TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Indisponibil
Disponibilitate: Indisponibil
Anunţă-mă când este disponibil!
Suntem ONLINE! Discută cu noi aici. Adaugă la wishlist

L-am urât pe Ceauşescu. Ani, oameni, disidenţă

Gabriel Andreescu
Colecții/Serii: Ego-Grafii
De ce disidenta a fost sub Ceausescu doar un fapt exceptional? Ce a fǎcut ca, in contextul acelor ani, unii sa rupa modelul colectiv al obedientei?...
Vezi mai multe detalii
ISBN: 978-973-46-1569-8
Dimensiuni: 12x18,5 cm
Tip copertă: Paperback brosat

MAI MULTE DESPRE CARTE

De ce disidenta a fost sub Ceausescu doar un fapt exceptional? Ce a fǎcut ca, in contextul acelor ani, unii sa rupa modelul colectiv al obedientei? Drumul parcurs de Gabriel Andreescu prin lumea de dinainte de 1989 propune un raspuns la aceste intrebari. Constante in amintirile sale sint temele umilirii fiintei umane si rezistentei pentru pastrarea integritatii si demnitatii intr-o epoca a intunericului.
La sfirsitul volumului sint incluse citeva dintre textele trimise catre lumea libera, al caror continut ar fi putut intemeia ceea ce autorul numeste „filosofia dizidentei”.

Data apariției: 2009
Editura: Polirom
Pagini: 376
Limba: Română
Hârtie: 80g/m
Cuvinte cheie:
disidenţă, anticomunism, protest, rezistenţă anticomunistă, demnitate, istoria disidenţei, filozofia disidenţei
  • Gabriel Andreescu - Autor
    Gabriel Andreescu este conferentiar la Facultatea de Stiinte Politice a Scolii Nationale de Studii Politice si Administrative. A militat pentru respectarea drepturilor omului inca din perioada comunista, fiind unul dintre disidentii care s-au opus deschis lui Ceausescu si regimului sau autoritar. Din 1990 a initiat infiintarea unor organizatii nonguvernamentale, printre care Comitetul Helsinki Roman, Centrul de Studii Internationale, Solidaritatea pentru Libertatea...
    AFLĂ MAI MULTE
    Vezi toate cărţile

Opinii Editoriale

3 decembrie 2009, Observator cultural - Ovidiu Simonca
"Titlul acestei carti porneste de la o afirmatie de-a lui Titus Popovici, care, in 1994, declara la televiziune ca „in Rominia cred ca nimeni nu-l mai uraste pe Ceausescu“. Revolta (polemica) a lui Gabriel Andreescu este fata de Titus Popovici si enormitatea zicerilor sale. Restul cartii este marturia unui om linistit, care stie ca o marturie va fi cu atit mai importanta pentru cititori, cu cit va evita vehementa si resentimentul.L-am urit pe Ceausescu e o carte folositoare – pretuim prezentul, pretuim drumul la Tirgul de carte Gaudeamus, avem placerea descoperirii atitor carti minunate si pretuim sansa de a vorbi liber in fata cititorilor. Oameni buni, care ati protestat fata de Ceausescu: scrieti, va rugam, in conitnuare, despre voi! Avem nevoie de protestul vostru pentru libertatea noastra."
14-20 ianuarie 2010, Observator cultural - Lucian Năstasă
"Cartea lui Gabriel Andreescu trebuie citita, si nu povestita. Nu pentru ca ar contine figuri de stil ori descrieri ce ar putea fi banuite – dupa titlul volumului – de un tragism ce-l regasim in alte scrieri ale diversilor proscrisi ai epocii. Nici printr-o autovictimizare lacrimogena! Gabriel Andreescu reuseste exercitiul levitatiei din cotidianul marunt al epocii care nu ar trebui sa poarte un nume («Ceausescu»), epoca a umilintei umane, a spiritului care a invatat sa se hraneasca din orice, de la celebra – dar defuncta – «Biblioteca pentru toti» pina la copiile («xeroxurile») si publicatiile diverselor biblioteci de pe linga unele ambasade straine."
Gabriel Andreescu
"A-l ierta pe Ceausescu nu este o problema personala. Eu l-am urit pe Ceausescu pentru ca ura reprezinta revolta mea mistuitoare fata de raul inferior facut pe lume de acest scelerat. Iar Revolta, nu-mi apartine mie, fiintei mele intimplatoare. Revolta aceasta este chiar dovada, evident impersonala, ca lumea are un sens.”  

Opinia cititorilor