TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Indisponibil
Disponibilitate: Indisponibil
Anunţă-mă când este disponibil!
Suntem ONLINE! Discută cu noi aici. Adaugă la wishlist

Ceea ce ne uneşte. Istorii, biografii, idei. Sorin Antohi în dialog cu Moshe Idel

Moshe Idel, Sorin Antohi
Colecții/Serii: Duplex
Convorbirile lui Sorin Antohi cu savantul si profesorul Moshe Idel, nascut la Tirgu-Neamt si emigrat in Israel in 1963, dar deplin reintegrat,...
Vezi mai multe detalii
ISBN: 973-46-0487-2
EAN-16: 973460487
Dimensiuni: 13x20 cm
Tip copertă: Paperback brosat

MAI MULTE DESPRE CARTE

Convorbirile lui Sorin Antohi cu savantul si profesorul Moshe Idel, nascut la Tirgu-Neamt si emigrat in Israel in 1963, dar deplin reintegrat, astazi, in circuitul cultural si academic din Romania, construiesc un portret al celui din urma. Exercitiul de memorie la care sint invitati sa participe cititorii e menit sa le arate ca, fie ei romani sau evrei, ca parti ale unei istorii si ale unei patrii comune, merita sa se concentreze pe ceea ce ii uneste: istorii, biografii, idei.

Cuprins extins:
Un stetl in Romania stalinista
In Israel
Iesirea in lume
Eliade
Romania anilor ’30-’40
Culianu
Religie societate si politica in lumea de azi
Autor: Moshe Idel, Sorin Antohi
Data apariției: 2006
Editura: Polirom
Pagini: 248
Limba: Română
Hârtie: 80g/m
Cuvinte cheie:
memorii, jurnale, dialoguri, portret, societate, politică, românia interbelică
 • Sorin Antohi
  Autor
  Moshe Idel Moshe Idel - Autor
  Moshe Idel (n. 1947, Târgu Neamţ), profesor de gîndire iudaică la Universitatea Ebraică din Ierusalim şi cercetător la Institutul Shalom Hartman, este doctor în filosofie cu specializarea Cabala. În 1999 a primit prestigiosul „Israel...
  AFLĂ MAI MULTE
  Vezi toate cărţile
 • Moshe Idel
  Autor
  Sorin Antohi - Autor
  Sorin Antohi (n. 1957). Eseist, istoric al ideilor, traducator. La Editura Polirom a publicat: Civitas imaginalis. Istorie si utopie in cultura romana (ed. a II-a revazuta, 1999; prima editie:Bucuresti, Litera, 1994), Al treilea discurs. Cultura, ideologie si politica in Romania (convorbiri cu Adrian Marino 2001), Mai avem un viitor? Romania la inceput de mileniu (convorbiri cu Mihai Sora, 2001), Oglinzi retrovizoare. Istorie, memorie si morala in Romania...
  AFLĂ MAI MULTE
  Vezi toate cărţile

Opinii Editoriale

noiembrie 2006, Noua literaturĂ - Igor Mocanu
"Ovidiu Simonca identifica niscaiva «linii de forta» care traverseaza dialogul celor doi savanti. Una este cea a «libertatii», cealalta – a «cautarii radacinilor romanesti ale evreitatii». Eu le-as numi, mai degraba, derivate. Derivate din ce? Dintr-o idee care revine obsesiv in alocutiunile celor doi – perspectivismul. Moshe Idel e gata sa ofere credit si credibilitate oricarei perspective de abordare. Orice perspectiva e viabila daca are suficiente resurse ca sa poata convinge. Cei care s-au simtit indusi in confuziune dupa dezvaluirea trecutului legionar al lui Mircea Eliade au o perspectiva plauzibila, la fel cum au si cei care continua sa-l recomande in bibliografii. Ca Ioan Petru Culianu este un cosmopolit, iar Eliade un roman, iarasi e o chestiune de perspectiva. Ca Holocaustul i-a facut pe unii sa nu mai calce pragul Germaniei, iar pe altii sa se angajeze in circuitul cultural de acolo, tine tot de perspectiva. Moshe Idel nu da verdicte, nu spune ca unii sint buni si altii rai, el incearca sa surprinda complexitatea abordarii. Din acest perspectivism deriva libertatea de orice tip, inclusiv cea a cautarii unei descendente culturale, fie ea si evreiasca."
ianuarie 2007, Dilemateca - Marta Petreu
"Ceea ce ne uneste este, intr-un fel, istoria formarii intelectuale a lui Moshe Idel, in alt fel, portretul lui de azi. Iar in trasaturile sale fizionomice atragatoare intra relatia calda cu Romania. O carte frumoasa si savanta, directa si plina de caldura umana!"
Omul care aduce cartea”, 5 martie 2007, la PRO TV - Dan C. Mihăilescu
"O carte, deci, care se ocupa de ceea ce ne uneste, nu ceea ce ne desparte. Cine este Moshe Idel? In primul rind vreau sa va spun ca este un exemplu de intelegere umana, care face in aceasta carte o pledoarie, nu neaparat pentru filosemitismul lui Eliade, dar oricum impotriva inregimentarii lui Eliade exclusiv in gogoasa legionarismului."
28 septembrie 2006, Observatorul Cultural - Ovidiu Simonca
"Minunat prilej pentru participanti sa descopere ca Moshe Idel nu este numai profesorul de gindire iudaica de la Universitatea Ebraica din Ierusalim si cercetatorul de istoria religiilor, ci un spirit extrem de deschis si de preocupat de realitatea romaneasca, una care l-a marcat profund si irevocabil. Volumul Ceea ce ne uneste. Istorii, biografii, idei. Sorin Antohi in dialog cu Moshe Idel este, in opinia noastra, una dintre cele mai fascinante carti de convorbiri care s-au publicat in ultimii ani in Romania. Poate fi Moshe Idel un model pentru generatia tinara din Romania? Parerea noastra este ca el ofera un exemplu de urmat prin marea dorinta de a fi liber. Nici un pas din intreaga sa viata nu e un joc de conformisme intre picloase oglinzi paralele. Acribia stiintifica nu este nimic fara curajul propriilor opinii, in raspar, uneori, cu linia generala. Si nu vei fi un om complet daca nu-ti stii originile, daca nu vrei sa afli mai mult decit informatia comuna si incompleta care circula in mediile in care te misti si traiesti. Este ceea ce ne spune Moshe Idel: sa vrei sa cauti neintrerupt, sa fii curios, sa nu te lasi «purtat de val», sa-ti tii cumpatul pentru cumpana propriilor ginduri, sa-ti gasesti resurse de vitalitate chiar si acolo unde viata e anosta, sa poti discuta din perspective care trebuie sa coexiste: «Nu putem deveni o masa amorfa in care ai numai o singura referinta, nu exista asa ceva in lume». Un indemn la luciditate, o luciditate care fascineaza, pentru ca e sincera si daruita intelegerii."

Opinia cititorilor