TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Indisponibil
Disponibilitate: Indisponibil
Anunţă-mă când este disponibil!
Suntem ONLINE! Discută cu noi aici. Adaugă la wishlist

Literatura română în postceauşism (Vol. II) Proză. Prezentul ca dezumanizare

Dan C. Mihăilescu
Colecții/Serii: Collegium
Al doilea volum dintr-un vast proiect editorial de radiografie a literaturii romane in postceausism (4 volume) este rezervat prozei acestor ani,...
Vezi mai multe detalii
ISBN: 973-681-773-3
Dimensiuni: 13,5x20 cm
Tip copertă: Paperback brosat

MAI MULTE DESPRE CARTE

Al doilea volum dintr-un vast proiect editorial de radiografie a literaturii romane in postceausism (4 volume) este rezervat prozei acestor ani, definiti, in ciuda noii literaturi bazate pe provocarea de dragul provocarii, printr-o noua sensibilitate, chiar constiinta literara. Vazind 2004 ca pe „primul an de postceausism in care am ajuns sa citesc mai multa fictiune decit memorialistica”, autorul este de parere ca sintem in fata unui nou capitol de istorie literara.

Cuprins extins:
Mania lirismului si naratiunea ca penitenta
Semne din alte vremi. Parabole. fabulos. calofilie
Sertarul fara-ncuietoare (Stelian Tanase)
Graalul in noroi (Dan Stanca)
Curajul simplitatii (Stelian Turlea)
Vidul de Iasi (Catalin Mihuleac)
Git golas de Romania (Dan Lungu)
Un „bot de huma” din Bucuresti (Mircea Cartarescu)
Sorbitor (Simona Popescu)
La tortura dulce (Ruxandra Cesereanu)
Hard rock Bisisica (Sorin Stoica)
Estetul jovial (Radu Paraschivescu)
Proba panspermiei (Ioana Baetica)
Data apariției: 2006
Editura: Polirom
Pagini: 392
Limba: Română
Hârtie: 80g/m
Cuvinte cheie:
filologie, critică literară, proză românească contemporană, eseistică, memorialistică, istorie literară
  • Dan C. Mihăilescu Dan C. Mihăilescu - Autor
    Dan C. Mihăilescu (n. 1953) este este unul dintre cei mai avizati critici ai literaturii romane in postceausism. A debutat publicistic in 1984, in Romania literara. Premiul Uniunii Scriitorilor in 1982 (pentru debut) si in 1999 (pentru traducerea integrala a...
    AFLĂ MAI MULTE
    Vezi toate cărţile

Opinii Editoriale

martie 2006, Cuvântul - Tudorel Urian
"Scris cu farmecul inimitabil, marca Dan C. Mihailescu, volumul al doilea din Literatura romana in postceausism este un foarte bun companion pentru cei care doresc sa ia temperatura prozei romanesti contemporane."
8 aprilie 2006, Suplimentul de cultură - Doris Mironescu
"In naratiunile din 1990 incoace, criticul cauta urmele lumii in care traieste, o lume preocupata in primul rind sa inteleaga haosul moral din care a iesit si pe acela social in care tocmai a intrat. Cu alte cuvinte, cronicarul se desparte uneori de istoria literaturii pentru a ne oferi un fel de biografie a acesteia. O biografie nu cancaniera, nu a scriitorilor, ci a literaturii romane insesi, urmarita in latura ei profunda, care incearca sa elucideze sensul Istoriei mari in istoriile ei mici."
20 aprilie 2006, Observator cultural - Bianca Burţa-Cernat
"Urme ale istoricului literar pot fi detectate si in cartea despre proza anilor postdecembristi. Grija pentru contextualizare, interesul pentru biografia autorului, pentru motivatiile literare si extraliterare care il determina pe autor sa scrie intr-o maniera sau in alta, tentativele de clasificare, obsesia panoramei cuprinzatoare sint semne ale unei viziuni integratoare – melanj de istorie literara si de sociologie a literaturii – asupra fenomenului literar."
Dan Stanca
"A pune cap la cap o munca de 14 ani, a o aseza arhitectural cu temelie si acoperis inseamna de fapt a oferi contemporaneitatii si mai ales posteritatii un instrument de lucru absolut necesar cum nici nu exista. Peste vreo 50 de ani, cind multi dintre noi nu vom mai fi, o asemenea carte cu cele patru volume ale ei va avea valoarea unei calauze devotate intr-un timp cind, din pacate, oamenii vor fi orbi si ireversibil internetizati.” 

Opinia cititorilor

comments powered by Disqus