TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Jurnalul unei călătorii în Principatele Dunărene în toamna şi iarna anului 1853 HU-PAO-JUCNPD-16-N-001
Vezi
galerie

Jurnalul unei călătorii în Principatele Dunărene în toamna şi iarna anului 1853

de Patrick O'Brien

Titlu apărut în colecția Memorii | Jurnale la Humanitas

Id: #242989

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
 

Descriere produs

„Volumul irlandezului Patrick O’Brien, publicat în anul 1854, când rusofobia occidentală ajunsese la apogeu, capătă o semnificaţie aparte pentru cititorul român. Departe de a fi o relatare de călătorie interesantă prin ineditul şi pitorescul descrierilor de peisaje, de tipuri umane sau de ciudăţenii care fac încă deliciul acestei specii literare, lucrarea lui O’Brien este o subtilă analiză a cadrului istoric şi politic intern şi internaţional în care, în vara anului 1853, armatele ţariste au ocupat cele două principate române, Moldova şi Ţara Românească.


Interesat să cunoască şi să înţeleagă mai bine această complicată ecuaţie politică, O’Brien a redactat un veritabil eseu de filozofie politică din care reiese că actorii, principiile apărate şi modurile de operare (Rusia, puterile occidentale, autocraţia, democraţia, ocupaţiile militare, provocările, loviturile de stat, propaganda etc.) par să se fi schimbat prea puţin la mai bine de un secol şi jumătate de la finalul Războiului Crimeii.” (Constantin ARDELEANU)


„Mai sus de Hârşova este orașul Cernavodă, unde se găsea, ca și mai înainte, o puternică unitate turcă. Câteva mori sunt construite pe fluviu, dar curentul nu este foarte puternic prin părţile acestea şi roţile se învârteau foarte încet. Pe mal, nişte pescari îşi reparau plasele şi bărcile lungi ca nişte canoe, iar lângă ei se jucau copiii lor, pe jumătate despuiaţi. Am zărit femei cărând poveri pe cap şi ţărani lucrând din greu pe câmp, în mormăitul vlăguit al roţilor de moară. Toate acestea contrastau în chip ciudat cu sumbrele pregătiri de război. În apropierea pescarilor, ţanţoşi și înarmaţi până-n dinţi, se plimbau neînfricaţii albanezi; în spatele zidului cu şanţuri de apărare lângă care ţăranul își lucra pământul se vedea temuta artilerie. Soarele zâmbea strălucitor deasupra tuturor – deasupra copilaşilor ce se jucau lângă părintele lor şi deasupra arnăutului a cărui meserie e lupta, deasupra liniştitei vieţi rurale şi deasupra vârfurilor ascuţite ale baionetelor din tabără...”

extinde
 

Detalii produs

Autor: Patrick O'Brien

Traducător: Constantin Ardeleanu

Data apariției: februarie 2016

ISBN: 978-973-50-5063-4

Copertă: Paperback brosat

Număr pagini: 136

Limbă: Română

Dimensiuni: 13x20 cm

Hârtie: 80g/m

Editura: Humanitas

Teme: Democrație, război

 

Din blogul Cartepedia

Valentin Derevlean Valentin Derevlean

,,Jurnalul irlandezului Patrick O’Brien surprinde în paginile sale câteva momente nu tocmai prielnice Principatelor Române. Ne aflăm în anii 1853-1854, cele două state sunt ocupate de armata rusă, confl......“

citește mai mult
Constantin Ardeleanu
Constantin Ardeleanu
Traducător

CONSTANTIN ARDELEANU (n. 1976) este profesor de istorie modernă la Universitatea...

vezi autor