TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Indisponibil
Disponibilitate: Indisponibil
Anunţă-mă când este disponibil!
Suntem ONLINE! Discută cu noi aici. Adaugă la wishlist

Sertarele exilului. Dialog cu Leon Volovici

Norman Manea
Colecții/Serii: Seria de autor Norman Manea
Un dialog intins pe doua decenii si jumatate, ce incepe cu schimbul epistolar din anii 1982-1983 - refugiu in marturia scrisa impotriva degradarii...
Vezi mai multe detalii
ISBN: 978-973-46-0985-7
EAN-16: 978973460985
Dimensiuni: 13x20 cm
Tip copertă: Hardcover

MAI MULTE DESPRE CARTE

Un dialog intins pe doua decenii si jumatate, ce incepe cu schimbul epistolar din anii 1982-1983 - refugiu in marturia scrisa impotriva degradarii vietii din Romania ceausista si a antisemitismului comunismului nationalist. Un document al epocii, a carui valoare este dublata de semnificatiile pe care textul le capata in lumina unor evenimente ulterioare, cum e polemica publica din 1992 privitoare la Mircea Eliade si la raporturile acestuia cu miscarea legionara. Ii urmeaza in volum convorbirile de la Ierusalim (1999) si de la Bard College, New York (2007), ce dezvaluie preocuparile si obsesiile scriitorului, de la identitate si exil la literatura sau raporturile cu religia.

Data apariției: 2008
Editura: Polirom
Pagini: 520
Limba: Română
Hârtie: 120g/m
Cuvinte cheie:
corespondenţă, jurnal, dialoguri, comunism, antisemitism, România, polemică, Eliade, identitate, exil, religie
  • Norman Manea Norman Manea - Autor
    Norman Manea (n. 1936), unul dintre cei mai apreciati prozatori si eseisti romani, profesor de literatura europeana si „writer in residence” la Bard College, New York. De la debutul din 1966 si pina in 1986, cind a plecat din tara, a publicat 10 volume,...
    AFLĂ MAI MULTE
    Vezi toate cărţile

Opinii Editoriale

iulie 2008, Apostrof - Sanda Cordoş
"La virste si in locuri diferite, confruntati cu probleme diverse si cu intimplari dramatice, Norman Manea si Leon Volovici au meritul de a fi intretinut, in convorbirile lor, «normalitatea dialogului» indiferent de tulburarile din jur, de a fi mentinut «ritmul interogatiei de sine» si de a fi reusit (tot cu expresia lui Norman Manea, la care probabil ar subscrie si Leon Volovici) «sa ma prezint convertit, in sfirsit, la mine insumi»."
25 iulie 2008, Orizont - Cristina Chevereşan
"Raspunsurile oferite de Manea la atent formulatele intrebari ale lui Volovici sint elaborate, aducind in prim-plan propriile reactii si opinii, dar si o intreaga biblioteca de articole, documente de epoca, exemple edificatoare menite sa ii sprijine, justifice, structureze coerent si profesionist interventiile."
15-21 mai 2008, Observator Cultural - Dana Pîrvan Jenaru
"Cele cinci sute de pagini, dincolo de a transmite adevarurile rationale, verificabile, oglindesc mai ales sinceritate interioara, autorul gasind tonalitatea justa, registrul pertinent pentru a surprinde raportul, nu neaparat reciproc, dintre individualitate si derularea practica a unei existente. Relatarea drumului unei existente este poate la fel de complex ca si construirea sinelui real, deoarece dificultatii de a se privi in fata i se adauga dificultatea expresiei, dificultatea de a face transparenta substanta, densitatea. Lipsa patetismului si evitarea victimizarii face ca intre scriitor si cititor sa se instaleze o anumita incredere in parcurgerea drumului pe care il traseaza autorul, unind mereu doua sau mai multe puncte, momente, locuri, euri, universuri, manifestari ale prezentei in lume, ori eul fluctuant si scriitura care incearca sa-l fixeze."
14 octombrie 2008, Bucureştiul Cultural - Gabriela Adameşteanu
"Sertarele exilului este o carte incitanta, un mozaic de evocari incarcate de dramatism si melancolie, de subtile pasaje eseistice, de analize lucide si opinii pe cit de limpezi, pe atit de echilibrate. Cartea unui “spirit european”, in intelesul pe care noi il dam acestui termen, a unuia dintre cei mai inteligenti si cultivati prozatori romani, cu atit mai pretioasa, cu cit, prin unele dintre temele ei, dar si prin felul de a gindi al autorului, se aseaza la un inceput de drum in cultura romana."
Norman Manea
"Identitatea nu este sinonima cu buletinul de identitate. Scriu aceste rinduri de incheiere in preajma unei intoarceri in Romania noastra trista, plina de umor. S-ar putea sa descopar ca nu e chiar atit de trista si ca am destul umor ca sa ma prezint convertit, in sfirsit, la mine insumi, asa cum ma dorise mereu Patria si cum imi tot repeta ca sint." 

Opinia cititorilor