TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Stoc furnizor
PREȚ: 8,95 lei
-7%9,62 lei
Disponibilitate: Stoc furnizor
Retur posibil: 365 zile
Data estimată de livrare: 02.10.2017
Comandă prin telefon sau email:
0740.317.617 carte@cartepedia.ro
Suntem ONLINE! Discută cu noi aici. Adaugă la wishlist

Mizeria. Antibiografie

Wojciech Kuczok
Stoc furnizor
PREȚ: 8,95 lei
-7%9,62 lei
Disponibilitate: Stoc furnizor
Retur posibil: 365 zile
Data estimată de livrare: 02.10.2017
Comandă prin telefon sau email:
0740.317.617 carte@cartepedia.ro
Suntem ONLINE! Discută cu noi aici.
Adaugă la wishlist
Colecții/Serii: Biblioteca Polirom
Mizeria (2003) este un roman partial autobiografic, prin care tinarul autor polonez se alatura noului val de prozatori central-europeni care-si...
Vezi mai multe detalii
ISBN: 978-973-46-1055-6
EAN-16: 978973461055
Dimensiuni: 10,6x18 cm
Tip copertă: Paperback brosat

MAI MULTE DESPRE CARTE

Mizeria (2003) este un roman partial autobiografic, prin care tinarul autor polonez se alatura noului val de prozatori central-europeni care-si exorcizeaza, in povestiri si romane, copilaria cosmaresca, dar aureolata uneori de o ironica nostalgie. Figura tiranica a tatalui, "batrinul K." (aluzie transparenta la prozele lui Kafka), sot, tata si artist ratat, printre ale carui metode educative biciul detine un rol privilegiat, este o modalitate indirecta de a descrie autoritarismul arbitrar al regimului comunist si atmosfera sufocanta, marcata de constringeri de tot felul, a "coloniei penitenciare" in care naratorul romanului isi petrece copilaria si adolescenta. Ironia necrutatoare a scriitorului polonez atinge limita superioara in finalul cartii: o "apocalipsa vesela" care mineaza temeliile trecutului, facind ca intregul esafodaj de iluzii, dezamagiri si frustrari sa se prabuseasca precum un castel din carti de joc, desi umbra sa va intuneca pentru totdeauna viata protagonistului.

Autor: Wojciech Kuczok
Traducător: Constantin Geambaşu
Prefaţator: Constantin Geambaşu
Data apariției: 2008
Editura: Polirom
Titlu original: Gnój: Antybiografia
Pagini: 224
Limba: Română
Hârtie: 80g/m
Cuvinte cheie:
literatură poloneză, copilărie, coşmar, autobiografic, nostalgie, familie, artist ratat, totalitarism, comunism, adolescenţă, iluzii, dezamăgiri, frustrări
  • Wojciech Kuczok - Autor
    Nascut in 1972, Wojciech Kuczok este poet, proza­tor, scenarist si critic de film. A debutat in 1996 cu o placheta de versuri, urmata de volumele de proza scurta Povestiri auzite (1999) si Pielea si osul (2002). In 2004 i s-a decernat prestigiosul premiu NIKE pentru primul sau roman, Mizeria, tradus in nume­roase limbi si stind la baza filmului Urmele de bici, laureat al festivalului de la Gdynia. Un an mai tirziu, Wojciech Kuczok a publicat un alt volum de...
    AFLĂ MAI MULTE
    Vezi toate cărţile

Opinii Editoriale

martie-aprilie 2009, Contrafort - Vitalie Sprânceană
"Departe de a fi o caricatura a familiei traditionale poloneze, Mizeria este un roman despre schimbarea ei iminenta sub imperativele vremii, despre lumi ce dispar, despre repere ce se perinda cu repeziciune in fata unor indivizi lipsiti de «anticorpi»…Goralii si groparii de pe strada Cmentarna, care vin tot mai aproape de vechea nobilime, nu reprezinta accidente istorice izolate, ci consecinte logice ale unor evenimente istorice. Mizeria e o microoglinda a unei lumi/natiuni neadaptate…"
august 2008, Dilemateca - Elena Crasovan
"Romanul lui Wojciech Kuczok este o recuperare si o exorcizare a trecutului traumatic, simultan fuga si revenire obsedanta, «vis preferat» si cosmar, o eschatologie a scatologicului."
19-25 iunie 2008, Dilema veche - Marius Chivu
"Va recomand entuziast romanul unui tinar scriitor polonez, Wojciech Kucyok – Mizeria. antibiografie, o carte tulburatoare, deopotriva amuzanta, intunecata si cruda pina la insuportabil despre cosmarul copilariei unui pusti crescut cu biciul de un tata frustrat si violent, cu aere de artist. Scriind pe un ton necrutator ironic cum rareori mi-a fost dat sa citesc, Wojciech Kucyok este un stilist al burlescului, iar traducerea lui Constantin Geambasu este de-a dreptul remarcabila."
Constantin Geambaşu
 "Fin analist, naratorul aduce in prim-plan numeroase secvente tulburatoare, care atesta dramele individuale petrecute in casa sileziana. Visul din scena finala si semnificatia lui - prabusirea casei si invadarea ei de mizerie, disparitia celor doi frati si a surorii printre darimaturi, imaginea de apocalipsa, contextul oarecum umoristic - potenteaza finalitatea demersului: fara a se bucura in mod deschis, tinarul narator lasa sa se inteleaga ca un astfel de final era firesc intr-o asemenea familie si intr-o asemenea casa dominata de mizerie umana si cuprinsa de degradare..." 

Opinia cititorilor

comments powered by Disqus