TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Imaginea torţionarului comunist reflectată în memorialistica universului concentraţionar românesc 1947-1989 CD-DUR-ITCRNM-14-N-001
Imaginea torţionarului comunist reflectată în memorialistica universului concentraţionar românesc 1947-1989
Vezi
galerie

Imaginea torţionarului comunist reflectată în memorialistica universului concentraţionar românesc 1947-1989

de Dumitru Cătălin Rogojanu

Id: #239188

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
 

Descriere produs

Cercetarea de faţă urmăreşte să reconstituie profiulul torţionarului comunist român bazându-se în principal pe lucrăriile memorialistice despre spaţiul concentraţionar, dar şi pe surse de arhivă sau alte cărţi, studii şi articole din ţară şi străinătate. Demersul nostru ştiinţific a plecat de la premisa oferirii unui cadrul conceptual, analitic şi interpretativ asupra problematicii torţionarismului, urmârind câteva direcţii ce au fost tratate din alte perspective de investigare, sau cu alt instrumentar bibliografic de către istoricii şi cercetătorii români.

În condiţiile actuale, societatea românească nu poate să-şi asume trecutul fără o „judecată” mai mult istorică decât politică sau juridică, deoarece doar istoricul poate face analize şi intepretări nuanţate, asupra unor temniceri care au maltratat oameni nevinovaţi. Conturarea figurilor unor cunoscuţi torţionari plecând de la descrierea trăsăturilor fizice şi comportamentale a constituit punctul central al cercetării noastre, dar s-a avut în vedere şi nevoia stringentă de a „nu-i uita”, sau cum ar spune Paul Goma de a „nu-i tăcea” pe membrii aparatului represiv comunist.

extinde
 

Detalii produs

Autor: Dumitru Cătălin Rogojanu

Data apariției: noiembrie 2014

ISBN: 978-606-537-234-4

Copertă: Paperback brosat

Număr pagini: 220

Limbă: Română

Dimensiuni: 13x20 cm

Hârtie: 80g/m

Editura: Cetatea de Scaun

Teme: dictatură

 

Opinii editoriale

"Lucrarea istoricului Rogojanu este o lectură utilă – chiar dacă nu se va putea spune că este una agreabilă, prin forţa subiectului. Mereu, în mintea cititorului, vor reveni obsesiv aceleaşi întrebări: cine erau aceşti oameni capabili să producă răul cu atâta uşurinţă (şi, uneori, eficacitate)? De unde proveneau ei, din ce medii, din ce familii, din ce nişă a societăţii? Au fost ei un produs al comunismului? Sau este vorba, pur şi simplu, despre oameni gata să facă rău oricum şi oriunde, împotriva oricui, indiferent de cel care dă ordinele? Unii dintre torţionari, cum se va vedea, au fost tineri promovaţi de regimul comunist; dar alţii erau lucrători cu vechime prin închisorile româneşti, de care regimul comunist s-a folosit ca de nişte instrumente gata oricând să rupă în două spinări şi conştiinţe."

Adrian Cioroianu