TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Indisponibil
Disponibilitate: Indisponibil
Anunţă-mă când este disponibil!
Suntem ONLINE! Discută cu noi aici. Adaugă la wishlist

Fantoma sau îndoiala teatrului

Monique Borie
Spatiu oferit celor morti pentru reintilnirea cu cei vii, spatiu dispus sa intimpine fantomele si sa-si masoare puterile in incercarea de a le...
Vezi mai multe detalii
ISBN: 978-973-46-0832-4
EAN-16: 978973460832
Dimensiuni: 13x20 cm
Tip copertă: Paperback brosat

MAI MULTE DESPRE CARTE

Spatiu oferit celor morti pentru reintilnirea cu cei vii, spatiu dispus sa intimpine fantomele si sa-si masoare puterile in incercarea de a le reprezenta, acesta este teatrul despre care ne vorbeste cartea de fata.

Pentru a afirma permanenta unei viziuni despre teatru ca arta careia fantoma ii reveleaza miezul ascuns, Monique Borie si-a propus sa parcurga in analiza sa un traseu jalonat de repere exemplare, de la marile forme teatrale istorice – tragedia greaca, dramaturgia shakespeariana si teatrul no japonez – la marile opere fondatoare ale modernitatii – semnate de Maeterlinck, Strindberg, Ibsen sau Pirandello – si la proiectele cele mai radicale ale scenei secolului XX – Craig, Artaud, Genet si Kantor.

Figura prin excelenta a prezentei invizibilului in vizibil, fantoma cristalizeaza imaterialitatea fantomalului si materialitatea statuii ori a manechinului, punind astfel in evidenta apartenenta corpului actorului – ca, de altfel, a intregii realitati teatrale – la un interstitiu a carui explorare datoreaza mult contributiilor antropologiei.

Dialog intre umbre moderne si modele ale trecutului, cartea se apleaca asupra unui teatru ce sta sub semnul indoielii. Indoiala fertila a unui indeterminabil, a unei indecizii: iluzie sau adevar, suspiciune sau incredere? Caci ce altceva este aici fantoma, daca nu generatoarea unor intrebari nelinistitoare, dar fundamentale pentru definirea esentei teatrului?

Autor: Monique Borie
Traducător: Ileana Littera
Data apariției: 2007
Editura: Polirom, Unitext
Titlu original: Le fantome, ou, Le theatre qui doute: Essai (Le temps du theatre)
Pagini: 328
Limba: Română
Hârtie: 80g/m
Cuvinte cheie:
dramaturgie, eseu, teatru, forme teatrale
  • Monique Borie - Autor
    Monique Borie, profesor de studii teatrale, preda la Universitatea Sorbonne Nouvelle – Paris. Considerata ca fiind unul dintre initiatorii studiilor privind raportul dintre Teatru si Antropologie, ea a publicat un important numar de analize consacrate figurilor emblematice din aceasta perspectiva: Peter Brook, Jerzy Grotowski, Eugenio Barba. Monique Borie a semnat carti devenite de referinta, precum Mit si teatru azi (Ed. Nizet, 1981), Antonin Artaud. Teatrul...
    AFLĂ MAI MULTE
    Vezi toate cărţile

Opinii Editoriale

decembrie 2007, Timpul - Andreea Grinea
"Fantoma sau indoiala teatrului este o carte docta, foarte bine informata, scrisa cu grija pentru detalii si, nu in ultimul rind, suficient de captivanta ca sa stirneasca interesul nu doar celor din bransa, ci si spectatorului novice, dar inarmat cu toate calitatile ce se cer pentru a duce la capat o lectura de cursa lunga."
27 martie-2 aprilie, Dilema veche - Delia Voicu
"Impecabila ca argumentatie, bogata in exemplificari analizate cu subtilitate, lucrarea lui Monique Borie pledeaza pentru un teatru al nelinistii, al indoielii, al intrebarilor ce ramin de multe ori fara raspuns. Sint nelinisti si indoieli fertile, sint intrebari fundamentale pentru definirea teatrului ca arta."
14 noiembrie 2007, Adevărul literar şi artistic - Delia Voicu
"Argumentele pe care Monique Borie isi intemeiaza demersul sint luate din cele mai importante capitole ale istoriei teatrului universal. Tragedia greaca ii furnizeaza o adevarata tipologie a fantomelor: aparitii efective sau doar vedenii ale noptii ori halucinatii ale omului aflat in plin delir, ele pot fi fantome razbunatoare, fantome-oracol, fantome tutelare. Din teatrul No, Monique Borie retine drama fantomei care nu izbuteste sa se desprinda definitiv de viata si de patimile lumesti. Cartea isi gaseste in persoana Ilenei Littera un desavirsit talmacitor. Textul original, invaluitor si poetic, elevat si cald, ii ofera o arie stilistica ce pare nemarginita, unde traducatoarea isi cheama cu iscusinta cuvintele atit de dragi."

Opinia cititorilor