TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Indisponibil
Disponibilitate: Indisponibil
Anunţă-mă când este disponibil!
Suntem ONLINE! Discută cu noi aici. Adaugă la wishlist

Scenă supravegheată. De la Shakespeare la Genet

George Banu
Intr-o vreme cind, la scara planetara, supravegherea se impune ca o conditie a vietii moderne, George Banu ii examineaza modul de functionare in...
Vezi mai multe detalii
ISBN: 978-973-46-0833-1
EAN-16: 978973460833
Dimensiuni: 13x20 cm
Tip copertă: Paperback

MAI MULTE DESPRE CARTE

Intr-o vreme cind, la scara planetara, supravegherea se impune ca o conditie a vietii moderne, George Banu ii examineaza modul de functionare in marile texte dramatice, unde ea se cristalizeaza in jurul celor mai diverse dispozitive. Dispozitive de supraveghere profana, care, de la Hamlet la Tartuffe si de la Britannicus la Balconul, aduna pe platoul de joc supravegheati si supraveghetori, dar nu sub privirile patrunzatoare ale ochiului divin, ci sub cele ale unui spectator suprainformat. Un supraveghetor privilegiat, asadar!

Cit despre punerile in scena, autorul observa atit dorinta unora de a apela in continuare la vechile tehnici – masa lui Orgon sau pinda lui Nero, ascuns dupa o draperie –, cit si ambitia altora de a integra noile tehnologii, marca vizibila a prezentului. Scena supravegheata devine, astfel, si o ilustrare graitoare a optiunilor pentru arhaism sau modernitate care impart astazi teatrul.

Marcat de amintirea tineretii petrecute intr-un regim totalitar si hranit de indelungata sa experienta de om de teatru, George Banu analizeaza formele supravegherii si feluritele ei modalitati de exercitare pe o scena, in fata unui spectator vigilent, care ii descopera deopotriva fascinatia si oroarea.

George Banu este marele cistigator al Premiului Prometheus, categoria Opera Omnia, 2007.

Autor: George Banu
Traducător: Delia Voicu
Data apariției: 2007
Editura: Polirom, Unitext
Pagini: 192
Limba: Română
Hârtie: 80g/m
Cuvinte cheie:
filologie, supravehere, metode, Hamlet, Tartuffe, Britannicus, supraveghetori, politică, teatru
  • George Banu George Banu - Autor
    George Banu (n. 22 iunie 1943, Buzău) este profesor de studii teatrale la Sorbonne Nouvelle, Paris, și un eseist de reputație mondială. George Bănu și-a dedicat opera critică regiei moderne și figurilor ei exemplare (Brook, Strehler, Grotowski etc). În...
    AFLĂ MAI MULTE
    Vezi toate cărţile

Opinii Editoriale

noiembrie 2007, Timpul - Andreea Grinea
"Cu o bibliografie bogata si foarte bine integrata in textul cartii, beneficiind de toate virtutile stilului eseistic (speculatii indraznete, umor doct, filiatii surprinzatoare, dar impecabil argumentate), cel mai recent volum semnat de George Banu reprezinta o lectura care merita sa fie facuta nu doar pentru foarte interesantele analize pe care le propune, ci pentru actualitatea temei tratate si, nu in ultimul rind, pentru optica dubla prin care sint demontate mecanismele mai vechi sau mai noi ale supravegherii."
februarie 2008, Dilemateca - Magdalena Boiangiu
"Devotat teatrului, devenit substanta vietii lui, implicat nu doar prin curiozitate intelectuala, ci si prin experienta tineretii romanesti in evolutiile politice ale lumii, George Banu stie ca lumea intreaga e o scena, eseul lui urmarind modalitatile prin care scena cuprinde bogatia si sensurile lumii."
18 ianuarie 2008, România literară - Anca Mănuţiu
"Banu asaza sub lupa supravegherea, dezvaluindu-i mecanismele de functionare, structurile ascunse, identificind modalitatile, strategiile si dispozitivele puse in miscare in interiorul realitatii fictionale, cu scopul exercitarii supravegherii, sub ochiul avizat si suprainformat al spectatorului. Acesta se transforma intr-un martor cu totul special, maror al supravegherii in desfasurare, fapt ce ii imbogateste perceptia si trairile, chiar daca intr-un mod oarecum echivoc."
14-20 februarie 2008, Observatorul Cultural - Iulia Popovici
"«Rama» in interiorul careia isi asaza Banu analiza e cea a literaturii dramatice canonice, de la Shakespeare, pe de o parte, la Jean Genet, pe de alta, trecind prin Moliere, Racine si Marivaux, Alexandru Kiritescu, Strindberg si Peter Weiss, si sarind oarecum din cadrul temporal prestabilit, cu analiza unui text al sirbului Dusan Kovacevic. Intentia nu e de epuizare a materialului dramatic, ci de identificare a tipologiei recurente a supravegherii; modelele expuse de critic numara supravegherea focalizata, de proximitate sau ostentativa, coprezenta impusa si reciprocitatea trunchiata, supraveghere improvizata si integrata, voluntara si de parcurs, Cursa de soareci a lui Hamlet, masa lui Orgon din Tartuffe, gardienii lui Genet si travestiurile Ducelui din Masura pentru masura."

Opinia cititorilor

comments powered by Disqus