TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Indisponibil
Disponibilitate: Indisponibil
Anunţă-mă când este disponibil!
Suntem ONLINE! Discută cu noi aici. Adaugă la wishlist

Corespondenţă. Jurnale

Mihail Bulgakov
Colecții/Serii: Biblioteca Polirom
Scrisorile si fragmentele de jurnal din care se compune volumul, multa vreme inaccesibile publicului, surprind, cu o tragica luciditate, nesfirsitele...
Vezi mai multe detalii
ISBN: 973-46-0288-8
Dimensiuni: 10,6x18 cm
Tip copertă: Paperback brosat

MAI MULTE DESPRE CARTE

Scrisorile si fragmentele de jurnal din care se compune volumul, multa vreme inaccesibile publicului, surprind, cu o tragica luciditate, nesfirsitele tribulatii ale unui om a carui viata – personala si creatoare – este supusa presiunii insuportabile a istoriei. Criticat, hartuit, prada neajunsurilor de tot felul, Bulgakov ramine, in ciuda tuturor vicisitudinilor, un caz exemplar de verticalitate si de incredere in puterea mintuitoare a artei.

Autor: Mihail Bulgakov
Fotograf: Ana-Maria Brezuleanu
Prefaţator: Ion Vartic
Data apariției: 2006
Editura: Polirom
Pagini: 528
Limba: Română
Hârtie: 80g/m
Cuvinte cheie:
literatură rusă, clasici ai literaturii, jurnal, corespondenţă, luciditate, verticalitate, ursss, stalin, persecuţie
 • Ion Vartic
  Prefaţator
  Mihail Bulgakov Mihail Bulgakov - Autor
  Destinul lui Mihail Bulgakov pare guvernat de acelasi amestec de satira, fantastic si tragism care e amprenta operei sale. Nascut la Kiev in 1891, in familia unui profesor de teologie, studiaza medicina, pe care o practica vreme de patru ani (1916–1920), pe front...
  AFLĂ MAI MULTE
  Vezi toate cărţile
 • Mihail Bulgakov
  Autor
  Ion Vartic - Prefaţator
  Ion Vartic este istoric si critic literar, eseist. A fost membru al grupului literar „Echinox”. Profesor la Universitatea „Babes-Bolyai” din Cluj. Initiator, la aceasta universitate, al invatamintului de arta teatrala (1990). Intre 1990 si 1992 a fost subsecretar de stat in Ministerul Culturii. Intre 2000 si 2010 a fost director general al Teatrului National „Lucian Blaga” din Cluj. Volume publicate: Spectacol interior (Editura...
  AFLĂ MAI MULTE
  Vezi toate cărţile

Opinii Editoriale

septembrie 2006, Dilemateca - Marta Petreu
"Ca document pentru interpretarea operei bulgakoviene si pentru intelegerea perioadei interbelice, traita si vazuta de un prizonier din sistemul comunist, din «marea revolutiei rusesti», acest volum, alaturi de memoriile Nadejdei Mandelstam, este esential. Si, cum spuneam, zguduitor."
septembrie 2006, aLtitudini - Alina Hordila
"Deconcertant este, insa, jurnalul lui Mihail Bulgakov, din care s-au publicat, in volumul Corespondenta. Jurnale: Fragmente din jurnalul anului 1922 si Jurnalul meu 1923-1925. Alaturi de notele diaristice, documentele publicate sint completate de corespondenta purtata in anii 1923-1940: scrisori catre Nadia Bulgakova si Vera Bulgakova, surorile sale, dar si instiintari trimise de scriitor catre regizori, directori de teatru sau edituri. Atmosfera din Rusia totalitara, agitatia din Moscova, asasinarea lui Vorovski, critic literar si diplomat, pe fondul razboiului ce avea sa inceapa, seratele Nikitinei, la care participau si colaboratori ai Securitatii (nuvela Inima de dine a avut parte de un raport amanuntit dupa ce Bulgakov a citit-o aici, in martie 1925), creeaza conditiile crizei artistului intr-un sistem totalitar. Cartea aduce schimbari de optica interesante in biografia scriitorului: slabiciune, neincredere, scriitura de subzistenta, preocuparea obsesiva pentru casa – «acel cosmar de la etajul 4», «camera mizerabila», «caminul muncitoresc» din Sadovaia nr. 10; scrisorile catre Stalin par fragmente dintr-o fictiune deliranta."
20 iulie 2006, 24-FUN - Ştefan Agopian
"Intr-o zi, exasperat ca nu poate sa publice si deci n-are din ce trai, dupa diverse petitii pe la forurile culturale, Bulgakov s-a hotarit sa-i scrie direct lui Stalin. Ii cerea, in cazul cind nu i se va rezolva problema publicarii, sa fie lasat sa plece din tara. Un act sinucigas in anii aceia, cind pentru mai putin erai trimis pentru ani buni in lagar. Ce a facut Stalin ramine sa aflati singuri."
„Omul care aduce cartea”, 14 noiembrie 2006, la PRO TV - Dan C. Mihăilescu
"Este o carte de hartuiala, o carte care iti arata in ce masura cenzura, comunismul, bolsevismul in acest caz, ajung sa dementializeze un om."
Ilona Kiss
"Relatia lui Bulgakov cu Stalin ne permite sa intelegem noile reguli ale unei comunicari politice depersonalizate… Istoria operelor lui Bulgakov este istoria luptei lui Stalin pentru puterea politica absoluta. Iar una dintre cele mai tragice si mai utopice presupozitii ale lui Bulgakov a fost credinta ca motivatia personala si cea politica ar putea coincide si ca pe aceasta baza comunicarea intre doua persoane ar fi posibila oriunde si oricind.” 

Opinia cititorilor

comments powered by Disqus