TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Indisponibil
Disponibilitate: Indisponibil
Anunţă-mă când este disponibil!
Suntem ONLINE! Discută cu noi aici. Adaugă la wishlist

Jurnale

George Orwell
Colecții/Serii: Biblioteca Polirom
Jurnale - o perspectiva din interior asupra vietii unuia dintre cei mai inteligenti scriitori si vizionari ai secolului XX, autorul celei mai...
Vezi mai multe detalii
ISBN: 978-973-46-1756-2
Dimensiuni: 13x20 cm
Tip copertă: Paperback brosat

MAI MULTE DESPRE CARTE

Jurnale - o perspectiva din interior asupra vietii unuia dintre cei mai inteligenti scriitori si vizionari ai secolului XX, autorul celei mai cunoscute viziuni distopice asupra lumii viitorului: O mie noua sute optzeci si patru (Polirom, 2002).

Autor: George Orwell
Ediţie îngrijită de: Peter Davison
Traducător: Vali Florescu
Data apariției: 2010
Editura: Polirom
Titlu original: Diaries
Pagini: 616
Limba: Română
Hârtie: 80g/m
Cuvinte cheie:
literatură engleză, jurnal, Europa, război, cotidian
  • George Orwell George Orwell - Autor
    George Orwell (pseudonimul literar si jurnalistic al lui Eric Arthur Blair) s-a nascut in 1903 in India si a murit de tuberculoza, la Londra, in 1950. Orwell a studiat la Eton intre 1917 si 1921, publicind in diferitele reviste ale colegiului, iar intre 1922 si 1927...
    AFLĂ MAI MULTE
    Vezi toate cărţile

Opinii Editoriale

28 septembrie 2010, Adevărul literar şi artistic - Simona Chiţan
"Orwell avea o aversiune fata de ideea de a i se scrie biografia, insa aceste jurnale ofera practic o autobiografie virtuala si opinii despre multe lucruri din viata sa. Din sutele de texte din volum se naste, coplesitoare, imaginea unuia dintre cei mai profunzi comentatori ai celui de-al Doilea Razboi Mondial, critic necrutator al falsitatilor si incoerentelor sociale si politice ale vremii sale si diagnostician fara cusur al caracterului uman."
21 octombrie 2010, Observator cultural - Cristina Manole
"Biografia lui George Orwell scoate la iveala un cu totul alt tip de om decit pare la prima vedere. Actualele jurnale (traducere cursiva si eleganta de Vali Florescu – realmente stilist de marca, printre altele) devoaleaza aplecarea omului Eric Arthur Blair (cum era el in acte) catre injustitia sociala. Pentru umanitatea marunta din preajma, pentru dreptate si adevar, pentru o etica angajata ce l-ar arunca direct in bratele stingii. Doar ca experienta lui de luptator antifascist in Razboiul Civil din Spania nu-i altereaza luciditatea si-l face sa denunte toate formele de totalitarism. De orice fel ar fi ele. Multele amanunte adunate in paginile acestor confesiuni abrupte sint legate de soarta celor «umiliti si obiditi», care populeaza nu doar literatura rusa, dar o intreaga umanitate. Britanica, asiatica, de orice fel ar fi si pe unde se va mai gasi suferinta. Gasim multe similitudini cu Panait Istrati – mai ales ca au fost cumva contemporani –, nu doar biografice, ci si medicale, amoroase, ideologice, ale unor oameni care nu adera la nimic (formula e a lui Panait Istrati). Ambii mor relativ tineri, in plin tumult creator si la fel de dezamagiti de soarta ideologiilor. De dreapta sau de stinga. Realmente o mare surpriza aceste Jurnale, dar si un indemn de a reciti cartile lui Orwell si printr-o alta grila decit cea strict ideologica. Lumea lui Dickens si Orwell exista si astazi. Chiar daca God Save The Queen se cinta la fel de elegant la Palatul Buckingham sau se racneste la fel de tare pe Wembley."
2 iunie 2011, Dilema veche nr. 381 - Radu Cosaşu
"George Orwell, Jurnale (traducere din engleza si note de Vali Florescu, dupa o editie ingrijita de Peter Davison, Editura Polirom, 2010). Tot ce-am citit mai straniu in domeniul memorialisticii: doua jurnale – unul, strict domestic, de o minutie gospodareasca (oua, pasari, legume, flori, meteo) innebunitoare, alternind cu un altul, politic, social, al evenimentelor care au dus la razboi, din timpul razboiului si dupa, inclusiv boala si spitalul, de o precizie la fel de uimitoare. La cite stii despre inteligenta si talentul lui Orwell, devine apasatoare intrebarea: Ce se ascunde in aceasta „constructie”?. „Doar” pasiunea vietii?"
The Guardian
"Nu trebuie sa fii un fan impatimit al lui Orwell ca sa te captiveze lectura acestor jurnale: ele pot fi citite de oricine este interesat de viata cotidiana, dar si de marile evenimente din perioada 1931-1949… Orwell a fost un observator meticulos atit al banalului, cit si al extraordinarului, descriind cu aceeasi seriozitate tabloul Europei in prag de razboi si maruntele detalii casnice. In ciuda faptului ca anumite portiuni din jurnale lipsesc —unul sau doua caiete au fost, se pare, confiscate de NKVD si probabil inca mai zac printr-o arhiva prafuita, iar insemnarile despre ultimii ani de razboi s-au pierdut in timpul unui bombardament —, ceea ce s-a pastrat face din cel mai profund si mai uman scriitor al secolului XX o prezenta familiara, apropiata.” 
Times Literary Supplement
"De ce a scris Orwell jurnale? Si ce ne spun acestea despre el? Majoritatea jurnalelor de scriitor sint scrieri autoreflexive pe care, parcurgindu-le, cititorul ramine cu senzatia ca adevaratul destinatar este de fapt o posteritate indepartata si vaga. La Orwell, insa, nu intilnim nici comentarii despre tehnica lui literara, nici dezvaluiri spectaculoase. In schimb, il cunoastem —sau il recunoastem —pe observatorul atent al spectacolului vietii in toate detaliile sale, de la cele mai neinsemnate la cele mai cutremuratoare.” 

Opinia cititorilor