TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Indisponibil
Disponibilitate: Indisponibil
Anunţă-mă când este disponibil!
Suntem ONLINE! Discută cu noi aici. Adaugă la wishlist

Memorii

Valeriu Anania
Scrise cu remarcabil talent de povestitor, Memoriile lui Valeriu Anania acopera o lunga perioada, din anii ’30 ai epocii interbelice, cind,...
Vezi mai multe detalii
ISBN: 978-973-46-1175-1
Dimensiuni: 16x23,5 cm
Tip copertă: Hardcover

MAI MULTE DESPRE CARTE

Scrise cu remarcabil talent de povestitor, Memoriile lui Valeriu Anania acopera o lunga perioada, din anii ’30 ai epocii interbelice, cind, adolescent fiind, frecventa cursurile Seminarului Teologic Central din Bucuresti, si pina in 1993, cind este ales arhiepiscop. Avem astfel panorama unor epoci si regimuri politice diverse din istoria Romaniei, odata cu imaginea completa a biografiei autorului, de la adolescenta si tentatiile legionare conjuncturale la rolul jucat in tentativa de retragere din functie a Prea Fericitului Teoctist si alegerea lui Daniel ca mitropolit al Moldovei, in 1990. Memoriile au inserturi de jurnal si sint redactate in doua etape: o prima parte pina la intoarcerea din SUA, in 1976, iar o a doua parte dupa 2001, cind autorul recupereaza mai vechiul manuscris.


Data apariției: 2008
Editura: Polirom
Pagini: 696
Limba: Română
Hârtie: 120g/m
Cuvinte cheie:
literaturâ română, memorialistică, România interbelică, arhiepiscop, epoca interbelică, legionari, Biserica Ortodoxă Română, patriarhul Teoctist, spiritualitate, credință
  • Valeriu Anania - Autor
    Valeriu Anania (I.P.S. Bartolomeu Anania) (1921-2011) a fost arhiepiscop al Vadului, Feleacului si Clujului si mitropolit al Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului. Absolva Seminarul Teologic Central din Bucuresti. Se inscrie la Facultatea de Medicina si la Conservator in Cluj, de unde este exmatriculat de noile autoritati comuniste. Ulterior, isi continua studiile de teologie la Academia Andreiana din Sibiu. Se calugareste in 1942, conduce greva studenteasca...
    AFLĂ MAI MULTE
    Vezi toate cărţile

Opinii Editoriale

mai 2009, Dacia literară - Emanuela Ilie
"Cu volutele ei spectaculoase prin cotloanele unei memorii vii, ardente şi generoase, cu detenta ei incredibilă prin locuirile spaţio-temporale în care s-a putut pe-trece această devenire, cu aerul ei testimonial bine strunit, cartea de confesiuni a lui Valeriu Anania reuşeşte, ca puţine alte scrieri memorialistice, să ofere documentul perfect, care validează etic şi estetic un destin absolut uluitor."
aprilie 2009, Apostrof - Florin Soporan
"Memoriile lui Valeriu Anania nu reprezinta o cercetare istorica de tip clasic, nu se intemeiaza pe investigatii in arhive si restituie fapte si evenimente cu angajamentul unui participant. Tonul se doreste egal, lipsit de patima, iar limbajul este unul accesibil publicului larg. Verva scriitorului sustine in mod fericit consemnarea acestei depozitii si vocatia normativa a omului bisericii. Cele aproape sapte sute de pagini ale cartii pot reprezenta punctul de plecare pentru cunoasterea unor evenimente ale istoriei apropiate si in egala masura prilejul pentru proprie reflectie asupra implicarii omului in viata cetatii, prilej pentru cititor la un propriu examen de constiinta."
7 octombrie 2011, România literară, nr. 40 - Nicolae Scutaru
"Biografia si bibliografia poetului, prozatorului, dramaturgului, memorialistului si carturarului prelat Valeriu Anania (1921–2011) incep sa intereseze si sa preocupe, intens, pe cercetatorii si istoricii literari, odata cu intrarea sa in eternitate. Necrotextele, amintirile, marturiile si evocarile care s-au publicat, la trecerea sa intr-o alta lume, constituie, desigur, un moment important, de unde trebuie sa inceapa lectura si relectura operei literare si teologice, spre o mai dreapta receptare critica si estetica, precum si pentru o mai adecvata situare a acesteia in evolutia literaturii nationale."
29 ianuarie 2009, România literară - Constantin Coroiu
"Memoriile lui Valeriu Anania (800 de pagini, format mare) ne restituie o epoca si o lume, de fapt mai multe epoci si mai multe lumi: a manastirilor, a clerului, a puscariilor antonesciene si dejiste, a exilului, a emigratiei. Este o marturie si o carte de invatatura. Dar mai inainte de toate o opera nonfictiva scrisa cu o remarcabila forta epica. Lectura ei este pasionanta si, as spune, initiatica."
29 ian – 4 feb 2009, Observator cultural - Ovidiu Simonca
"Cred ca Memoriile lui Valeriu Anania, in afara de laude (unele fatarnice, pentru a sufoca o dezbatere), ar trebui sa provoace autoreflectia altor inalti ierarhi ortodocsi, precum si o marturisire de cainta. Valeriu Anania (desi nu s-a prezentat la audierile de la CNSAS) spune ceva mult mai important prin Memorii: sa ne privim viata, fara frica, fara rusine si fara impopotonari. Marturisirea este o cale spre libertate interioara si spre liniste sufleteasca."
23 ianuarie 2009, Omul care aduce cartea - Dan C. Mihăilescu
"Un volum de memorii Valeriu Anania, care pentru mine sta pe acelasi plan cu Jurnalul lui Mihail Sebastian, al lui N. Steinhardt si cartea despre inchisori a lui Ion Ioanid. Omul are talent literar exorbitant, are o forta penetranta in istorie."
22 ianuarie 2009, Cultura - Constantin Coroiu
"Asemenea carti ne dau speranta, sau macar iluzia ca, dincolo de napirliri, de tradari, de amintiri deghizate, de „apeluri“ si epistole ridicole, de vinovate autofictiuni si mistificari, de sunetul stresant al goarnelor unor asa zise elite, in fapt niste gasti ceva mai lustruite, in această tara mai exista respect pentru adevar, mai exista sinceritate, onestitate si, ss nu zic vorba mare, constiinte."
"Tragismul vietii sale este refluxul vointei de a reuni contrariile, in pofida unei istorii care absolutizeaza partialitatea si partizanatul. Nu e de mirare ca atitudinea respectiva, ostila oricaror incadrari definitive, a provocat animozitati, acuzatii virulente sau, dupa caz, nedumeriri. Unii au interpretat-o ca pe un riscant proiect polifonic, invecinat cu spiritul faustic al modernitatii. Altii au vazut in ea proba unor ezitari esentiale. In ce ma priveste, cred ca adevarul se afla aiurea. Parintele Anania este prin excelenta un om liber, un om care a refuzat sa-si sacrifice inzestrarile pe seama modelelor ideologice, a imperativelor previzibile sau a obligatiilor circumstantiale. Vor fi fiind toate acestea semnele unui parcurs contradictoriu? Nicidecum. Descifrez in ele, dimpotriva, vocatia unei coerente paradoxale, care face din demnitate o suprema valoare si cultiva neatirnarea ca pe un superlativ al smereniei.” 

Opinia cititorilor