TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Indisponibil
Disponibilitate: Indisponibil
Anunţă-mă când este disponibil!
Suntem ONLINE! Discută cu noi aici. Adaugă la wishlist

Exerciţiu de sinceritate

Ion Vianu
Colecții/Serii: Ego-Grafii
Volumul autobiografic al lui Ion Vianu propune o incursiune in anii dinaintea exilului sau, de la cererea de intrare in partid (la care, in contextul...
Vezi mai multe detalii
ISBN: 978-973-46-1383-0
Dimensiuni: 12x18,5 cm
Tip copertă: Paperback brosat

MAI MULTE DESPRE CARTE

Volumul autobiografic al lui Ion Vianu propune o incursiune in anii dinaintea exilului sau, de la cererea de intrare in partid (la care, in contextul evenimentelor ulterioare, nu mai primeste nici un raspuns) la semnarea apelului Goma si, in cele din urma, plecarea la Paris in 1977. Textul a fost scris la sfirsitul anului 2006, inainte ca autorul sa intre in posesia dosarului de la Securitate. Citeva documente au fost totusi incluse in addenda: doua note informative si procesul-verbal al sedintei de excludere din postul pe care Ion Vianu il avea la Institutul de Medicina si Farmacie din Bucuresti, proces-verbal care completeaza amintirile autorului si reda atmosfera acelor vremuri.

Data apariției: 2009
Editura: Polirom
Pagini: 240
Limba: Română
Hârtie: 80g/m
Cuvinte cheie:
rezistență anticomunistă, Securitate, exil, autobiografie, represiune, istorie recentă, comunism
  • Ion Vianu - Autor
    Ion Vianu (n. 1934, Bucuresti) a urmat studii de filologie clasica, iar ulterior medicina. Dupa ce a emigrat, in 1977, a publicat in strainatate articole si studii privind istoria si filosofia psihiatriei si s-a distins ca unul dintre colaboratorii constanti ai postului de radio Europa Libera. Volume publicate: Introducere in psihoterapie (1975), Stil si persoana (1975; volum distins cu Premiul Uniunii Scriitorilor), Amintiri in dialog. Memorii (in colaborare cu...
    AFLĂ MAI MULTE
    Vezi toate cărţile

Opinii Editoriale

aprilie 2010, Dilemateca - Adriana Stan
"Substanta memorialisticii lui Ion Vianu n-o formeaza nici eroizarea, nici fatalismul, ci, intr-un spirit montaignean, o amara hermeneutica de sine. […] In aceasta (auto)critica sta nodul de remarcabila finete al volumului: partizan al protestului lui Goma, amic cu Negoitescu, subiect de discutie la Europa Libera, vorbind public impotriva regimului, Ion Vianu nu-si asuma astazi orgoliul (facil?) al opozantului, ci realitatea mult mai nuantata a unei curse singuratice pentru valori personale de morala: «Lumea oamenilor, pentru mine, nu a fost nicodata un azil. A fost un cabinet de psihoterapie unde inveti mereu sa speri»."
6 noiembrie 2010, Dilema veche - Simona Sora
"Trebuie sa fii Ion Vianu ca sa poti scrie si publica, dupa 20 de ani, acest adevar trait. Exercitiu de sinceritate reia – cu maximum de directete si minimum de literaturizare – tocmai premisele si consecintele acestui gest sinucigas pe care tinarul medic psihiatru (pe atunci) si l-a asumat, caci protestul individual fata de aparatul represiv care sprijinea regimul comunist in Romania nu putea fi decit o alegere a mortii si, in citeva feluri (intreruperea carierei universitare, acceptarea exilului, renuntarea la radacinile romanesti), chiar asta a fost: o trecere dincolo de viata de aici, o renunta."
5-11 septembrie 2009, Suplimentul de cultură - Bogdan Romaniuc
"Descriind o lume in care idealul suprem era „denuntul general”, Exercitiul... lui Vianu face mai tot timpul trimitere la ei sau mai bine zis la „diavolul” care vorbeste despre sine la persoana intii plural, spunind „noi”, si nu „eu”. Cuprins adesea de indoiala si de incertitudine, Tudor Vianu reconstituie „ca un psihanalist, ca un arheolog, cu multa rabdare” perioada terorii comuniste: „Oare stiu cu adevarat cum eram? Oare nu sint obligat sa tes despre mine o legenda, sa fabric un text care sa semene cu un vis, pentru motivul bun ca istoria personala – nu mai putin decit istoria colectiva – devine vis, mit?”. Dincolo de viata plina de neajunsuri, de situatia umilitoare prin care oamenii erau adesea obligati sa treaca, inclin sa cred ca marturisirile lui Ion Vianu alcatuiesc mai curind un jurnal al fericirii (in sensul dat de Steinhard), decit o istorie a durerii."
28 septembrie 2010, revista 22 - Paul Cernat
"Spre deosebire de mai recent-aparutul Amor intelectuallis, Exercitiu de sinceritate nu e un roman autobiografic, ci „…o contributie la istoria moravurilor din Romania acelor ani, ai comunismului tardiv si decadent”. Cronologic vorbind, „ego-grafia” relateaza despre o perioada imediat ulterioara istoriei personale evocate in amintitul roman de formare (anii 70), iar caracterul ei este unul etic si testimonial. In alt plan, ea poate fi privita si ca o carte a deplinei maturizari politice, prin confruntarea directa cu regimul totalitar."
Ion Vianu
"Daca te incumeti sa-i judeci pe contemporanii tai, e necesar sa faci simultan exercitiul de-a te judeca pe tine. Si daca vei avea curajul sa fii aspru cu propria ta persoana, abia atunci sa ai cutezanta sa aplici aceeasi masura si altora. Fii cel putin asa de aspru cu tine cit esti cu ceilalti. In ceea ce ma priveste, cred ca e mai bine sa fii un dram mai sever cu tine. Garantia morala se intareste.” 

Opinia cititorilor