TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
O istorie a Cenaclului de Luni CR-DAP-OIACDL-15-N-001
O istorie a Cenaclului de Luni
Vezi
galerie

O istorie a Cenaclului de Luni

de Daniel Puia-Dumitrescu

Id: #241740

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
 

Descriere produs

 Între 1977 și 1983 în București și-a desfășurat activitatea, sub coordonarea lui Nicolae Manolescu, Cenaclul de Luni, locul unde s-a format și s-a cristalizat grupul de poeți ce va constitui nucleul Generației ’80 în literatură română – Mircea Cărtărescu, Florin Iaru, Ion Stratan, Traian T. Cosovei, Bogdan Ghiu, Alexandru Mușina, Mariana Marin, Magda Carneci, Ion Bogdan Lefter și mulți alții. O istorie a Cenaclului de Luni este povestea acestui club literar văzută atât din perspectiva protagoniștilor, cât și din cea a cercetărilor recente în Arhivele Securității și în presa vremii. O carte savuroasă bazată pe o riguroasă analiză a documentelor descoperite și pe amintirile în priză directă din interviurile cu membrii cenaclului. 

extinde
 

Detalii produs

Autor: Daniel Puia-Dumitrescu

Data apariției: octombrie 2015

ISBN: 978-973-23-3095-1

Copertă: Paperback brosat

Număr pagini: 464

Limbă: Română

Dimensiuni: 15x23,5 cm

Hârtie: 80g/m

Editura: Cartea Românească

 

Opinii editoriale

 „Fiind prima istorie a cenaclului, întreprinderea lui Daniel Puia-Dumitrescu este pe deplin originală. Ar fi fost foarte greu ca altcineva pus în locul autorului să fi reușit un excurs analitic de o asemenea calitate. Si asta pentru că în realizarea studiului sau au fost necesare o tenacitate și o ambiție neprevăzute inițial. Daniel Puia-Dumitrescu a făcut numeroase drumuri la București, a realizat interviuri cu mare parte dintre supraviețuitorii Cenaclului, a utilizat arhivele CNSAS sau a citit la Biblioteca Academiei publicațiile anilor ’80. Mai mult, acesta s-a poziționat cat mai obiectiv față de temă, reușind un demers de certă valoare. Această lucrare va fi un reper de neocolit în problematică referitoare la Cenaclul de Luni.  

Andrei Bodiu

 „O istorie a Cenaclului de Luni a avut pentru mine nu numai implicații intelectuale, ci și sentimentale. Realizarea unor interviuri cu majoritatea membrilor importanți ai acestui cuib și club al poeților Generației ’80 a constituit centrul și punctul culminant ale aventurii. Mă gândesc la discuțiile purtate până târziu în noapte, încheiate ritualic cu primirea unei lanterne în dar, spre luminarea căii din scara de bloc pe atunci fără bec, din partea lui Traian T. Cosovei; la episoade memorabile împreună cu maestrul Mușina, dar și cu Ion Bogdan Lefter ori Radu Călin Cristea; la momentele de cumpănă și dezamăgire legate de refuzul unor membri de a oferi interviuri, dar și la bucuria aducerii aminte pe la terase cu Magda Cârneci sau Bogdan Ghiu ori în balconul apartamentului lui Doru Mareș.”  

Daniel Puia-Dumitrescu