TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Bufniţa oarbă (Top 10+) PO-SAH-BUFOT1-15-N-001
Bufniţa oarbă (Top 10+)
Vezi
galerie

Bufniţa oarbă (Top 10+)

de Sadegh Hedayat

Titlu apărut în colecția Top 10+ la Polirom

Id: #241339

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
 

Descriere produs

Considerata cea mai importanta opera a literaturii iraniene moderne, Bufnita oarba este o metafora a degradarii spiritului. Un adevarat panoptic de imagini suprarealiste, capodopera lui Sadegh Hedayat descrie in cele mai mici amanunte disperarea impinsa dincolo de limite a unui tinar care si-a pierdut iubita misterioasa. Pe masura ce personajul aluneca treptat in nebunie, cititorul devine prizonierul viziunii sumbre a scriitorului asupra conditiei umane.

 „Privea fără să vadă, un surâs extatic și inconștient îi înghețase pe buze, că și cum s-ar fi gândit la cineva absent. Prin lucernă, i-am văzut atunci ochii teribili și fermecători, plini parcă de un reproș amar, ochi tulburători, mirați, amenințători și promițători totodată. Scînteia vieții mele se pierdu în profunzimea acestor pupile strălucitoare, cu expresie misterioasă. Fața era chiar în fața mea, dar nu părea să acorde vreo atenție la nimic din ce se petrecea în preajmă ei… Atitudinea melancolică și bucuria sa sfâsietoare arătau că nu era o creatură obișnuită, de altfel, frumusețea ei nu era naturală: Se înfățișa că o priveliște din visul unui opioman. Ea făcea să urce în mine ardoarea dragostei pe care o împrăștie mandragoră. Cu siluetă ei zveltă, cu liniile suave alunecând de-a lungul umerilor, brațelor, sinilor, pieptului, coapselor, pulpelor, părea abia smulsă din îmbrățișarea perechii sale: ca mandragoră-femelă separată de mascul.” (Sadegh Hedayat) 

extinde
 

Detalii produs

Autor: Sadegh Hedayat

Traducător: Gheorghe Iorga

Data apariției: septembrie 2015

Titlu original: Boof-e koor

ISBN: 978-973-46-5725-4

Copertă: Paperback brosat

Număr pagini: 200

Limbă: Română

Dimensiuni: 10,6x18 cm

Hârtie: 80g/m

Editura: Polirom

Teme: iubire

 

Opinii editoriale

"Intr-un ocean de literatura occidentala, iata ca mai e loc si pentru o bijuterie orientala. Cum as putea sa-mi gasesc cuvintele pentru a descrie frumusetea intunecata, bogatia spirituala si multitudinea de simboluri care sint cuprinse in acest mic roman? Este o carte care a socat profund publicul la data aparitiei sale. Chiar si in zilele noatre, am citit ca unele mame iraniene isi sfatuiesc copiii, ingrozite, sa stea departe de aceasta carte, caci lectura ei iti poate tulbura mintile. Ca mintea eroului acestui roman este tulburata de opium, disperare si iubire, e clar. Dar, prin cine stie ce efect magic, dupa lectura cartii, spiritul cititorului se lumineaza, se imbogateste, se umple de dorinta de cunoastere."

decembrie 2006, Elle - Mihaela Spineanu

"Scriitor de «respiratie scurta», Hedayat isi spala pacatele sub ochii nostri, reunind in acest micro-roman toate obsesiile ce l-au insotit pina la sinucidere. Dintr-un punct de vedere evidenta istorica, din altul filosofie, aprofundare interioara, poezie in ritm, traseu de cunoastere in complexitatea semnificatiilor, Bufnita oarba poate fi, fara tagada, trecuta in seria putinelor carti de citit si rascitit singur acasa. Invelisurile ei se desprind alene, pagina cu pagina, in noi valente, desi nu ne aflam in fata unui demers construit. De fapt, Hedayat amalgameaza simturile, ratiunea, cunostintele sale monumentale (de la budism la literatura americana, de la traditie orientala la modernitate occidentala), intr-o confesiune surprinzatoare prin delicatete si totodata prin forta cruzimii revelatoare. Caci ea poate fi analizata separat, in conotatiile personale, dar si in totul universal, unde se desfac pina la os maniile, chinurile, dezgustul, tenebrosul dedublarii umane. Bestialitatea si angelicul, puse laolalta, creeaza regresiuni, digresiuni, inaintari ametitoare in invelisul povestii, valseaza de la un personaj la altul fara a se desparti vreodata din imbratisarea originara."

2 septembrie 2006, Suplimentul de cultură - Ana-Maria Onisei

"«In viata sint rani care, precum lepra, rod incet in singuratate sufletul si il distrug». Povestea asa incepe, amar, cu o iubita stinsa si un barbat ramas singur, retras dintre oameni in lumea lui unde deseneaza in nestire, in nestirea pe care i-o da opiumul si alcoolul, un chiparos, o fata si-o floare de nufar. O poveste ca o melodie delicate si trista. Daca o veti citi, sigur o veti reciti, pentru ca vei simti ca au ramas in ea intelesuri, coduri ascunse."

Unica, noiembrie 2006, nr. 11 - Luana Mureşan

"Bufnita oarba e plein d’effets constiente, foarte calculate, precise. Fiecare pagina e condusa ca o partitura muzicala. Pasajele care par cele mai imaginare sint chiar cele asupra carora am muncit cuvint cu cuvint. Otrava, caci e otrava inauntru, am distilat-o picatura cu picatura.” 

Sadegh Hedayat