TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Indisponibil
Disponibilitate: Indisponibil
Anunţă-mă când este disponibil!
Suntem ONLINE! Discută cu noi aici. Adaugă la wishlist

Pălăvrăgeală pe Nil

Naghib Mahfuz
Colecții/Serii: Biblioteca Polirom
Pălăvrăgeală pe Nil, roman publicat în 1966, descrie o lume marcată de schimbări dramatice pe scena politică egipteana, însă...
Vezi mai multe detalii
ISBN: 978-973-46-1657-2
Dimensiuni: 13x20 cm
Tip copertă: Paperback

MAI MULTE DESPRE CARTE

Pălăvrăgeală pe Nil, roman publicat în 1966, descrie o lume marcată de schimbări dramatice pe scena politică egipteana, însă tonul său este unul de poveste, uneori absurdă, alteori profund serioasă, emoţionantă, iar dilemele umane şi artistice ale protagoniştilor sunt, dincolo de spaţiu sau context, cele ale timpurilor moderne.

În Pălăvrăgeală pe Nil, un cerc de prieteni se strâng în fiecare seară pe un bac de pe Nil, pentru a fuma haşiş şi a discuta despre artă şi absurdul existenţei. Tihna petrecerilor e tulburată atunci când o tânără ziaristă vine să studieze micul grup, cu o seriozitate ce le pune sub semnul întrebării plăcerile şi dă naştere unei dispute înverşunate pe tema sensului vieţii, datoriei, moralităţii şi dragostei. Mahfuz abordează o multitudine de stiluri în acest microroman, de la lirismul romantic la ironia acidă, cu aluzii la Egiptul antic şi istoria clasică, a căror grandoare pune în evidenţă, prin contrast, sentimentul de dezrădăcinare şi pierdere în derizoriu cu care se confruntă intelectualul sofisticat şi cosmopolit egiptean al vremii.

Naghib Mahfuz este Laureat al Premiului Nobel pentru Literatură (1988). 

Autor: Naghib Mahfuz
Traducător: Nicolae Dobrişan
Data apariției: 2010
Editura: Polirom
Titlu original: Thartharah fawq al-Nil
Pagini: 200
Limba: Română
Hârtie: 80g/m
Cuvinte cheie:
literatură egipteană, prieteni, arta, absurd, polemici, ziaristă, sens, datorie, moralitate, microroman, lirism, ironie, aciditate, istorie clasică, dezrădăcinare, derizoriu, Premiul Nobel, politică, Nil
  • Naghib Mahfuz Naghib Mahfuz - Autor
    Naghib Mahfuz (1911-2006) s-a nascut in Cairo. Si-a propus o serie vasta de romane care sa acopere toata istoria Egiptului, insa schimbarile dramatice de pe scena politica egipteana l-au facut sa se concentreze asupra tematicii sociale, prezentata intr-un stil realist...
    AFLĂ MAI MULTE
    Vezi toate cărţile

Opinii Editoriale

nr. 12-18 iunie 2010, Suplimentul de Cultură
"Pentru Mahfuz intoleranta provine din lipsa de cultura. Socialist convins la inceputurile carierei sale, Naghib Mahfuz isi nuanteaza mai tirziu pozitia, declarind ca orice sistem care promoveaza dreptatea sociala este acceptabil, chiar si in conditiile in care un astfel de sistem ar apartine capitalismului. In 1994 scriitorul este acuzat de blasfemie impotriva islamului si este victima unui atentat. In ciuda acestui episod neplacut, Mahfuz a sustinut in continuare ideea ca viata in mijlocul multimii nu i-a adus decit bucurii."
27 august 2010, Observator cultural, nr. 539 - Dana Pîrvan Jenaru
"In ciuda actiunii minimale, dinamica romanului este asigurata prin intreruperea dialogurilor de monologurile interioare si de calatoriile imaginare ale lui Anis, devenit personaj al unor scene istorice din trecutul indepartat sau al unor scene religioase, imaginea obsedanta fiind aceea a pestelui care l-a inghitit pe Iona si care pindeste cu gura larg deschisa, deasupra bacului. Bine calculate sint si focalizarile repetate pe persoana atemporalului si uriasului paznic, despre care nimeni nu stie de unde vine sau citi ani are si care, atunci cind nu conduce rugaciunea, se ocupa de procurarea hasisului si a femeilor. Desi cu o covirsitoare miza demonstrativ-ideologica, prin atitudinea critica la adresa regimului Nasser (cartea a fost si ecranizata in 1971, filmul fiind interzis pina in 1990), romanul Palavrageala pe Nil isi fidelizeaza cititorii prin atmosfera suprarealista, construita pe baza unei bogate retele metaforice si prin descrieri peisagistice in stil clasic. Naghib Mahfuz reuseste sa decontextualizeze stari de fapt, eliberindu-le de un index temporal, si sa faca saltul din fundalul istoric in esteticul universal, impletind discret realitatea cu visul si imaginatia."
Publishers Weekly
"Naghib Mahfuz are un stil hipnotic, plin de poezie si in acelasi timp caustic, condimentat cu aluzii ironice la adresa unei clase de mijloc aparte, cosmopolite, dintr-un Egipt modern, in puternic contrast cu grandoarea celui antic, incarcat cu semnificatii istorice.”   
The Boston Globe
"Sint educati, inteligenti si creativi; sint de asemenea prea fragili, alienati si nevrotici si, intr-adevar, purtarea lor e descrisa cel mai bine prin acest fatal cuvint – palavrageala. Produse de clasa mijlocie ale unei burghezii dislocate de regimul lui Gamal Nasser, personajele lui Mahfuz isi petrec serile in jurul unei narghilele, fumindu-si drogul halucinogen, flirtind fara vlaga, batindu-si joc de conventii si reflectind la inutilitatea de a face, de fapt, orice.” 

Opinia cititorilor