TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Indisponibil
Disponibilitate: Indisponibil
Anunţă-mă când este disponibil!
Suntem ONLINE! Discută cu noi aici. Adaugă la wishlist

Jurnalul unui bătrân amant

Marcel Mathiot
Colecții/Serii: Memorii Jurnale
Marcel Mathiot: un învăţător de provincie, un nume necunoscut pâna la publicarea acestui jurnal, care a produs senzaţie la Paris...
Vezi mai multe detalii
ISBN: 978-973-50-2554-0
Dimensiuni: 13x20 cm
Tip copertă: Paperback

MAI MULTE DESPRE CARTE

Marcel Mathiot: un învăţător de provincie, un nume necunoscut pâna la publicarea acestui jurnal, care a produs senzaţie la Paris în toamna lui 2008. Începând de la 16 ani, Mathiot, născut în 1910, a scris în fiecare zi a lungii sale vieţi o pagină de carnet, precedată de un titlu. După moartea lui, s-au gasit 60 de carnete, 21 600 de pagini, din care editorii au selectat însemnările ultimilor patru ani, combinându-le savant cu notaţii mai vechi.

În aceşti ani (2000-2004), după ce îşi pierde soţia, diaristul redevine, cum spune el însuşi, „celibatar“. Însemnările lui dezvăluie o viaţă sentimentală şi sexuală uluitoare pentru un nonagenar. „Marcel aparţinea Iubirii în sine, pe care o declina sub toate formele ei, de la marea iubire cu Hélène până la iubirea-complicitate intelectuală cu Lili. Dar cel mai mult ne uimeşte – pe noi, «tinerii» cititori – iubirea carnală cu Mado“, spune Philippe Delerm în prefaţă.
Jurnalul lui Mathiot nu se rezumă însă la confesiuni picante. El este mărturia gravă a unui om deosebit: epicurian, socialist romantic, „evitist“ (sunt propriile sale caracterizări), raţionalist şi ateu, dar nicidecum indiferent la suferinţa umană, fidel cititor al lui Montaigne, neconservator, ba chiar amator de schimbare, lucid, lipsit de prejudecăţi, tolerant, Marcel Mathiot pare a fi un „produs“ francez tipic. Având, în plus, ceva universal – şi rar: vocaţia fericirii. Poate că de aceea Marcel – veşnicul îndrăgostit, bătrânul amant – place femeilor şi place, de fapt, tuturor. Inclusiv cititorilor jurnalului său.

„Capodopera lui Marcel Mathiot e modul în care şi-a folosit timpul“, spun editorii carnetelor. S-ar putea spune ceva mai mult: capodopera lui Marcel Mathiot e însăşi viaţa sa, traită exemplar, până la capăt. Şi consemnată, din fericire, în paginile de faţă.

Autor: Marcel Mathiot
Traducător: Emanoil Marcu
Prefaţator: Philippe Delerm
Data apariției: 2009
Editura: Humanitas
Titlu original: Carnets d’un vieil amoureux
Pagini: 320
Limba: Română
Hârtie: 120g/m
Cuvinte cheie:
amintiri, însemnări zilnice, jurnal inedit, sexualitate, dragoste, fericire, cuplu, poveste de viață
  • Marcel Mathiot Marcel Mathiot - Autor
    Marcel Mathiot s-a născut în 1910, la Amiens, fiul lui Victor-Amédée Mathiot, muzicant militar, şi al lui Yvonne Ledien, casnică. În 1927 intră la şcoala normală de învăţători şi începe să-şi scrie „carnetele". Un...
    AFLĂ MAI MULTE
    Vezi toate cărţile

Opinii Editoriale

Le Nouvel Observateur - Jérôme Garcin
„Un document pasionant...“
Le Monde - Robert Solé
„O carte uimitoare, uneori la limita credibilului, o celebrare a sexualităţii la vârsta a patra, dar în acelaşi timp o traversare emoţionantă a secolului XX.“
Jean Mathiot, fiul autorului
„Ar fi o greşeală să se creada că aceste carnete aparţin unui bătrân libidinos. Am citit jurnalul după moartea lui. Îl consider un imn închinat vieţii, o cură de tinereţe.”

Opinia cititorilor

comments powered by Disqus