TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Indisponibil
Disponibilitate: Indisponibil
Anunţă-mă când este disponibil!
Suntem ONLINE! Discută cu noi aici. Adaugă la wishlist

Cuvinte din exil

Hannes Stein, Norman Manea
Colecții/Serii: Eseuri şi confesiuni
O suita de convorbiri incitante intre un scriitor – Norman Manea – si un jurnalist – Hannes Stein – cu trasee asemanatoare....
Vezi mai multe detalii
ISBN: 978-973-46-2275-7
Dimensiuni: 10,6x18 cm
Tip copertă: Paperback

MAI MULTE DESPRE CARTE

O suita de convorbiri incitante intre un scriitor – Norman Manea – si un jurnalist – Hannes Stein – cu trasee asemanatoare. Amindoi s-au stabilit la New York, departe de locurile natale, dupa „escale” mai scurte sau mai lungi in diferite tari, si amindoi au ales ca profesie scrisul. Cei doi discuta despre trecut, dar si despre dificultatea adaptarii intr-o tara straina, despre motivele care ii determina sa scrie, despre situatia actuala a literaturii sau despre Premiul Nobel.

Autor: Hannes Stein, Norman Manea
Traducător: Orlando Balaş
Data apariției: 2011
Editura: Polirom
Pagini: 192
Limba: Română
Hârtie: 80g/m
Cuvinte cheie:
corespondenţă, convorbiri literare, dialoguri, emigrare, exil, premiul Nobel, situaţia literaturii
 • Norman Manea
  Autor
  Hannes Stein - Autor
  Hannes Stein (n. 1965), jurnalist, a colaborat cu Der Spiegel, Frankfurter Allgemeine Zeitung, Die Weltwoche. In 2007 a emigrat in Statele Unite. In prezent locuieste la New York, unde este corespondent al ziarelor Die Welt si Die Welt am Sonntag. A publicat volumele: Endzeit-Propheten oder die Offensive der Antiwestler. Fundamentalismus, Antiamerikanismus und Neue Rechte (1995), Enzyklopädie der Alltagsqualen. Ein Trostbuch für den geplagten Zeitgenossen...
  AFLĂ MAI MULTE
  Vezi toate cărţile
 • Hannes Stein
  Autor
  Orlando Balaş
  Traducător
  Norman Manea Norman Manea - Autor
  Norman Manea (n. 1936), unul dintre cei mai apreciati prozatori si eseisti romani, profesor de literatura europeana si „writer in residence” la Bard College, New York. De la debutul din 1966 si pina in 1986, cind a plecat din tara, a publicat 10 volume,...
  AFLĂ MAI MULTE
  Vezi toate cărţile
 • Norman Manea
  Autor
  Orlando Balaş - Traducător
  Orlando Balaș (n. 1971) – studii de romanistică şi germanistică la Universitatea „Babeş Bolyai” din Cluj Napoca; masterat în studii germane; doctorat în literatură com¬parată. A urmat mai multe stagii de pregătire şi cercetare la universităţi din Germania şi Austria. A publicat la Editura Echinox volumele Borderline (versuri, 1995) şi Reprezentări ale feminităţii în eposul germanic medieval (2007), iar la...
  AFLĂ MAI MULTE
  Vezi toate cărţile

Opinii Editoriale

martie 2012, Apostrof, nr. 3 - Constantina Raveca-Buleu
"„Exilul incepe de indata ce ne nastem” – afirma freudian Norman Manea in Intoarcerea huliganului. Convertita in axioma obsesiva a traseelor identitare biobibliografice ale autorului, aceasta reflectie serveste drept motto pentru o alta incursiune dialogala in universul intelectual al lui Norman Manea, Cuvinte din exil, rezultatul unei suite de convorbiri initiate de un spirit afin, marcat si el de conditia exilatului, jurnalistul Hannes Stein. Rezultat asumat al distantarii, umorul impregneaza difuz confesiunea Cuvintelor din exil si confera o nota distincta discursului sau, jonglind cu tonalitati ce merg de la ironia tandra si cuceritoare a marturisirii de sine pina la sarcasmul critic cu care amendeaza negativitatile lumii in care traieste si din care se exileaza prin scris. Atras intr-un dialog captivant, abil regizat de jurnalistul german, „aventurierul” Norman Manea isi deseneaza exigent si ludic propria identitate in interstitiile multiplelor exiluri exterioare si interioare, generate de conditia prima de element alogen, consolidate biografic de peregrinarile prin lume si reflectate literar in creatia sa."
6 iunie 2012, hyperliteratura.ro - Iulian Sîrbu
"Norman Manea si Hannes Stein discuta despre trecut, despre dificultatile adaptarii intr-o tara straina, despre motivele care ii determina sa scrie si despre Premiul Nobel. Cartea dezvaluie momente din viata lui Norman Manea, incepind cu deportarea in Transnistria si pina la stabilirea in America. Se fac referiri interesante la adresa lui Eliade si Cioran, despre care aflam lucruri putin stiute (...)."
27 ianuarie 2012, Observator cultural, nr. 609 - Dana Pîrvan Jenaru
"Cartea este rezultatul unui amplu dialog de trei zile, purtat in limba engleza, cu jurnalistul german Hannes Stein, in casa lui Norman Manea din campusul Universitatii Bard College: „incepeam discutia imediat dupa micul dejun si o continuam dupa-amiaza, dupa o adevarata siesta romaneasca”, descrie Hannes Stein atmosfera discutiilor. Volumul reprezinta panoramarea evenimentelor capitale care au marcat drumurile exterioare si mai ales launtrice ale vietii „aventurierului” Norman Manea: prima amintire din copilarie (aceea a unei zile insorite si a usii deschise a bibliotecii bunicului), deportarea si perceptia copilului de numai 5 ani asupra lagarului (panica haotica, batai, foamete – „Pentru un mar dadeai un inel sau o pereche de pantofi” – , coruptie, continua amenintare a mortii, tifosul ce duce la disparitia bunicilor), momentul eliberarii, comunismul naiv al elevului Norman Manea si lecturile aferente „basmului” comunist."
2012, Luceafarul, nr. 1 - Nicolae Coande
"In Cuvinte din exil, o suita de saptesprezece dialoguri propuse de jurnalistul german Hannes Stein, in iarna lui 2009, Manea rememoreaza pentru cititorii sai povestea unei vieti de deportat, exilat, vesnic neimpacat. Manea este o constiinta a epocii noastre, intelectual critic si scriitor important, pentru care scrisul, femeile, prietenia, exilul, democratia, America, Nabokov, dar si Celan, Fondane, Cioran si M. Eliade (cu delimitarile prea bine stiute in cazul ultimului) sint lucruri esentiale discutate inteligent, nuantat, pe larg."
Norman Manea
"Inca mai cred ca unul dintre principalele motive pentru care se scrie este nemultumirea profunda fata de ceea ce ne ofera haosul cotidian. Avem nevoie de altceva, care sa transceanda acest haos, fie pentru a-i da un sens, fie pentru a adauga realitatii o alta realitate: aceea a propriului eu, a propriei fantezii, a propriei personalitati.” 

Opinia cititorilor