TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Indisponibil
Disponibilitate: Indisponibil
Anunţă-mă când este disponibil!
Suntem ONLINE! Discută cu noi aici. Adaugă la wishlist

1001 de zile sau Noua Seherezada

Evgheni Petrov, Ilya Ilf
Colecții/Serii: Biblioteca Polirom
Traducere inedita din ILF si PETROV, o calatorie revigoranta in lumea paradoxurilor, a viselor si a burlescului, dar si un portret al inceputului de...
Vezi mai multe detalii
ISBN: 978-973-46-2256-6
Dimensiuni: 13x20 cm
Tip copertă: Paperback brosat

MAI MULTE DESPRE CARTE

Traducere inedita din ILF si PETROV, o calatorie revigoranta in lumea paradoxurilor, a viselor si a burlescului, dar si un portret al inceputului de secol XX

1001 de zile sau Noua Seherezada grupeaza povestiri, scenarii, vodeviluri si foiletoane in care Ilf si Petrov parodiaza atit situatii si teme recurente in societatea rusa a anilor ’20-’30, precum si sabloane verbale, lozinci, reclame din vremea aceea. Teama de epurare conduce o serie de personaje la simularea nebuniei; in haosul reformei, o noua Seherezada se arata gata sa fascineze comisia de epurare prin povesti inspirate din teribila realitate a momentului, aminind astfel pronuntarea sentintei. Tematica industriala si competitia acerba pentru construirea socialismului sint surprinse in ipostaza lor de izvor nesecat de inspiratie pentru scriitori, scenaristi si fotografi deopotriva, tocmai din buluceala acestora nascindu-se umorul. Nici mentalitatea pragmatic-traditionala nu scapa filtrului parodic: locuitorii unui intreg orasel se muta cu bunurile proprii – inclusiv cornute, daca e cazul – intr-un zgirie-nori construit de un concetatean imbogatit in America, insa tehnologia isi dovedeste repede carentele in fata apucaturilor noilor chiriasi. Rapid distrusa din prostie si nestiinta, cladirea este parasita, fiecare intorcindu-se la vechea locuinta.

In timp, tonul scrierilor capata nuante distincte; de la imbinarea suculenta a comicului cu absurdul, a superficialitatii cu fulgurari de adevar, a vicleniei cu prostia, esenta scrierilor din ultimii ani ai colaborarii dintre Ilf si Petrov se concentreaza in ceea ce se poate numi lupta cu nepasarea. Indiferent de abordare, Ilf si Petrov reusesc sa invoce o multime de subiecte facute parca special pentru parodie, iar forta satirica a textelor lor trece fara dificultati proba timpului.

Autor: Evgheni Petrov, Ilya Ilf
Traducător: Adriana Liciu
Data apariției: 2011
Editura: Polirom
Titlu original: 1001 den ili novaia Şeherezada
Pagini: 872
Limba: Română
Hârtie: 80g/m
Cuvinte cheie:
literatură rusă, beletristică, povestiri, satiră, scenarii, foiletoane, parodiere, şabloane verbale, lozinci, comunism, societate, epurare
 • Ilya Ilf
  Autor
  Evgheni Petrov - Autor
  Evgheni Petrov (pseudonimul lui Evgheni Petrovici Kataev) s-a nascut la Odessa in 1903. A inceput sa scrie povestiri la indemnul fratelui sau mai mare, romancierul Valentin Kataev. Dupa moartea lui Ilf, Petrov a incetat sa mai scrie proza, limitindu-se la scenarii de film si articole. In timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial a fost reporter de front; a murit intr-un accident de avion in iulie 1942, pe drumul de intoarcere din Sevastopolul aflat sub asediu....
  AFLĂ MAI MULTE
  Vezi toate cărţile
 • Evgheni Petrov
  Autor
  Ilya Ilf - Autor
  Ilya Ilf (pseudonimul lui Ilia Arnoldovici Fainzilberg) s-a nascut in 1897 la Odessa. In 1923 s-a mutat la Moscova, unde a obtinut un post de bibliotecar si a colaborat la diverse ziare si reviste umoristice. A incetat din viata in aprilie 1937, in urma unei tuberculoze contractate, se pare, in timpul calatoriei in Statele Unite ale Americii, pe care a facut-o alaturi de Petrov si care a reprezentat subiectul cartii lor America fara etaje.
  AFLĂ MAI MULTE
  Vezi toate cărţile

Opinii Editoriale

7 noiembrie 2011, Caţavencii - Cristian Teodorescu
"Daca n-ati stiut, aflati acum ca in afara de cele doua romane cu Ostap Bender si de insemnarea calatoriei lor in America, Ilf si Petrov au scris povestiri, schite, articole, foiletoane, vodeviluri si scenarii. Ilf le-a adunat intr-o carte si, cind a vazut ca e groasa, i-a zis 1001 de zile. Aceasta fiind contributia lor satirico-parodica la istoria sovietelor din anii ’30. Nu mult dupa aceea, Ilf a murit. Petrov n-a mai scris literatura, totusi a murit si el la cinci ani dupa Ilf, intr-un accident de avion. 1001 de zile e o povestire in care Noua Seherezada e o secretara care urmeaza sa fie epurata de la locul ei de munca de la Oficiul de colectare a ghearelor si cozilor din Moscova. Secretara n-are nimic impotriva, dar mai intii povesteste conducerii intreprinderii niste intimplari nemaiauzite, incit timp de 15 zile la mentionatul oficiu nu mai lucreaza nimeni."
1 decembrie 2011, Dilema veche - Radu Cosaşu
"O antologie masiva a publicisticii celor doi creatori sovietici, acest cuplu feroce in satirizarea orinduirii realist-socialist staliniste. Sintem citiva care-i socotim nu numai geniali, dar chiar demni sa le faca concurenta in posteritate lui Stalin si Lenin, ba chiar lui Marx si Engels, fara de care – e absolut clar – nu s-ar fi descurcat."
Alexandra Ilf
  "Hiperbola si ironia, proprii autorilor acestui volum, s-au combinat cu grotescul fantastic: actiunea este de cele mai multe ori plasata in lumea urbana imaginara sau reala, cu sumedenia ei de absurditati. Povestile sunt de o veselie scinteietoare si de un umor debordant. Gasim in ele si calambururi, si nume parodice, si jocuri de cuvinte, si reflectii asupra celor mai neasteptate lucruri, in nota caracteristica autorilor.”   
CNN Traveler
"Precum in capodopera lor Douasprezece scaune, scrisul lui Ilf si Petrov este si aici, pe de-o parte, imaginea jovialitatii, iar pe de alta, o dare de seama a realitatilor istorice ale inceputului de secol XX.”   
Publishers Weekly
"1001 de zile sau Noua Seherezada isi invita cititorul intr-o calatorie revigoranta in lumea paradoxurilor, a viselor si a burlescului; desi efectul lecturii este la inceput bulversant, ametitor, el lasa puternica impresie a unui glorios experiment literar.” 

Opinia cititorilor