TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Indisponibil
Disponibilitate: Indisponibil
Anunţă-mă când este disponibil!
Suntem ONLINE! Discută cu noi aici. Adaugă la wishlist

Soţ si soţie

Zeruya Shalev
Colecții/Serii: Biblioteca Polirom
Romanul Sot si sotie aduce in prim-plan problemele unui cuplu format inca din perioada adolescentei. Protagonistii, Udi si Naama, sint doi oameni...
Vezi mai multe detalii
ISBN: 978-973-46-0981-9
Dimensiuni: 10,6x18 cm
Tip copertă: Paperback brosat

MAI MULTE DESPRE CARTE

Romanul Sot si sotie aduce in prim-plan problemele unui cuplu format inca din perioada adolescentei. Protagonistii, Udi si Naama, sint doi oameni care au crescut unul linga celalalt, insa pe parcursul acestui drum comunicarea dintre ei a fost intrerupta, iar viata impreuna, alaturi de fiica lor, Noga, este pusa in miscare doar de sentimente precum gelozia, furia, vina, paranoia. Se dovedeste incetul cu incetul ca intreaga fundatie pe care fusese cladita aceasta casnicie era una firava, imaginea iubirii idilice traite in adolescenta nefiind decit un invelis searbad al unei vieti de familie distruse. Dincolo de acest caz individual, insa, exista si o a doua lectura a romanului, una in care singuratatea, teama de imprevizibilul vietii, imposibilitatea de a lua o decizie care implica mai mult decit viata personala a unui individ, cum se intimpla de cele mai multe ori, si insuportabila greutate a constiintei, care nu se poate pacali cu miraje, devin motoarele intrigii, iar posibilele solutii se risipesc intr-un cliseistic „asa e viata”.

Autor: Zeruya Shalev
Traducător: Ioana Petridean
Data apariției: 2008
Editura: Polirom
Titlu original: Baal ve-isha
Pagini: 416
Limba: Română
Hârtie: 80g/m
Cuvinte cheie:
literatură ebraică, probleme de cuplu, căsnicie, iubire, analiză psihologică, gelozie, durere, nominalizare Femina, roman, beletristică
  • Zeruya Shalev Zeruya Shalev - Autor
    Zeruya Shalev s-a născut în anul 1959 în Kinneret, Israel. A absolvit un masterat în domeniul studiilor biblice şi a lucrat ca redactor la Editura Keshet. A publicat mai multe romane, un volum de poezii şi o carte pentru copii. Titlurile sale...
    AFLĂ MAI MULTE
    Vezi toate cărţile

Opinii Editoriale

iunie 2009, Noua literatură - Ana Maria Sandu
"Nu este genul de roman cu nu stiu ce subiect senzational, din contra, as zice. Doar o poveste de cuplu cit se poate de clasica. O iubire care se naste din adolescenta, urmeaza casatoria celor doi, fetita lor si un motanas, care se defecteaza. Ii sare o piulita. Continua sa functioneze, dar produce spaime, angoase, vinovatii. Ca si cind cei doi ar suferi de niste boli necunoscute care se hranesc cu sufletele lor. Ii maninca de vii pina la os. Pina nu se mai recunosc. Cu adevarat spectaculos este ritmul cartii, felul in care tisneste fraza. Acel amestec straniu de cruzime, de senzorialitate, devdezolare si de dragalasenie care te cucereste de la prima pagina. Un lung poem in care tacerile fac bine. Patetismul este asumat si picurat in doze fine."
Zeruya Shalev în interviu cu Ovidiu Simonică, 26 iunie – 2 iulie 2008, Observator Cultural - Zeruya Shalev
"In Sot si sotie, descriu in detaliu criza din casnicia a doi oameni, nici unul dintre ei nefiind de invinovatit. Nici unul dintre ei nu e nici bun, nici rau, dar ambii au slabiciuni, doruri, griji, frustrari, dorinte arzatoare neimplinite, astfel incit fiecare discutie dintre cei doi e incarcata, de fiecare data, cu cite putin din toate acestea. Presupun ca pentru un cuplu, precum cel format din Udi si Naama – cei doi traiesc impreuna din tinerete –, este mai greu sa continue, sentimentul ca au fost ratate niste experiente este mai acut, simt mai puternic problema identitatilor diferite, in pofida simbiozei create. In aceste conditii, este mult mai dificil sa-ti exprimi clar, cu voce tare, niste nemultumiri si sa schimbi vechi modele si obiceiuri."
21 februarie 2012, BookMag.ro - Adriana Gionea
"Pentru cuplul imaginat de Zeruya Shalev, problemele nu trebuie rezolvate, ci traite. Sint intoarse pe toate fetele si trezesc vulcanul stins al nemultumirilor mocnite. Cind emotiile au erupt, nu a venit finalul. A inceput doar cronica unui razboi anuntat de alaturarea cuvintelor Sot si sotie, prea devreme."
Library Journal
"Recunoscuta pe plan international inca de la romanul ei de debut, Viata amoroasa, scriitoarea israeliana Zeruya Shalev ne ofera, in Sot si sotie, o meditatie de o remarcabila forta poetica despre gelozie, durere si renuntare." 
Publishers Weekly
"Romanul Zeruyei Shalev este un neintrerupt flux al constiintei, in care ne sint redate fragmente de conversatii, certuri conjugale si soapte de dragoste." 

Opinia cititorilor

comments powered by Disqus