TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Indisponibil
Disponibilitate: Indisponibil
Anunţă-mă când este disponibil!
Suntem ONLINE! Discută cu noi aici. Adaugă la wishlist

Decojind ceapa

Günter Grass
Colecții/Serii: Biblioteca Polirom
Autobiografia lui Gunter Grass, Decojind ceapa, a trezit un sir de controverse aprinse in presa din intreaga lume, dupa ce cistigatorul Premiului...
Vezi mai multe detalii
ISBN: 978-973-46-0643-6
Dimensiuni: 13x20 cm
Tip copertă: Hardcover

MAI MULTE DESPRE CARTEAutobiografia lui Gunter Grass, Decojind ceapa, a trezit un sir de controverse aprinse in presa din intreaga lume, dupa ce cistigatorul Premiului Nobel al Germaniei postnaziste a marturisit ca, in timpul celui de-al doilea razboi mondial, in 1944, s-a inrolat voluntar in trupele Waffen-SS. Copilaria petrecuta intr-un apartament inghesuit din Danzig, bravada tineretii printre ruinele Germaniei de dupa razboi, foamea de alimente, de dragoste si de arta, precum si geneza celebrului sau roman, Toba de tinichea, sint doar citeva coordonate ale autobiografiei sale, care ne reveleaza un Gunter Grass in postura sa cea mai intima, chiar si cu riscul unei „sinucideri morale”, cum titrau ziarele siderate de marturisirea surprinzatoare a scriitorului.

Autor: Günter Grass
Traducător: Victor Scoradeţ
Data apariției: 2007
Editura: Polirom
Titlu original: Beim Häuten der Zwiebel
Pagini: 488
Limba: Română
Hârtie: 120g/m
Cuvinte cheie:
literatură germană, memorii, controverse, premiul Nobel, al Doilea Răzoi Mondial, voluntar SS, copilărie, artă, literatură, sinucidere morală, mărturisire
  • Günter Grass Günter Grass - Autor
    Laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în anul 1999, Günter Grass (n. 16 octombrie 1927 - d. 13 aprilie 2015) poet, nuvelist, dramaturg, sculptor, romancier și grafician german, își cucerește cititorii cu capodopera sa Toba de...
    AFLĂ MAI MULTE
    Vezi toate cărţile

Opinii Editoriale

Martin Walser în interviu in Die Zeit, octombrie 2007, Dilemateca - Martin Walser
"Atunci cind a aparut Toba de tinichea in 1959, a fost o experienta coplesitoare, chiar si pentru un coleg activ in acelasi domeniu. Doua impresii mi-au ramas in minte. In primul rind: Toba de tinichea era ultimul roman antifascist posibil, ultimul roman care mai putea fi scris pe aceasta tema. Un roman antifascist are nevoie si de o anume afectare, care sa hraneasca dimensiunea «anti-». Nu e vorba doar de prelucrarea istoriei. Aceasta afectare directa era prezenta in carte. Citind-o, m-am simtit mereu despovarat. In al doilea rind, avem dimensiunea lingvistica: Gunter este un expresionist tirziu. Temperamentul liric atit de pregnant pentru proza lui nu a fost nicicind pentru mine un pricipiu concurential. Eu sint mai narativ."
octombrie 2007, Dilemateca - Victor Scoradeţ
"Complexa, complicata, mai ales cind frazele sint foarte lungi, topica joaca si ea un rol esential in crearea atmosferei. Ea pare determinata de capriciile memoriei, de genul acela de asociativitate prin care un detaliu dintr-o intimplare aduce la suprafata o alta care, daca nu e relatata chiar in clipa aceea, risca sa se piarda definitv."
octombrie 2007, Dilemateca - Matei Martin
"Gunter Grass transforma acest demers memorialistic in literatura mare: pina si criticii sai cei mai inversunati au recunoscut valoarea literara a controversatului volum."
iunie 2008, Contrafort - Vitalie Sprânceană
"Gunter Grass nu este, si nu a fost (pina nu l-au transformat ziaristii) un criteriu moral, o instanta apriorica a constiintei etice germane. A fost ceva mai putin, si totodata mai mult: un intelectual angajat. Angajamentul, ca rupere a tacerii, ca sensibilitate care anuleaza acel „sa ne prefacem ca nu stim nimic”, ca luciditate care sfarma arhitecturile „estetizante ale eroismului de fatada” este o atitudine infinit mai  pretioasa decit „moralismul” de instanta sau circumstanta...Itinerarul lui Grass, povestit de autorul insusi, este si o frumoasa invitatie de a medita impreuna despre eroi si eroism. Altfel."
iulie 2011, Contrafort, nr. 7-8 - Eugen Lungu
"Gunter Grass avea demult renumele celui mai mare scriitor german in viata, reputatie pe care un Nobel venit la timp si, in cazul sau, pe merit, doar o sporea. Autoritatea scriitorului parea indelebila, dar a cunoscut si el „farmecul” mistuitor al denigrarii. Care a luat forme inimaginabile mai ales dupa Decojind ceapa, o carte de memorii ce reconstituia narativ adolescenta si tineretea celui care avea sa devina constiinta Germaniei postbelice."
februarie 2008, Cuvântul - Andrei Simuţ
"Decojind ceapa este o continuare dupa citeva decenii a Tobei de tinichea, un text complementar, in care sint sterse trasaturile fantastice ale lui Oskar Mazerath, in care cronologia se cristalizeaza mai limpede. Insa, cu toate stradaniile autorului de a pastra o ordine liniara a evenimentelor, suculenta episoadelor secundare oculteaza treptat cronologia, iar scriitura capata acelasi aer labirintic din Toba de tinichea."
Gunter Grass
"Pentru mine, politica si literatura nu au fost niciodata contrarii care se exclud: limba in care scriu sufera de politica; tara in care scriu indura din greu consecintele politicii sale; cititorii cartilor mele sint, ca si mine, autorul, marcati de politica. Ar avea prea putin sens sa caut idile apolitice, caci, pe nesimtite, chiar si metaforele lunii au devenit macabre." 

Opinia cititorilor