TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Indisponibil
Disponibilitate: Indisponibil
Anunţă-mă când este disponibil!
Suntem ONLINE! Discută cu noi aici. Adaugă la wishlist

Spaima

Vladimir Makanin
Colecții/Serii: Biblioteca Polirom
Aprecierea romanului Spaima (2006) ca „replica asimetrica la Lolita lui Nabokov” este pe deplin justificata, dar semnificatiile sale sint...
Vezi mai multe detalii
ISBN: 978-973-46-0901-7
EAN-16: 978973460901
Dimensiuni: 13x20 cm
Tip copertă: Paperback brosat

MAI MULTE DESPRE CARTE

Aprecierea romanului Spaima (2006) ca „replica asimetrica la Lolita lui Nabokov” este pe deplin justificata, dar semnificatiile sale sint cu mult mai vaste decit lasa sa se intrevada aceasta afirmatie. Tentatia nestapinita a personajului central, batrinul Piotr Petrovici Alabin, pentru femei tinere ii ofera autorului prilejul de a dezbate probleme stringente ale Rusiei postcomuniste: politice, sociale, de mentalitate etc. Mereu in cautarea unor noi aventuri picante, Piotr Petrovici, un fel de „erou picaresc”, intra in contact cu diferite medii sociale, cu varii modalitati de a gasi solutii pentru impactul – cel mai adesea dureros – dintre optica traditionala si noutatea, deocamdata tulbure si haotica, a Rusiei postsovietice. Ratacirile sale nocturne sint o proiectie ludica si, totodata, grava a unor aspecte dureroase ale realitatii, iar problemele dure ale existentei sint abordate intr‑o dezlantuire de mijloace stilistice, de la compozitia elaborata pina la propozitiile scurte, eliptice, bogate in argou si limbaj de lemn, dar si in arhaisme. Romanul lui Makanin dezvaluie astfel o maniera inconfundabila de a trata cu umor si ironie vicisitudinile in care se zbat societatile de dupa caderea Cortinei de Fier.

Cistigator al Premiului Russian Booker 1993

Autor: Vladimir Makanin
Traducător: Ana-Maria Brezuleanu
Data apariției: 2008
Editura: Polirom
Titlu original: Ispug
Pagini: 400
Limba: Română
Hârtie: 80g/m
Cuvinte cheie:
literatura rusă, Russian Booker Prize, tentaţie, obsesie, pedofilie, Rusia, postcomuism, societate, haos, argou, ironie
  • Vladimir Makanin - Autor
    Vladimir Makanin, unul dintre cei mai importanti scriitori rusi contemporani, s‑a nascut la 13 martie 1937, in localitatea Orsk, regiunea Orenburg. A studiat matematica la Universitatea din Moscova, apoi la Academia Militara, unde, mai tirziu, ajunge sa si predea. In 1965 a scris o lucrare in domeniul matematicii supe­rioare. In acelasi an, se inscrie la Institutul de Cinematografie din Moscova. Debuteaza cu nuvela Linia dreapta (1965). In anii ’70...
    AFLĂ MAI MULTE
    Vezi toate cărţile

Opinii Editoriale

5-11 aprilie 2008, Suplimentul de cultură - Bogdan Romaniuc
"Spaima este un roman poetic, de multe ori trivial, care ascunde sub haina sarcasmului si a ironiei tragicul si absurdul. Eroul lui Makanin din Spaima, batrinul Poitr Petrovici Alabin, traieste din plin drama Rusiei postsovietice, aflata intr-o perioada de tranzitie, puternic ancorata in traditie si incercind sa faca fata noului."
26 martie 2008, Cotidianul - Lucia Popa
"Spaima lui Makanin se citeste, in pofida celor in jur de 400 de pagini, dintr-o suflare, in mare masura datorita propozitiilor scurte, eliptice, redundante, uneori aproape gituite, lipsite de artificii literare sofisticate. Timpul naratorial, intotdeauna fixat in prezent, ceea ce trimite, in contextul dat, la un fel de erotism universal, este un truc inspirat prin care Makanin isi ademeneste cititorul, facindu-l sa accepte cu usurinta conventia unui «aici si acum». Omniprezenta sexualitatii este un alt ingredient care fixeaza atentia cititorului, mai ales ca Makanin este unul dintre acei putini scriitori care stiu sa toarne sute de pagini erotice fara sa cada in ridicol si fara sa transforme proza in una ieftina."
14 mai 2008, Adevărul literar şi artistic - Marius Chivu
"Roman politic condimentat cu un erotism geriatric plin de umor, Spaima merita citit impreuna cu Jurnalul unui batrin nebun de Junichiro Tanizaki, Frumoasele adormite de Yasunari Kawabata si Animal pe moarte de Philip Roth, pentru o posibila anatomie a dorintei erotice la virste… complexe."

Opinia cititorilor