TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Înaintea despărţirii. Convorbire cu Saul Bellow. Un proiect Words&Images PO-NOM-NDCCSB-08-N-001
Înaintea despărţirii. Convorbire cu Saul Bellow. Un proiect Words&Images
Vezi
galerie

Înaintea despărţirii. Convorbire cu Saul Bellow. Un proiect Words&Images

de Norman Manea

Titlu apărut în colecția Seria de autor Norman Manea la Polirom

Id: #204619

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
 

Descriere produs

Interviul luat de Norman Manea lui Saul Bellow in decembrie 1999 face parte din seria Words & Images, The Jerusalem Literary project, in colaborare cu Universitatea Ben Gurion din Negev, Israel.

Unul dintre titanii literaturii mondiale, Saul Bellow trece in revista, intr-un tulburator dialog cu Norman Manea, cele mai importante momente ale vietii si operei sale. Textul reprezinta ultimul si cel mai cuprinzator interviu al sau si evoca secvente esentiale si inedite ale zbuciumatului secol XX, marile sale personalitati politice (Trotki, Churchill, Kennedy, Reagan, Clinton) si literare (Rilke, Rozanov, Kafka, Joseph Conrad, Koestler, Ralph Ellison, Isaac Bashevis Singer). Relatia lui Bellow cu Romania, prin intermediul uneia dintre sotiile sale, al lui Eliade si Ionesco, capata o particulara pregnanta. Un document unic despre constiinta artistica si valorile morale ale scriitorului, despre prietenia dintre cei doi convorbitori.

extinde
 

Detalii produs

Autor: Norman Manea

Traducător: Nadina Vişan

Data apariției: 2008

ISBN: 978-973-46-0973-4

Copertă: Hardcover

Număr pagini: 200

Limbă: Română

Dimensiuni: 13x20 cm

Hârtie: 120g/m

Editura: Polirom

Teme: prietenie

 

Opinii editoriale

"Desi are in vedere o anumita structura a interviului, un set de puncte obligatorii, Manea da dovada de flexibilitate si urmareste scriitorul ca fenomen complex. Fidel propriilor idei, isi provoaca interlocutorul sa patrunda in sfere ale constiintei de sine si de ceilalti mai rar vizitate de buna voie sau la solicitarea publicului standard (fie pur literar, fie amator de speculatii). Inaintea despartirii prezinta un Saul Bellow coborit din manuale printre cautatorii de vise americane."

25 iulie 2008, Orizont - Cristina Chevereşan

"Lectura volumului Inaintea despartirii. Convorbire cu Saul Bellow este una de zile mari. Te captiveaza, te implica, te bucura, te intristeaza. Unul dintre mesajele ei este ca omenirea nu a evoluat si nu evolueaza spre un orizont luminos. Dincolo de aparente, conditia tragica a existentei umane nu da semne de ameliorare, dimpotriva, desi Saul Bellow marturiseste ca a ignorat existentialismul."

17 iulie 2008, Cultura - Constantin Coroiu

"Iubitorii de dialoguri intre scriitori care chiar au ce spune vor avea ce citi in interviul luat de Norman Manea lui Saul Bellow, cu cinci ani inainte ca autorul Iernii decanului sa se desparta, nonagenar, de lumea noastra. Cartea rezultata pune in scena spectacolul unui spirit «elegant, cordial, detasat» (cum il caracterizeaza Norman Manea), niciodata prins pe picior gresit. Cu un umor ambiguu, dezinvolt si de un self control perfect, tinarul octogenar incita nu doar prin ce spune, ci si prin ce evita sa spuna. Amestecul de franchete brutala si eschiva spadasina, subtil-autoderiziva, de intelepciune talmudica si individualism modern face farmecul experimentatului interlocutor, ale carui «memorii» vorbite au valoarea unui autoportret crepuscular."

15-21 mai 2008, Observator Cultural - Paul Cernat

"Un loc special in aceasta convorbire este destinat umorului, hazului de necaz, unui soi de veselie molipsitoare (pentru cititor) care relativizeaza accidentalul si da esentialului adevarata sa – lapidara – importanta. Daca ceva unifica cele patru sectiuni ale cartii – copilaria, familia si inceputurile boeme; artistul si intelectualul; evreitatea; dragostea si moartea –, acest lucru e umorul, «punerea a tot felul de lucruri stranii intr-o lumina amuzanta», comicul, pozna, relaxarea cu care Bellow raspunde la (aproape) toate interogatiile."

1-7 mai 2008, Dilema Veche - Simona Sora
Norman Manea
Norman Manea
Autor

Norman Manea (n. 1936), unul dintre cei mai apreciați prozatori și eseiști român...

vezi autor