TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Indisponibil
Disponibilitate: Indisponibil
Anunţă-mă când este disponibil!
Suntem ONLINE! Discută cu noi aici. Adaugă la wishlist

Un fel de jurnal (1973-1981)

Matei Călinescu
Colecții/Serii: Ego-Grafii
Jurnalul cuprinde perioada dintre 1973, anul in care Matei Calinescu a ajuns in America si a luat hotarirea de a nu se mai intoarce in Romania aflata...
Vezi mai multe detalii
ISBN: 973-46-0140-7
Dimensiuni: 12x18,5 cm
Tip copertă: Paperback brosat
Alte volume:
Un fel de jurnal 1973-1981 Un fel de jurnal 1973-1981 Matei Călinescu

MAI MULTE DESPRE CARTE

Jurnalul cuprinde perioada dintre 1973, anul in care Matei Calinescu a ajuns in America si a luat hotarirea de a nu se mai intoarce in Romania aflata sub dictatura national-comunista a lui Nicolae Ceausescu, si 1981, conturind un caleidoscop intre oglinzile caruia eul incearca sa-si recompuna imaginea proprie, dar si pe aceea a prietenilor apropiati. Profilul unui intelectual roman in exil este schitat de pagini in care observatiile despre eforturile de adaptare, formalitatile de obtinere a cetateniei americane, despre cei dragi ramasi in tara se impletesc cu notatii privind viata universitara americana, relatiile cu oameni de cultura romani (Mircea Eliade, Ion Negoitescu, Nicolae Breban, Vlad Georgescu, Gelu Ionescu) si cu asocieri literare (Paul Valery, Marcel Proust, Balzac).

Data apariției: 2006
Editura: Polirom
Pagini: 272
Limba: Română
Hârtie: 80g/m
Cuvinte cheie:
memorii, jurnal, autobiografie, america, emigrare, autoexil, Mircea Eliade, Ion Negoitescu, Nicolae Breban, Vlad Georgescu, Gelu Ionescu
  • Matei Călinescu Matei Călinescu - Autor
    Matei Călinescu (15 iunie 1934, București – 24 iunie 2009, Bloomington, Indiana) a fost poet, prozator, eseist, critic şi teoretician literar, profesor de literatură comparată. După absolvirea Universităţii din București, Secţia engleză (1957), e...
    AFLĂ MAI MULTE
    Vezi toate cărţile

Opinii Editoriale

februarie 2006, Timpul - Doris Mironescu
"Jurnalul lui Matei Calinescu nu trebuie citit ca literatura – subterfugiu obisnuit care ne ajuta sa imblinzim lecturile importante in valul pislos al esteticului. Ci mai degraba ca document, dar nu pentru istoria redusa la date minimale, ci pentru portretul indirect pe care il realizeaza unui intelectual nevoit sa se acomodeze neajunsurilor exilului. Un fel de jurnal ne ofera glasul insusi al normalitatii, conservat departe, peste Ocean, in acea epoca atit de tulbure atit pentru tara cit si pentru emigratia politica. Un glas pe care, din pacate, nici astazi nu il auzim prea des."
aprilie 2006, in aLtitudini - Tiberiu Stamate
"Pe latura pur literara a jurnalului, portretele unor personaje culturale de anvergura ca Ihab Hassan («delicat, sensibil, discret, perfect civilizat»), Rene Wellek («memorie fabuloasa, plina de mii de titluri de carti, de reminiscente despre mai toti criticii literari contemporani») sau Mircea Eliade («eruditia i-a intrat, daca se poate spune asa, in singe: e invizibila, dar mereu prezenta») atrag atentia ca «exercitii literare» sugestive ale unei autoritati in domeniul teoriei literare."
19 octombrie 2006, Cultura - Alex Goldiş
"Caietul personal al lui Matei Calinescu devine recipientul unui timp blestemat. Jurnalul se construieste, treptat, ca o monstruoasa dilatare a timpului deformat al exilului, e rodul unui timp-rest, care nu mai poate fi umplut cu altceva. De aici, revolta stinsa a diaristului impotriva propriilor notatii. Scenariul tragic desfasurat in culisele cartii e insolvabil: nevalorificarea timpului blestemat s-ar intoarce impotriva jurnalierului, in timp ce valorificarea lui inseamna captivitatea intr-o scriere contaminata de boala exilului. Frumusetea complexa a cartii consta in sugestia acestei drame low volume – ca toate dramele unui om discret si rafinat. Si in convingerea ca daca a plecat intr-o tara mai «norocoasa», intelectualul roman nu a fost ocolit de suferinta, ci si-a cistigat libertatea de a o experimenta atenuat, dar in toate nuantele ei."
Matei Călinescu
"Mi-am reamintit de paginile de fata, aproape uitate, vechi de mai bine de trei decenii, la aparitia celei de-a treia editii a Amintirilor in dialog (2005). Ele tin de o epoca revoluta nu numai in viata mea, ci si in viata Romaniei, tara a carei umbra – o umbra dureroasa! – ma insotea cind le puneam pe hirtie.” 

Opinia cititorilor