TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Indisponibil
Disponibilitate: Indisponibil
Anunţă-mă când este disponibil!
Suntem ONLINE! Discută cu noi aici. Adaugă la wishlist

Partida neterminată (Ediția 2010)

Keith Devlin
Colecții/Serii: Humanitas Ştiinţă
Să presupunem că doi oameni pariază pe aruncarea unei monede, stabilind că potul îi revine celui care câştigă trei aruncări din...
Vezi mai multe detalii
ISBN: 978-973-50-2682-0
Dimensiuni: 13x20 cm
Tip copertă: Paperback
Alte volume:
Partida neterminată Partida neterminată Keith Devlin

Partida neterminată (Ediția 2010)

MAI MULTE DESPRE CARTE

Să presupunem că doi oameni pariază pe aruncarea unei monede, stabilind că potul îi revine celui care câştigă trei aruncări din cinci. Dacă partida se întrerupe când unul din jucători conduce cu doi la unu, cum trebuie împărţit potul? Această problemă i-a pus-o, în secolul al XVII-lea, un cavaler francez lui Blaise Pascal. La rândul lui, Pascal i-a prezentat problema lui Fermat, iar din schimbul de scrisori dintre cei doi mari matematicieni s-a născut teoria probabilităţilor. Era pentru prima dată când oamenii puteau afla ceva despre viitor – care până atunci se credea că ţine în întregime fie de destin, fie de hazard.

Matematicianul Keith Devlin de la Universitatea Stanford a acceptat provocarea de a scrie despre documentul matematic care a marcat cel mai puternic istoria omenirii – iar el a ales una din scrisorile lui Pascal către Fermat. Partida neterminată e o pasionantă introducere în teoria probabilităţilor, care ne ajută să înţelegem cum se estimează, de pildă, riscul unui atac terorist sau şansa de a câştiga la bursă, dar, mai cu seamă, ne explică cel mai mare salt făcut de gândirea umană: dobândirea capacităţii de a privi spre viitor.

Autor: Keith Devlin
Traducător: Anca Florescu-Mitchell
Data apariției: 2010
Editura: Humanitas
Titlu original: The Unfinished Game: Pascal, Fermat, and the Seventeenth-Century Letter that Made the World Modern
Pagini: 164
Limba: Română
Hârtie: 120g/m
Cuvinte cheie:
teoria probabilităților, Pascal, Fermat, viitor, viziune
  • Keith Devlin - Autor
    Keith Devlin este cercetător principal şi director executiv la Centrul pentru studiul limbajului şi informaţiei de la Universitatea Stanford şi profesor de matematică la aceeaşi universitate. În afara celor peste 75 de articole de specialitate, Devlin a scris numeroase cărţi adresate publicului larg, între care Mathematics: The Science of Patterns, The Math Gene, The Math Instinct.
    AFLĂ MAI MULTE
    Vezi toate cărţile

Opinia cititorilor

comments powered by Disqus