TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Indisponibil
Disponibilitate: Indisponibil
Anunţă-mă când este disponibil!
Suntem ONLINE! Discută cu noi aici. Adaugă la wishlist

Drumul

Vasili Grossman
Colecții/Serii: Biblioteca Polirom
Volumul de fata aduce laolalta povestiri, nuvele, eseuri, articole si scrisori, oferindu-ne o perspectiva mai larga asupra vietii si operei lui...
Vezi mai multe detalii
ISBN: 978-973-46-2886-5
Dimensiuni: 13x20 cm
Tip copertă: Paperback brosat

MAI MULTE DESPRE CARTE

Volumul de fata aduce laolalta povestiri, nuvele, eseuri, articole si scrisori, oferindu-ne o perspectiva mai larga asupra vietii si operei lui Vasili Grossman. Cititorul va descoperi de aceasta data nu doar scriitorul disident, ci un autor viu, care contureaza cu entuziasm si idei socialiste, dar care surprinde cu subtilitate si miscari sufletesti opuse orbirii ideologice. In sine, Drumul ofera prilejul de a intilni fragmente ale unui scriitor confirmat al anilor ’30-’40, precum si texte ale unui observator fin al fenomenului totalitar.

Din selectia povestirilor fac parte „In orasul Berdicev” din 1934 (orasul natal al lui Grossman, din Ucraina de astazi), precum si una dintre lucrarile sale mai tirzii, „Mama”, o povestire despre viata unei fetite adoptate de un membru aflat la conducerea NKVD-ului, care ajunge in orfelinat dupa destituirea tatalui ei, fara sa-si aminteasca multe despre parintii adoptivi, parte esentiala dintr-un cosmar colectiv de care toata lumea isi dorea sa uite. Volumul include, de asemenea, textul complet al infioratoarelor relatari de la Treblinka – o prima analiza a mecanismelor care pun in miscare un lagar al mortii, studiul „Madona Sixtina” – o meditatie asupra artei si atrocitatii, precum si doua scrisori ale autorului adresate mamei sale moarte, in vremuri dintre cele mai sumbre.

Vasili Grossman este autorul romanului Viata si destin (Polirom, 2010), una din capodoperele literaturii ruse si universale, „unul dintre cele mai indraznete acte de condamnare a sistemului sovietic din cite s-au scris vreodata.” (The Wall Street Journal)

Autor: Vasili Grossman
Traducător: Radu Părpăuţă
Prefaţator: Robert Chandler
Data apariției: 2012
Editura: Polirom
Titlu original: Chtenia
Pagini: 256
Limba: Română
Hârtie: 80g/m
Cuvinte cheie:
literatură rusă, povestiri, nuvele, eseuri, scrisori, totalitarism, comunism, disident, NKVD, lagăr, atrocităţi
  • Vasili Grossman Vasili Grossman - Autor
    Vasili Grossman (1905-1964) este una dintre figurile marcante ale rezistentei antitotalitare. S-a nascut intr-o familie de evrei asimilati din Berdicev (oras din Ucraina de astazi) si a urmat cursurile Institutului de Studii Superioare din Kiev si cele ale Facultatii...
    AFLĂ MAI MULTE
    Vezi toate cărţile

Opinii Editoriale

27 august 2012, în Caţavencii - Cristian Teodorescu
"Grossman n-o ia nici pe drumul batatorit al realismului socialist, chiar daca in anii ‘30 e de partea regimului. Impresionant in cartea asta e sa vezi, de la o povestire la alta, cum Grossman, care s-a luptat sa publice in Pravda – si a izbutit! – si care a fost trimis de Stalin corespondent de presa pe front, isi pierde increderea in puterea sovietica: devine sceptic si in cele din urma disident, fara sa se desparta insa de ideile lui de stinga. Intr-o povestire, Grossman mai crede ca arestarile si deportarile in gulag pot avea si deznodamint fericit. Mai tirziu isi da seama ca mecanismul comunist de tocat destine brevetat de Lenin si dus la perfectiune de Stalin nu e cu nimic mai prejos decit metodele nazistilor."
The Guardian
"Povestirile adunate in acest volum dezvaluie detalii mai putin cunoscute ale vietii in Rusia sovietica si arata preocuparile lui Grossman fata de indoielile si teroarea ce macina umanitatea.” 
Times Literary Supplement
"Toate povestirile lui Vasili Grossman ii arata abilitatea de a alege tocmai acele momente hotaritoare pentru soarta unui om si de a le pune in mijlocul celor mai importante evenimente ale timpului sau. Astfel iese la suprafata caracterul personajelor.” 
Metro
"Povestirile lui Grossman sint atit de emotionante pentru ca autorul lor nu cosmetizeaza perspectiva asupra personajelor si asupra situatiilor in care se afla acestea. Ele combina relatarea jurnalistului cu fascinatia fata de felul in care oamenii indura cele mai neplacute evenimente din istoria lor.” 

Opinia cititorilor