporaneitate, sumarul volumului Exercitii de supravietuire e indirect sau (de ce nu) direct o replica a unui intelectual la interventii suburbane sau agramate, grabite si dubioase, este proclamarea valorii creatiei („... scrisul mi se pare prin el insusi un fel de moarte a mortii si de inviere a vietii”), iar Mihai Eminescu, G. Bacovia, Serghei Esenin, Edgar A. Poe, Baudelaire, Rilke si, peste toti, lumea eterna a lui F. M. Dostoievski protejeaza vocea poeziei si a meditatiei."
Ileana Mălăncioiu
"Desi e compus din lucruri diferite, acest volum e mai unitar decit ar putea sa para la prima vedere. Fiindca eseurile plasate intre dialogurile propriu-zise cuprind ades dialoguri interioare axate pe aceleasi idei si obsesii.Daca nu ar fi cartea mea si ar trebui sa ma pronunt cu privire la ea, as zice ca e un alt recurs la memorie decit cel realizat printr-o serie de convorbiri cu Daniel Cristea-Enache si publicat la Polirom in 2003. Diferenta fata de acela sta in faptul ca intrebarile nu mai sint puse de un singur interlocutor, ci de mai multi, iar asta face ca lucrurile sa fie privite din perspective diferite si intimplarile relatate sa se succeada uneori ca intr-un roman polifonic cu personaje reale.”  

Opinia cititorilor