TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Indisponibil
Disponibilitate: Indisponibil
Anunţă-mă când este disponibil!
Suntem ONLINE! Discută cu noi aici. Adaugă la wishlist

A citi, a reciti. Către o poetică a (re)lecturii

Matei Călinescu
Colecții/Serii: Collegium
Cu un eseu despre „Oralitate in textualitate” tradus din limba engleza de Anca Baicoianu si un capitol romanesc despre Mateiu I....
Vezi mai multe detalii
ISBN: 978-973-46-0766-2
Dimensiuni: 13,5x20 cm
Tip copertă: Paperback brosat

MAI MULTE DESPRE CARTE

Cu un eseu despre „Oralitate in textualitate” tradus din limba engleza de Anca Baicoianu si un capitol romanesc despre Mateiu I. Caragiale (2002).

Data apariției: 2007
Editura: Polirom
Pagini: 432
Limba: Română
Hârtie: 80g/m
Cuvinte cheie:
filologie, critică literară, literatură, practici de lectură, studiu literar
  • Matei Călinescu Matei Călinescu - Autor
    Matei Călinescu (15 iunie 1934, București – 24 iunie 2009, Bloomington, Indiana) a fost poet, prozator, eseist, critic şi teoretician literar, profesor de literatură comparată. După absolvirea Universităţii din București, Secţia engleză (1957), e...
    AFLĂ MAI MULTE
    Vezi toate cărţile

Opinii Editoriale

martie 2013, Dilemateca, nr. 82 - Ion Vianu
"Cartea lui Matei Calinescu despre relectura contine – si nu este partea ei cea mai putin semnificativa – si o teorie a lecturii. [...] Lectura, spunea el, nu este o simpla „procesare” a informatiei continute intr-un text. Lectura este o operatie mintala complexa. In timp ce citesti, o multime de lucruri se petrec in capul tau. Asociatii de idei, amintiri. Este o enorma diferenta intre a sta fara sa faci nimic (in stare de perfecta trezie!) si a citi. Cititul, insa, este foarte diferit de vis. In timp ce in vis legile logicii sint abolite (asa incit, de pilda, doua persoane pot fuziona in una singura), in starea de citire vagabondajul mintii mentine logica."
ianuarie 2013, Contemporanul, nr. 1 - Marian Victor Buciu
"A citi, a reciti. Catre o poetica a (re)lecturii, 2003, este cartea care readuna cit mai strins, sintetic, liber si eficient firele gindirii asupra proceselor lecturii iterative. Extensiv, relectura devine interpretare revizuita. Close reading, „lectura strinsa”, ramine valabila doar pentru prima lectura, nu pentru relectura. Dar nu numai cartea, dar si viata autorului (a scriitorului, a cititorului) sint implicate in relatia de lectura. M. Calinescu citeste pentru a investiga, ceea ce este mai mult decit a cerceta – artistic, estetic – el face o cercetare sau investigare de tip politic. Foloseste vocabula politica fara ghilimele. Relectura este o politica individuala, personala, intima, aplicata corpului scris (nu doar literar, dar acestuia mai cu seama). Pe liantul admis dintre joc si munca, el (isi) impune o „politica ludica a (re)citirii”."
15 iulie 2009, Luceafărul de dimineaţă - Adrian G. Romila
"Cu o uriasa bibliografie teoretica discutata, cu oscilatii deconcertante intre aridul discurs sistematic si sclipitorul exercitiu impresionist, cartea despre recitire a lui Matei Calinescu mi-a reamintit, intr-o modernitate in plina tabloidizare, despre placerea lecturii. Efortul de a supune hermeneutica literara unei analitici atit de riguroase, de compelxe si, totodata, de captivante in ilustrare il asaza pe creatorul lui Zacharias Lichter printre cei mai importanti teoreticieni literari de pe mapamond."
Matei Călinescu
"Pe tot parcursul acestui studiu, ma concentrez asupra citirii si recitirii ca procese, ca activitati dependente de timp, ca explorari, ca vizitari si (poate nostalgice) revizitari ale textelor, ca plimbari prin paduri textuale, excursii de placere, hoinareli sau pelerinaje. Din punctul de vedere adoptat aici, interpretarile trebuie considerate mijloace pentru atingerea unui scop, acest scop fiind continuarea lecturii, extinderea ei in relectura si in scris si rescris. Aici nu citesc sau recitesc pentru a interpreta; interpretez (printre multe alte activitati) pentru a citi, a reciti si a intelege recitirea. Distinctia dintre citire si recitire, care pare atit de evidenta pe plan empiric si pragmatic, este, pe plan teoretic, pe cit de inevitabila, tot pe atit de imposibil de sustinut. Strategia mea consta in a recunoaste aceasta imposibilitate (cu un mare numar de exemple specifice si in termeni analitici cit se poate de precisi) si a profita, in acelasi timp, din punct de vedere critic, de inevitabilitatea distinctiei, de necesitatea de a o reafirma (in pofida tuturor aporiilor) si de intuitiile adesea paradoxale privind procesul lecturii carora le poate da fiinta o astfel de reafirmare.” 

Opinia cititorilor

comments powered by Disqus