TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Obstretică NA-DCI-OBSTRE-08-N-001
Obstretică
Vezi
galerie

Id: #239884

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
 

Descriere produs

Prezenta lucrare vine în întâmpinarea nevoii de informaţii în specialitatea obstetrică-ginecologie, utile atât medicului de familie, cât şi medicilor practicieni şi medicilor rezidenţi, cărora le poate oferi elemente concise şi moderne pentru diagnostic şi tratament.

Acest prim volum, "Obstetrica" oferă date esenţiale privind evoluţia sarcinii normale şi patologice, a bolilor proprii şi a celor asociate sarcinii, precum şi principalele investigaţii necesare elucidării diagnosticului, alături de principii generale de tratament. Totodată, lucrarea ofera câteva scheme practice de conduită în cele mai frecvente urgenţe obstetricale care se pot întâlni în practica medicală de zi cu zi, începând de la orientarea în faţa cazului şi până la asigurarea transportului şi întocmirea biletului de trimitere, scheme modificate după OMS. Considerăm că această lucrare este utilă, totodată, şi studenţilor în medicină, pentru o asimilare eficientă a cunoştinţelor în această specialitate.

Cartea semnată de Virgil Ancăr şi Crîngu Ionescu conţine informaţii practice din obstetrică ginecologie pentru fiecare mamă. Sarcina, odată cu primele săpămâni de la formare, reprezintă pentru mamă o suprasolicitare la care aceasta se adaptează printr-o serie de modificări de natură hormonală. Foarte important este că aceste modificări nu au vreo influenţă negativă asupra organismului. Sarcina normală induce amenoreea, care îşi dobândeşte întreaga valoare diagnostică atunci când survine la o femeie tânără, sănătoasă, normal menstruată şi care nu alăptează. Organismul se contruntă cu diferite simptome de sarcină printre care se enumeră: tulburări digestive (greţuri, vărsături, modificări ale gustului şi apetitului), neuropsihice (iritabilitate, emotivitate, uneori labilitate psihică) etc.

Pentru stabilirea diagnosticului de sarcină de prim trimestru, o deosebită importanţă o au examenul clinic general şi examenul local. Vârsta gestaţională se calculează din momentul concepţiei, moment sabilit cu aproximaţie, adăugând la data primei zile a ultimei menstruaţii, încă 10 zile.

Chiar dacă în trecut se punea problema subalimentaţiei ca un risc pentru sarcină, de cele mai multe ori medicul avertizează împotriva tendinţei de supraalimentaţie, pentru că un regim alimentar trebuie să se sprijine pe varietate şi echilibru. Protidele sub formă de proteine animale sunt indispensabile. Pot fi găsite în lapte sau iaurt. Dintre substanţele minerale, fosforul şi calciul sunt cerute de organism în cazul sarcinii în cantitate foarte mare. Acestea pot fi luate de asemena din lactate, brânzeturi, fructe etc. Fierul, si el cerut în cantitate mare, poate fi luat din legume verzi, ficat, ouă, ciuperci, urzici etc. De asemenea, vitaminele sunt necesare, cu toate că nu trebuie administrate artificial dacă alimentaţia este bogată. În ansamblu, nevoile energetice pentru o sarcină, potrivit autorilor Virgil Ancăr şi Crîngu Ionescu, sunt de 2500-3000 pe zi. Bineînţeles, se interzic alcoolul şi tutunul.

O sarcină cu risc poate avea în vedere anumite boli preexistente: cardiopatii, ETA, anemii, obezitate, diabet, boli respiratorii, infecţii cronice, boli infecţioase precum hepatită, herpes etc. La acestea se adaugă alte antecedente ginecologice, intoxicaţii sau factori intranatali.

Avortul este întreruperea sarcinii înainte de viabilitatea produsului de concepţie. Acesta poate clasificat în: avort spontan, avort provocat şi avort terapeutic. Avortul spontan implică întreruperea spontană, fără o intervenţie voluntară. Avortul provocat este produs în urma unor manevre voluntare de întrerupere a sarcinii. Avortul terapeutic este atins în scopul prevenirii unor consecinţe materne.




Alte titluri pentru Prof. Dr. VirgilAncăr (autor):
Ginecologie (2023) ,


Alte titluri pentru Dr. CrânguIonescu (autor):
Ginecologie (2023) ,
extinde
 

Detalii produs

Autor: Prof. Dr. Virgil Ancăr, Dr. Crângu Ionescu

Data apariției: 2008

ISBN: 978-973-659-148-8

Copertă: Hardcover

Număr pagini: 264

Limbă: Română

Dimensiuni: 17x24 cm - Academic / X4

Hârtie: 80g/m

Editura: Naţional