TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Indisponibil
Disponibilitate: Indisponibil
Anunţă-mă când este disponibil!
Suntem ONLINE! Discută cu noi aici. Adaugă la wishlist

Cinci feţe ale modernităţii. Modernism, avangardă, decadenţă, kitsch, postmodernism

Matei Călinescu
Colecții/Serii: Collegium
Sinteza esentiala pentru intelegerea unora dintre sursele istorice ale vocabularului modernitatii si postmodernitatii, cartea abordeaza formarea unor...
Vezi mai multe detalii
ISBN: 973-681-965-5
Dimensiuni: 13,5x20 cm
Tip copertă: Paperback brosat

MAI MULTE DESPRE CARTE

Sinteza esentiala pentru intelegerea unora dintre sursele istorice ale vocabularului modernitatii si postmodernitatii, cartea abordeaza formarea unor concepte precum modernitate, avangarda, decadenta, kitsch, postmodernism si functionalitatea lor intr-o etapa sau alta a evolutiei euroatlantice. Autorul acorda importanta nu doar istoriei termenului, ci si felului in care acceptiile lui s-au varsat in semnificatia actuala, predominant artistica, reusind o meditatie asupra surselor modernitatii si a sanselor ei de a supravietui in lumea actuala.

Cuprins extins:
Ideea de modernitate
Pitici moderni pe umerii uriasilor antici
Ideea de avangarda
Metafora „avangardei” in Renastere: o figura retorica
Avangarda. dezumanizare. sfirsitul ideologiei
Ideea de decadenta
Kitsch-ul
Despre postmodernism
Autor: Matei Călinescu
Traducător: Mona Antohi, Radu Ţurcanu, Tatiana Pătrulescu
Postfaţator: Mircea Martin
Data apariției: 2005
Editura: Polirom
Pagini: 472
Limba: Română
Hârtie: 80g/m
Cuvinte cheie:
filologie, modernitate, avangardă, decadenţă, kitsch, postmodernism, critică lietrară, teorie literară
  • Matei Călinescu Matei Călinescu - Autor
    Matei Călinescu (15 iunie 1934, București – 24 iunie 2009, Bloomington, Indiana) a fost poet, prozator, eseist, critic şi teoretician literar, profesor de literatură comparată. După absolvirea Universităţii din București, Secţia engleză (1957), e...
    AFLĂ MAI MULTE
    Vezi toate cărţile

Opinii Editoriale

30 septembrie 2005, Adevărul - Marius Vasileanu
"Recenta reeditare a cartii lui Matei Calinescu, Cinci fete ale modernitatii: modernism, avangarda, decadenta, kitsch, postmodernism respecta textul primei editii, scris inainte de ’89; o Addenda aduce insa problema la zi, dezvoltind si clarificind concepte abia schitate de autor in cartea initiala. Aceasta nevoie de clarificare a unor concepte indelung folosite, dar ramase inca neclar conturate (precum acela de modernism) il atrage pe critic catre un studiu amplu, depasind problematica literara. Sint implicate elemente de dezbatere filosofica, sociologica, de istoria culturii si a mentalitatilor pentru a elucida originea unor termeni, sensurile pe care le-au acumulat de-a lungul timpului si fixarea semnificatiei actuale artistice. De aceea, desi cartea este incadrata in colectia Litere, este necesara pe biroul (si in lectura) oricarui om de cultura."
18-24 iunie 2009, Observator cultural - Paul Cernat
"Mi-a atras atentia de la prima lectura claritatea calma, erudita, dar complet lipsita de pedanterie scholar cu care un critic roman de anvergura internationala era capabil sa desfasoare biografia unor mari curente moderne si a unei episteme culturale."
Mircea Martin
"Cinci fete ale modernitatii e mai mult decit o istorie conceptuala, e o sinteza de cultura din care nici o problema majora a Modernitatii nu lipseste. Reperele conceptuale pe care le alege Calinescu ii ingaduie sa construiasca din sectiuni o imagine globala coerenta. Epocii noastre nu-i ramine decit sa se recunoasca in ea.” 

Opinia cititorilor

comments powered by Disqus