TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Indisponibil
Disponibilitate: Indisponibil
Anunţă-mă când este disponibil!
Suntem ONLINE! Discută cu noi aici. Adaugă la wishlist

Mateiu I. Caragiale: recitiri

Matei Călinescu
ISBN: 978-973-46-0879-9
Dimensiuni: 12x22,3 cm
Tip copertă: Paperback brosat

MAI MULTE DESPRE CARTE

Data apariției: 2007
Pagini: 176
Limba: Română
Hârtie: 80g/m
Cuvinte cheie:
filologie, lectură, mateiu caragiale, cronologie, numerologie, crai de curte-veche
  • Matei Călinescu Matei Călinescu - Autor
    Matei Călinescu (15 iunie 1934, București – 24 iunie 2009, Bloomington, Indiana) a fost poet, prozator, eseist, critic şi teoretician literar, profesor de literatură comparată. După absolvirea Universităţii din București, Secţia engleză (1957), e...
    AFLĂ MAI MULTE
    Vezi toate cărţile

Opinii Editoriale

28 martie 2008, Orizont - Cristina Chevereşan
"Mateiu I. Caragiale pare capabil de a suscita polemici si interpretari nesfirsite. Rebel discret, aristocrat inchipuit, dar autentic nobil al scrisului, sta in centrul unei bogate exegeze. De la obiect de cult la obiect de studiu, scrierile sale au parcurs in ultimul secol etape ce justifica intens atentia critica. Este si un segment al motivatiei oferite de Matei Calinescu intr-o carte-joc ce imbina sobrietatea cu elanul ludic."
18 ianuarie 2008, România literară - Cosmin Ciotloş
"Remarcabil in volumul alcatuit de Matei Calinescu este o forma discreta de diagnostic. Dintr-o postura de winner, cu intreaga distinctie a reusitei si cu demna tristete a intuitiei precise, criticul literar american intelege ca nimeni altul amurgul cultului matein. Si nu atit din pricina uniformizantului discurs analitic scolar, ci prin fireasca aparitie, in timp, a unui plan exegetic mediator."
Matei Călinescu
„E vorba, in aceasta carte, cum indica si titlul ei, de simple «recitiri», de itinerare de lectura mai mult sau mai putin intimplatoare, dar repetate de-a lungul biografiei mele de cititor si ridicind probleme care-l pot interesa, sper, pe iubitorul prozei mateine. E vorba aici de istoria unei relatii de lectura, care se intinde peste multi ani, care trece deci prin istoria propriu-zisa, fara s-o ignore, cum o ignora sistemele critice pur formaliste, incercind sa gaseasca un echilibru intre cele trei tipuri de intentionalitate pe care le distinge Umberto Eco si care trebuie luate in seama in orice act de lectura responsabil: intentia autorului (intentio auctoris), intentia textului (intentio operis) si intentia cititorului (intentio lectoris). Fiind vorba, in eseul meu, de istoria unei relatii de lectura, intentia cititorului e mai la vedere, ceea ce nu inseamna insa ca celelalte doua au fost neglijate. Mai putin vizibile, ele atirna cel putin la fel de greu.” 

Opinia cititorilor

comments powered by Disqus